Kimnaad lekkage: waarom een kimnaad injectie de beste oplossing is
Een vloer en een opgaande muur komen samen in een aansluiting, welke de kimnaad genoemd wordt. Ook in de kelder is er een kimnaad tussen de vloer en de muur. Zoals je misschien wel weet, is de kelder een locatie binnen je woning waar er een grotere kans dan gemiddeld is dat er vochtproblemen in kunnen ontstaan. Soms komt dit door inadequate bescherming tegen het opstijgende bodemvocht, bijvoorbeeld wanneer er geen waterkeringen aanwezig zijn of als de kelder nooit gedicht is.
Lees in dit artikel meer over vochtproblemen in kelder oplossen
Maar het kan tevens voorkomen dat er problemen ontstaan dankzij slijtage, bijvoorbeeld aan de kimnaad. Deze naad is dan ook één van de kwetsbaarste plekjes in de kelder. Wanneer problemen of lekkages aan deze plek ontstaan, is het zaak om zo snel mogelijk deze problemen aan te pakken. Een kimnaad injectie is de beste oplossing in dit geval.
Hoe ontstaan vochtproblemen bij de kimnaad?
Vocht is niet alleen van zichzelf een probleem, maar het kan ook leiden tot schimmel en aantasting van de vloer en muren van een woning. Genoeg reden om het probleem aan te pakken. De kimnaad is meer dan eens de veroorzaker van vochtproblemen geweest. Er zijn drie redenen waarom deze plek zo kwetsbaar is:
- Deze naad is gevoelig voor slijtage, wat versterkt wordt wanneer er geen renovatie of onderhoud gepleegd wordt aan de kelder.
- Continu schommelende temperatuurverschillen hebben een negatief effect op de vloer en muren van de kelder, welke kunnen gaan krimpen of uitzetten. Hierdoor sluit de kimnaad niet meer goed aan, wat het voor vocht makkelijker maakt om binnen te geraken.
- Daarnaast kan het vanaf het begin al fout zitten door een constructiefout in de kelder.
Zowel om problemen te voorkomen als deze aan te pakken, is het injecteren van deze naad de perfecte oplossing. Hieronder kun je meer lezen over deze methode en waarom deze zo effectief is.
Kimnaad injectie: 100% waterdicht
Het is belangrijk, wanneer vochtproblemen gedetecteerd zijn, om deze snel op te lossen. Wanneer het vocht te lang zijn gang mag gaan, kan het omhoog kruipen en als opstijgend vocht de binnenmuren van je woning aantasten. Daarnaast kan vocht in de kelder leiden tot schimmelvorming. Voordat de problemen te erg worden, dien je een oplossing te vinden die er voor zorgt dat de kimnaad weer vocht in zijn geheel tegen houdt. Gelukkig is die oplossing er: het injecteren van de kimnaad.
Hoe gaat het injecteren van de kimnaad in zijn werk?
Nadat een diagnose van het probleem is gesteld, kan er overgegaan worden tot het aanpakken van het probleem middels de injecties. Er wordt begonnen met het boren van een aantal gaten in de aansluitende wand, waarbij deze gaten in een schuine richting naar het probleemgebied in de naad lopen. De afstand tussen de gaten is tussen de 10 en 30 centimeter, in een hoek van 25 graden. Deze gaten worden vervolgens geïnjecteerd met een vloeistof. Om er voor te zorgen dat de kleinste hoekjes en naadjes binnen de muur bereikt worden, wordt de injectievloeistof onder hoge druk de gaten ingeperst. Het injecteren wordt uitgevoerd totdat voldoende verzadiging heeft plaatsgevonden. De injectievloeistof reageert vervolgens met de muur, waardoor de kimnaad weer geheel waterdicht is gemaakt.
Gevolgen van vochtproblemen
Vocht is van zichzelf een probleem. Het leidt tot lelijke vochtplekken, poreuze muren en daarnaast kan het vocht zich via de keldermuren een weg naar boven banen. En dat is een probleem, want wanneer jouw binnen niet onderkapt zijn of over een andere vorm van vochtwering beschikken zullen ook deze muren aangetast worden. Ook kan vocht leiden tot schimmel, wat slecht is voor de gezondheid van jou en je medebewoners. Genoeg reden dus om de kimnaad te laten injecteren.