Lek opsporen in de waterleiding

Heb je een lekkage of niet? Het lijkt een gemakkelijke vraag, want normaliter kun je een lekkage in een leiding gemakkelijk zien doordat er water uitkomt. Toch kan het in een woning lastiger zijn. Leidingen zijn veelal niet zichtbaar of niet gemakkelijk bereikbaar. De enigste plek waar leidingen nog te zien zijn, zijn bij de cv-ketel. Als je daar geen lekkage kunt constateren, dan zal de lekkage zitten in een leiding die goed is verborgen tussen een muur of plafond. Hoe kun je dan alsnog een lek opsporen in de waterleiding?

Lek opsporen in de waterleiding

Hoe merk je dat je een lekkage hebt?

Meestal ontstaat een lekkage heel geleidelijk en zul je het vele maanden niet eens doorhebben. Pas als je het ontdekt is er reeds vochtschade ontstaan. Het vocht uit de lekkage zal in de muur of in het plafond terechtkomen. Omdat de lekkage geen aandacht krijgt zal de muur nat blijven en het vochtprobleem zich uitbreiden. Langzaamaan zullen er vochtplekken te zien zijn en als er alsnog niets aan opgemerkt wordt kan er ook schimmel ontstaan. Zowel vocht als schimmel is een uiterst slechte combinatie. Het tast het materiaal aan en is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Je kunt er allerlei gezondheidsklachten aan overhouden, zoals luchtwegproblemen of je ontwikkelt een allergie. Water dat via een lek uit de leiding ontsnapt is ook verspild water en dat zul je merken aan je waterrekening. Je verbruikt meer water dan normaal. En omdat de muur vochtig is zul je ook moeite hebben om de ruimte warm te stoken. Ook je energierekening zal daarom hoger kunnen zijn. Je ziet dus, dat er heel wat symptomen zijn te herleiden zijn tot een lekkage.

Hoe een lek opsporen?

Wanneer je een vermoeden hebt dat je een lekkage hebt in een onzichtbare leiding, dan is het nagenoeg onmogelijk om dit zelf op te kunnen sporen. Via lekdetectie kan de expert je wanden en plafonds doorzoeken op lekkage zonder enig hak- en breekwerk. Uiteraard zal nadat het lek gevonden is wel een deel van de muur weggebroken moeten worden, maar je hebt dan wel de garantie dat je ook daadwerkelijk bij het lek zit. Lees in dit artikel meer over Lekdetectie.

Welke methodes van lekdetectie?

Er zijn verschillende methodes voor lekdetectie. Voor welke methode er gekozen wordt, hangt onder andere af om welke vermoedelijke waterleiding het gaat. Bij een koudwaterleiding zal er vaak voor ultrasone lekdetectie gekozen worden en bij een warmwaterleiding voor lekdetectie met een thermografische camera.

Ultrasone lekdetectie

Ultrasone lekdetectie werkt met hoogfrequente geluidsgolven die door mensen niet te horen zijn. De geluidsgolven zullen een weerkaatsing geven. Met het tijdsverschil tussen het verzenden van de geluidsgolven en de weerkaatsing is zeer nauwkeurig de locatie vast te stellen.

Thermografische camera

Een thermografische camera is een infraroodcamera waarmee temperatuursverschillen zijn op te merken. Water uit het lek zal afkoelen en kouder zijn dan water in de waterleiding. Dit is dan ook exact wat de thermografische camera kan laten zien.

Rapport opstellen

Als de expert via lekdetectie het lek heeft gevonden, zal hij een rapport opmaken waarin de locatie van de lekkage nauwkeurig staat beschreven. Een loodgieter zal dan niet meer hoeven te zoeken naar de lekkage en kan direct aan de slag om het lek te repareren. Omdat een lekkage en de gevolgen daarvan meestal door de verzekeraar vergoed wordt, kun je het rapport ook aan hen afgeven.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.