Hoe kies je een huishoudelijk ontvochtigingstoestel en geraak je van je problemen met vocht af ?

Waarom heb ik een ontvochtiger nodig?

Tijdens koude periodes in de winter is het natuurlijk verstandig om de ramen in huis goed dicht te houden. Moderne huizen en appartementen zijn echter veel beter geïsoleerd en afgedicht dan in het verleden, dus zonder airconditioning ontstaat er een geleidelijke opbouw van vocht in de woning.

Vochtige omstandigheden leiden tot smerige schimmelgroei

Veel voorkomende tekenen van vocht zijn wanneer de binnenkant van uw ramen, zelfs als ze voorzien zijn van dubbele beglazing, nat zijn en er schimmelvorming ontstaat rond ramen of plafonds, vooral in badkamers.

Lees meer over Hoe omgaan met een vochtig huis ?

Dit vocht is afkomstig van wasmachines, douches, reiniging en zelfs de ademhaling van de bewoners van het huis. Ja, zelfs uw slapende kat en de cavia dragen bij aan de vochtophoping.

Als u geen airconditioning heeft, dan zal de luchtvochtigheid (vocht in de lucht) in de winter vaak tot ver boven de 50% stijgen. Het huis wordt dan vochtig en er ontstaat zwarte schimmel en meeldauw.

Idealiter, voor maximaal comfort, moet de luchtvochtigheid in huis van 30% tot 50% zijn. Alles boven 50% bevordert ook ongedierte zoals kledingmotten, huisstofmijten, vlooien, kakkerlakken en pissebedden. Vochtige omstandigheden kunnen ook leiden tot een muffe geur en schade aan meubels en tapijten.

Bovendien voelt de drogere lucht warmer aan en is er minder energie nodig om het huis te verwarmen dan wanneer de lucht te vochtig is. Aan de andere kant, als de lucht te droog is, met een luchtvochtigheid van minder dan 30%, dan wordt statische elektriciteit een probleem en kan droge lucht leiden tot een droge hoest of ademhalingsproblemen.

Hoe voorkom je een te hoge luchtvochtigheid?

Koop een huishoudelijke ontvochtiger. Er zijn tal van modellen beschikbaar die geschikt zijn voor elke grootte van huis. De eenvoudigste manier is om online te kopen. De meeste leveranciers in het Verenigd Koninkrijk leveren gratis.

Een kleinere, onderste machine kan worden gekocht op Amazon voor ongeveer £100 (EUR150). Iets dat geschikt is voor een huis met 4 slaapkamers zou beginnen bij ongeveer £150 (EUR220).

Lees meer over Wat veroorzaakt vocht in een huis

Er zijn 2 brede types van ontvochtigers gebaseerd op verschillende technologieën:

  • Koelluchtontvochtiger
  • Droogmiddel Ontvochtiger

Koelluchtontvochtigers

Koelluchtontvochtigers, het meest voorkomende type, zuigen meestal vochtige lucht aan over een koelspiraal met behulp van een kleine ventilator. Als gevolg hiervan condenseert een deel van het water in de lucht op de verdamperspoeltjes en druppelt het in een opvangbakje. De gedroogde lucht wordt dan weer opgewarmd tot de omgevingstemperatuur van de ruimte.

Dit proces werkt het meest effectief bij hogere omgevingstemperaturen en een hogere luchtvochtigheid. In een koudere omgeving is het proces minder effectief. Deze machines werken het beste bij een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 45 procent, maar dit cijfer neemt toe als de lucht kouder is. Met andere woorden, koelmachines zijn niet effectief op een onverwarmde locatie in een koud klimaat.

Droogmiddel Ontvochtigers

Dit ontvochtigingsproces maakt gebruik van een vochtabsorberend materiaal, een droogmiddel genaamd, dat wordt blootgesteld aan de lucht die moet worden geconditioneerd. Het met vochtigheid verzadigde materiaal wordt vervolgens verplaatst naar een andere plaats in de machine waar het wordt "opgeladen" door het geabsorbeerde water uit de lucht te verwijderen, meestal door het te verwarmen. Het droogmiddel wordt meestal gemonteerd op een riem of een roterende arm om het in de machine te verplaatsen.

Droogmiddeldrogers zijn vooral geschikt voor het verlagen van de luchtvochtigheid bij lage temperaturen. Ze zijn daarom effectief voor onverwarmde locaties in de winter, zoals caravans, garages en bijgebouwen of lege gebouwen. Deze machines gebruiken meer elektrisch vermogen dan het type koeling, maar geven wel enige warmte af als een bijproduct van het proces, waardoor de omgevingstemperatuur van de ruimte die wordt 'gedroogd', wordt verhoogd.

