Vochtigheidsoplossingen: Laat planten groeien die vochtigheid absorberen

Winterschimmel, mufheid en vocht in huis worden veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid. Het probleem doet zich ook voor in warme, benauwde gebieden. Ontvochtigers en andere oplossingen kunnen enig effect hebben, maar planten zijn een mooiere, meer natuurlijke manier om wat van de klamme lucht en vochtige omgeving te verwijderen. Vochtabsorberende kamerplanten dienen een tweeledig doel: ze oogsten het vocht dat ze nodig hebben uit de lucht en brengen het buitenshuis naar binnen. Lees ook optrekkend vocht buitenmuur

vocht absorberende plant

Verminderen van de luchtvochtigheid

met planten Het gebruik van planten in huis kan op vele manieren nuttig zijn. Een van de interessantere is het gebruik als luchtontvochtiger. Welke planten nemen vocht op? Eigenlijk oogsten de meeste planten wat vocht uit de lucht door hun bladeren, maar een paar planten zijn extreem efficiënt in het proces en nemen veel van hun vocht mee door hun bladeren. Dit is goed nieuws, omdat een hoog vochtgehalte in huis in verband kan worden gebracht met ademhalingsproblemen en de structuur van uw huis kan bedreigen.

U kunt zich afvragen hoe planten de luchtvochtigheid in huis kunnen verminderen. Het antwoord is te vinden in de bladopname van een plant. Dit is het vermogen om dauw, mist of andere vormen van dampig vocht op te nemen via de stoma in de bladeren. Dit vocht gaat naar het xyleem en vervolgens naar de wortels.

Planten die graag vochtige grond hebben, hebben meer kans om deze aanpassing te ontwikkelen, maar sommige planten in droge gebieden met weinig neerslag kunnen het vocht ook op deze manier verwerken. Als u dus de juiste planten kiest die vocht absorberen, kunt u het overtollige omgevingsvocht in uw huis verminderen en schimmel- en meeldauwproblemen voorkomen.

Welke planten absorberen vocht?

Tenzij u gaat voor een regenwoudeffect in huis, produceert te veel vochtige, kleverige lucht niet de tropische zwoele tinten die op zulke plaatsen voorkomen. In feite heb je meer kans op muffe gordijnen en andere stoffen, klamme oppervlakken en huilende muren.

De vredeslelie is een aantrekkelijke bladplant met een interessant schutblad dat helpt om het vochtgehalte in de lucht te verminderen. Klassieke Victoriaanse tijdperk planten zoals Engels klimop, salonpalm en Boston varen zorgen voor elegante notities aan het decor, terwijl het verwijderen van een deel van die kleverigheid uit de lucht. Het is mogelijk dat het verminderen van de vochtigheid met planten als deze kan helpen om overtollig vocht uit de lucht te houden en eventueel uw slappe behang en muffe achterkamer op te slaan.

De genoemde planten tolereren vooral vocht of verlangen ernaar, maar een verrassende plant voor het verminderen van de luchtvochtigheid is Tillandsia, die het overtollige vocht helemaal niet kan verdragen. Het absorbeert echter het grootste deel van zijn vocht uit de lucht, waardoor het geweldig is voor het absorberen van vocht. Dit komt omdat het een epifyt is en niet in de grond leeft. In plaats daarvan hecht de plant zich aan een boomstam of rots, steekt hij zich in een boomkruis of knuffelt hij in een spleet.

Dit plantje wordt ook wel luchtplant genoemd vanwege zijn epifytische aard en zijn vermogen om in een bodemloze situatie te leven en toch zichzelf te voeden en te besproeien. Het leuke aan Tillandsia is de vele vormen, waarvan sommige heldere bloemen hebben. U kunt de Tillandsia ook op veel verschillende media monteren of ze gewoon in een decoratieve schaal of direct op een plank plaatsen. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en kunnen uiteindelijk kleine pups produceren die u kunt verdelen, waardoor ze nog meer vochtabsorberende kamerplanten worden.