Leer hoe een kelder waterdicht te maken - Stap voor stap

Het waterdicht maken van kelders kan leiden tot veel problemen door onvoldoende of slechte waterdichtheid. Het wegsijpelen kan grote schade veroorzaken als het niet goed wordt aangepakt. Soms zal u proberen om een laag of een ander product in de kelder aan te brengen wanneer het eigenlijke probleem van de buitenmuren komt. Laten we eens kijken hoe te werken en een kelder waterdicht te maken.

Bekijk op vochtbestrijdingsnel.be meer over het waterdicht maken van je kelder

01 Graaf rond

Om uw kelder te beschermen tegen water, moet u de hele buitenste rand van de kelder helemaal tot aan de basis van de fundering graven. Het juiste product over de muren aanbrengen is de sleutel tot een succesvolle waterdichte kelder. Drainagetegels, grind- of steengruisafvoeren, geperforeerde leidingen of andere goedgekeurde systemen of materialen moeten worden geïnstalleerd op of onder het te beschermen gebied en moeten door middel van zwaartekracht of mechanische middelen worden afgevoerd naar een goedgekeurd drainagesysteem.

02 Controle op scheuren

Nadat de opgraving is voltooid, reinigt u de muur en controleert u of er scheuren of gebieden zijn waar het water in kan sijpelen. Als u deze problemen hebt gedetecteerd, breng dan een laagje hydraulisch cement aan op de muren om de lekkage te stoppen. Hydraulisch cement zal zich uitbreiden naarmate het uithardt en met zijn chemische eigenschappen zal het de scheuren en leemtes opvullen, waardoor de kans op lekkage afneemt.

03 Dichtingsproduct aanbrengen

Breng op alle buitenmuren een laagje kit op basis van cement aan. Cementkitten zijn eenvoudig aan te brengen en kunnen over betonnen en metselwerk oppervlakken worden gebruikt. Dit type kit verhardt en sluit de betonporiën. In het geval dat een haarscheur in de vorige stap niet met hydraulisch cement werd gefixeerd, wordt deze in deze procedure behandeld.

04 Breng een membraan aan

Installeer een waterdichtingsmembraan. Een zware laag van het membraan, een asfaltgemodificeerd polyurethaan materiaal, kan worden getroffeld of gespoten om de funderingswand af te dichten tegen water van buitenaf. Elastomeermembranen zijn gemaakt van gemodificeerd asfalt en vertonen grote waterdichtheid. Een van de belangrijkste voordelen van elastomeermembranen is dat ze zich kunnen buigen en bewegen wanneer er nieuwe scheuren ontstaan. Zorg ervoor dat u een waterafstotend product gebruikt in plaats van een vochtwerend product dat waarschijnlijk zal falen.

05 Installeer een drainagemat

Installeer een drainagemat met gegoten kuiltjes. Het gebruikte materiaal moet luchtopeningen tussen de muur en zichzelf creëren, zodat vocht zich naar de afvoerstructuur kan verplaatsen. De drainagemat wordt op de exacte diepte van de fundering gezaagd. Het kan ook helpen om de zijdelingse druk tegen de fundering te verminderen.

06 Voltooi de Franse afvoer

Installeer de Franse afvoer- of treurtegel. De pijp, 4" kan worden gebruikt, moet worden geïnstalleerd aan de voet van de voet van de treurwilgen het waterniveau onder de kelderverdieping. Het is een goede gewoonte om schoonmakers te installeren, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor onderhoudsdoeleinden. Vul met grind en voltooi uw Franse afvoerinstallatie. Het grind moet 18″ verwijderd zijn van de ondergrond en 4″ verwijderd zijn van de ondergrond waar het cement wordt gegoten.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.