Kenmerken van huishoudelijke ontvochtigers

Het voordeel van een klein draagbaar model is dat u het niet op één plaats hoeft te laten repareren. Als een bepaald deel van het huis te vochtig wordt, kunt u de luchtontvochtiger verplaatsen naar de plaats waar het probleem zich voordoet.

Tankafmetingen

Ontvochtigers hebben een tank om het water op te vangen. Hoe groter de tank, hoe minder vaak u ze hoeft te legen. Deze tanks hebben meestal een minimale inhoud van 2 liter. Ze hebben normaal gesproken ook een waarschuwingslampje dat aangeeft wanneer de tank geleegd moet worden en schakelt de machine automatisch uit als de tank vol is.

Afvoerslang

Sommige machines hebben een alternatieve afvoerbuis die het mogelijk maakt het water af te voeren in plaats van het op te vangen in een tank. Vergeet niet dat het met een draagbaar apparaat niet altijd praktisch zal zijn om het extern af te voeren, bijvoorbeeld als het tijdelijk in de woonkamer, de hal of de overloop staat.

De afvoerslang werkt goed, bijvoorbeeld in een bijkeuken, waar u de afvoerslang in de afvoerbuis van de wasmachine kunt steken.

Energieverbruik

Het is de moeite waard om te vergelijken hoeveel elektrisch vermogen elke machine gebruikt en een schatting te maken van de relatieve gebruikskosten. Over het algemeen verbruiken de droogmiddelmachines meer vermogen dan de koelmachines.

Gewicht en grootte

Gewicht en grootte is het overwegen waard. Is er ruimte voor de machine en kunt u deze naar andere locaties verplaatsen? Een fatsoenlijke draaggreep is uiteraard een andere overweging bij de beoordeling van machines.

Zorg er ook voor dat er stopcontacten beschikbaar zijn waar u de machine tijdelijk wilt plaatsen. Een kleinere machine weegt meestal zo'n 6 kg (13lb).

Afzuigingssnelheid

Zoek uit hoeveel liter water de machine per dag kan opnemen. Normaal gesproken halen huishoudelijke machines 5 tot 10 liter per dag. Zorg ervoor dat de machine geschikt is. Kleinere modellen zijn geschikt voor een kleine flat en grotere machines kunnen een huis met 4/5 slaapkamers comfortabel aan.

Wasserijmodus

Ontvochtigers zijn geweldig voor het drogen van kleding. Sommige machines hebben een wasmodus die speciaal is ontworpen voor het drogen van kleding. Deze onttrekt continu vocht, ongeacht de relatieve vochtigheid van de kamer.

Automatische start

Als u uw luchtontvochtiger met een tijdschakelaar wilt laten werken, zorg er dan voor dat het model dat u gebruikt automatisch start. Met andere woorden, zodra er stroom wordt gebruikt, begint de luchtontvochtiger met het onttrekken van vocht.

Andere kenmerken

Machines hebben meestal meer dan één ventilatorsnelheid. Lagere snelheden zijn zuiniger en stiller, maar de hogere snelheden zorgen natuurlijk voor een snellere afzuiging.

Het is ook de moeite waard om het relatieve uitgangsgeluid van de machine te controleren. Als u de machine 's nachts in een slaapkamer wilt laten draaien, zorg er dan voor dat het niet te lawaaierig is.

Controleer ook de benodigde bedrijfstemperatuur. Als u vocht wilt onttrekken aan een onverwarmde ruimte, dan geven de droogmiddelfabrikanten lagere bedrijfstemperaturen.

En tot slot

Dus waar wacht je op? Als uw huis tekenen van vocht of schimmel vertoont, dan heeft u een ontvochtiger nodig. De eenvoudigste manier om er een te krijgen is door online te bestellen.

Vergelijk de verschillende beschikbare modellen. Amazon is een goede plek om te beginnen. Als je eenmaal het model hebt gevonden waar je zin in hebt, controleer dan met behulp van een prijsvergelijkingssite om er zeker van te zijn dat je de beste prijs krijgt.

Ontvochtigers zijn zeer eenvoudig te gebruiken en zullen direct uit de doos beginnen te werken. Stel de machine in op uw streefvochtigheid en schakel deze in! U kunt ook een digitale luchtvochtigheidsmeter aanschaffen.

Deze beginnen vanaf ongeveer £6 (EUR10) inclusief levering en zijn direct beschikbaar op Ebay en Amazon en stellen u in staat om de luchtvochtigheid in verschillende gebieden van uw huis te controleren.