7 Tips voor de verzorging en het onderhoud van de luchtbevochtiger

onderhoud luchtbevochtiger

Bevochtigers zijn apparaten die vocht aan de lucht toevoegen door waterdamp te produceren en te verspreiden. Er zijn veel verschillende soorten luchtbevochtigers; ze kunnen worden gebruikt in woningen, kantoorgebouwen of medische instellingen.

Soorten luchtbevochtigers

Thuisbevochtigers zijn er in verschillende varianten en dienen verschillende doelen.

 • Verdampingsbevochtigers of koele vochtbevochtigers hebben drie onderdelen: een reservoir voor koel water, een lont die water absorbeert en een ventilator. Als het water uit het reservoir in de lont wordt getrokken, verdampt het als damp in de lucht. De ventilator verdeelt de koele luchtvochtigheid zodat deze de ruimte kan vullen.
 • Damp of warme nevel bevochtigers koken water, waardoor er stoom ontstaat. Een ventilator helpt de stoom te verdelen. Het voordeel van een dampbevochtiger is dat het koken de schimmel en de opbouw vermindert en het makkelijker maakt om menthol aan de stoom toe te voegen. Het nadeel is natuurlijk dat kokend water duur is om te verhitten en gevaarlijk is als het wordt gemorst.
 • Hele huis- en kamerbevochtigers. Het is mogelijk om een luchtbevochtiger aan te schaffen en te installeren die vocht toevoegt aan een heel huis. Dergelijke systemen zijn duur, maar kunnen geschikt zijn in zeer droge klimaten. De overgrote meerderheid van de huisbevochtigers zijn echter draagbare apparaten die gebruikt worden om een enkele kamer te bevochtigen.
 • Er zijn ook ultrasone luchtbevochtigers en luchtbevochtigers van het impellertype beschikbaar; deze zijn meestal duurder dan andere types.

Waarom zou ik een luchtbevochtiger willen?

Thuisbevochtigers worden over het algemeen gebruikt om gezondheidsproblemen met zeer droge lucht te voorkomen of te verlichten. Deze omvatten:

 • hoest
 • congestie
 • gebarsten lippen
 • droge huid
 • ademhalingskwesties
 • bloedneus
 • allergieën

Hoewel al deze problemen kunnen worden verlicht door het gebruik van een luchtbevochtiger, is het belangrijk om op te merken dat een te hoge luchtvochtigheid ook een probleem kan zijn. Niet alleen kan overbevochtigde lucht zijn eigen gezondheidsproblemen veroorzaken, maar het kan ook schade veroorzaken aan verf, gips en behang. Daarnaast is het belangrijk om de conditie van de luchtbevochtiger goed in de gaten te houden om schimmel of andere mogelijke allergenen te voorkomen.

FAQ's voor gebruik, verzorging en onderhoud van de luchtbevochtiger

Volg deze tips voor een optimaal resultaat.

V: Moet mijn luchtbevochtiger 24 uur per dag draaien?
A: Ja, over het algemeen werken luchtbevochtigers dag en nacht.

V: Welk type luchtbevochtiger is veiliger: koele mist of warme mist?
A: Koele mist is veiliger als u zich zorgen maakt over het houden van kokend water in een bepaalde ruimte; warme mist is veiliger als u zich meer zorgen maakt over mogelijke schimmel of meeldauw in uw luchtbevochtiger.

V: Kan ik een beetje zout aan mijn luchtbevochtiger toevoegen om een oceaannevel te produceren?
A: Voeg nooit zout toe aan enig type luchtbevochtiger. Als het metalen onderdelen kan vernietigen waardoor uw luchtbevochtiger minder lang meegaat, verstoppen ze uw filter en belemmeren ze de goede werking.

V: Mijn koele nevelbevochtiger produceert geen nevel; is er iets mis?
A: U kunt een type luchtbevochtiger hebben die een onzichtbare mist produceert. Als het apparaat in werking is en het waterniveau daalt zoals het zou moeten, neemt het apparaat de lucht op en voert het een onzichtbare mist terug in de kamer. Uw bedieningshandleiding moet ook dit soort handelingen kunnen bevestigen.

V: Hoe weet ik of ik een koele of warme nevelbevochtiger moet krijgen?
A: De keuze is afhankelijk van wie er in uw huishouden is en wat u nodig heeft in een luchtbevochtiger. In het algemeen is het het beste om warme nevelbevochtigers te vermijden in huishoudens met kleine kinderen of actieve huisdieren die de luchtbevochtiger kunnen omverwerpen en gewond kunnen raken. Warme mist kan echter een goede optie zijn voor een oudere volwassene die wil bezuinigen op onderhoud.

V: Wat zou een goede maat luchtbevochtiger zijn voor een slaapkamer?
A: Voor een slaapkamer met een gemiddelde grootte zou een capaciteit van 700 - 900 vierkante meter voldoende zijn.

V: Hoe lang zal een 2 of 3-gallon luchtbevochtiger lopen voordat deze wordt bijgevuld?
A: Meestal 11-16 uur, afhankelijk van het feit of de machine op maximaal of minimaal vermogen is ingesteld. Een goede vuistregel is om de machine elke nacht of ochtend te vullen om een continue werking te garanderen.