Kosten van de behandeling van houtworm

Houtworm is een veelvoorkomend probleem dat de houten aspecten van veel huizen in België beïnvloedt. Houtworm is de larve van de houtkever en de meest voorkomende soort is de Meubelkever. Andere veel voorkomende kevers zijn onder andere de volgende:

 • Doodslagkever.
 • Huisboktor.

De kosten van een houtwormplaag kunnen enorm zijn en niet alleen uw meubels beschadigen, maar ook de houtstructuur van uw huis aantasten.

Waar komt houtworm vaak voor?

houtworm

Kevers houden van vochtige omstandigheden en als de blootgestelde houtblokken een vochtgehalte van meer dan 20% hebben, dan zorgen ze voor een optimale omgeving voor de kevers. De Meubelkevers leggen hun eieren op het hout en als ze uitkomen om larven te vormen, begint daar de echte schade. De keverlarven graven zich onder het houtoppervlak en eten zich een weg door het hout.

Ze verpoppen zich en komen uit en boren zich een weg naar buiten, waarbij ze gaten in het hout achterlaten. Het hout wordt ernstig verzwakt als de aantasting bijzonder ernstig is. Als het gaat om constructiehout, kan de integriteit van de constructie en eventueel dragend hout in gevaar komen.

Hoe wordt houtworm behandeld?

Aangezien er drie veel voorkomende keversoorten zijn die houtworm veroorzaken, is er een verschillende aanpak voor elke kever. Sommige van de keverproblemen kunnen worden aangepakt door een doe-het-zelf aanpak, maar andere vereisen professioneel advies en behandeling. Hieronder staan de drie veelvoorkomende kevers en hoe ze het beste behandeld kunnen worden:

 • Meubelkever - dit is de meest voorkomende houtworm veroorzaker en veroorzaakt vaak geen structurele schade. De populaire manier om met de Meubelkever om te gaan is om ten minste twee lagen van een behandelingsmiddel met borno aan te brengen. Dit is een reukloos, damploos en watergedragen middel dat u op het aangetaste hout spuit of borstelt.
 • De House Longhorn Beetle - als u vermoedt dat uw huis is overvallen door deze plaag, heeft u professionele hulp nodig om het uit te roeien en kostbare schade te voorkomen.
 • De Deathwatch Kever - deze kever heeft het vermogen om zich diep in het hout te graven en kan structurele schade veroorzaken. Een oppervlaktebehandeling zal niet werken omdat de kever vaak diep in het hout zit. De hulp van een landmeter is essentieel om de omvang van de aantasting te bepalen. De behandeling bestaat vaak uit het injecteren van het hout met een booroplossing.

Kosten van de houtwormbehandeling

Nu komen we bij het deel dat u graag zou willen lezen; hoeveel u kunt verwachten als uw huis wordt aangetast door houtworm. Hoeveel u betaalt voor een houtwormbehandeling hangt natuurlijk af van het soort behandeling dat u kiest. De opties zijn:

 • Behandeling op basis van water - u kunt dit zelf doen als u weet wat u doet.
 • Mistbehandeling - houdt in dat u het behandelingsmiddel onder de vloerplanken legt en de mist van onderaf in het hout laat doordringen. Het is een minder storende methode, waardoor de ruimte binnen een paar uur bewoond kan worden.
 • Fumigatie - Fumiganten zijn schadelijk voor de gezondheid en het pand moet mogelijk een paar dagen leeg zijn voordat het weer veilig kan worden bewoond.

Als richtlijn geldt dat het behandelen van uw huis met pesticiden om alle stadia van de levenscyclus van houtwormen die kevers veroorzaken uit te roeien, tussen de €500 en €1000 kost. Dit is slechts een richtprijs omdat de totale prijs die u betaalt afhankelijk is van factoren zoals:

Gerelateerd: Vochtige kelder oorzaken en oplossingen

 • De behandelingsmethode die u gebruikt.
 • De grootte van uw huis.
 • De omvang van de plaag en het gebruikte behandelingsmiddel.

Als er sprake is van hardnekkig of seizoensgebonden vocht, kunt u kiezen voor verlof in boorstangen die het hout jarenlang zullen blijven beschermen. Deze staven kosten minder dan €40 voor 10 staven, wat erg duur zal zijn als u een uitgebreid vochtprobleem heeft.

Booroppervlaktebehandeling

Booroppervlaktemiddelen zijn onder andere oplossingen op waterbasis of gels die op het oppervlak worden aangebracht. De oppervlaktebehandeling werkt als u het type kever correct hebt geïdentificeerd. U kunt verwachten dat u ongeveer €30 per 25 vierkante meter betaalt voor de behandeling. Goedkopere doe-het-zelf fumigatiemiddelen gebruiken meestal een chemische stof genaamd Permethrin. Dit wordt niet aanbevolen, tenzij u relevante veiligheidsmaatregelen neemt en vis, huisdieren en kinderen beschermt tegen het in contact komen met het.

Gerelateerd: Doorslaand vocht behandelen: 3 methodes & hun prijzen

Kosten van gespecialiseerde houtwormonderzoeken

Zou u zich als huiseigenaar op uw gemak voelen om een diagnose te stellen en een potentieel verwoestende aandoening zoals houtworm te behandelen? Een ervaren specialist zal de kevers die u problemen bezorgen identificeren en een behandelingskuur voorstellen. Voor alles tussen €90 en €250 zal een houtwormspecialist het volgende doen:

 • Voer een houtwormonderzoek uit en maak een rapport.
 • Diagnoseer het specifieke saaie insect dat uw huis aantast.
 • Inspectie van de dakleegte en de kelder op tekenen van keveraantasting.
 • Inspecteer onder vloerdelen en al het hout van de vloeren.

Meubilair wordt ook aangetast door houtworm, vooral oude, antieke meubels. De behandeling van meubelaantastingen gebeurt vaak door het aanbrengen van een oppervlaktebehandelingsmiddel. Voor sommige behandelingen maakt het niet uit of het oppervlak gepolijst is of niet. Andere meubelconserveringsmiddelen werken echter niet op gelakte of geverfde meubelen. Breng een laagje aan op het oppervlak van het meubel met het behandelingsproduct en als er vlieggaten zichtbaar zijn, gebruikt u een speciale injector om de gaten op te vullen met het conserveringsmiddel.

Inzicht in het soort probleem waar u mee te maken heeft is de sleutel tot het definitief oplossen van een houtwormprobleem. Hoewel er doe-het-zelf opties beschikbaar zijn op de markt, kan de verwoesting houtworm toebrengen aan uw eigendom is een reden tot bezorgdheid. Het zoeken naar professionele hulp, om niet alleen de juiste kever te identificeren die verantwoordelijk is voor uw problemen, maar ook om het uit te roeien is de aanbevolen manier. Hoe u vandaag de dag met houtworm omgaat kan de verkoopprijs van uw huis verderop beïnvloeden als u wenst te verhuizen.