Hoe onderhoudt u de juiste vochtigheidsgraad in uw huis?

Overtollig vocht kan de groei van schimmels en bacteriën bevorderen.

luchtvochtigheid in de keuken

Het handhaven van de juiste luchtvochtigheid in uw huis is belangrijk voor uw welzijn en dat van uw huis. Een beetje vocht kan gunstig zijn, maar te veel vocht kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid doordat het de groei van bacteriën bevordert. Het kan ook schade toebrengen aan het huis en uw bezittingen, vooral als het voor langere tijd niet wordt gecontroleerd. Gelukkig kunnen luchtbevochtigers en ontvochtigers u helpen de vochtigheid in uw huis onder controle te houden.

Aanbevolen vochtigheidsniveaus

De aanbevolen gemiddelde relatieve luchtvochtigheid ligt tussen 35 en 45 procent. Dit bereik biedt het beste comfort voor uw gezin. Het helpt ook om uw muziekinstrumenten, gipsplaten, houten meubels en andere spullen of materialen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van droogte of overmatig vocht.

De relatieve vochtigheidsgraad schommelt afhankelijk van het klimaat en de luchttemperatuur. Het is belangrijk om het voorgestelde gemiddelde met voorzichtigheid te gebruiken en het samen met kennis over uw eigen huis toe te passen. Hoe een huis met vochtigheid omgaat hangt af van vele factoren, waaronder de luchtdichtheid van het gebouw, het ontwerp en de constructie, en de eventueel geïnstalleerde dampremmers.

Vochtigheid meten met een hygrometer

Een hygrometer kan worden gebruikt om de relatieve luchtvochtigheid in uw huis te meten, zodat u een optimaal niveau kunt handhaven. Het is een klein instrument met een display dat laat zien wat de relatieve luchtvochtigheid in de kamer is.

Deze goedkope en gebruiksvriendelijke hygrometer kan u helpen bij het monitoren van de lucht, zodat u uw vochtigheidsniveau kunt aanpassen wanneer dat nodig is. Dat kan worden bereikt door een luchtbevochtiger of ontvochtiger (of beide) toe te voegen aan uw huis. Omdat de luchtvochtigheid verandert met de seizoenen, zult u het willen monitoren en regelmatig aanpassingen willen doen.

De effecten van hoge luchtvochtigheid

Wanneer er te veel vocht in uw huis is, raakt vochtige lucht opgesloten in hoeken, kelders en andere gesloten ruimtes. Dit is vaak zeer merkbaar in badkamers wanneer vocht zich verzamelt in hoeken en schimmelvorming veroorzaakt die moeilijk te verwijderen is. Condensatie kan zich ook ophopen in ramen, waardoor water naar beneden druipt en houten kozijnen gaan rotten. Ook, als u een muffe geur opmerkt, is het een teken dat u een luchtontvochtiger in uw huis nodig heeft.

Waarschuwing

Dit overtollige vocht in de lucht zorgt voor een perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Het kan ook dingen beschadigen die gevoelig zijn voor vocht, zoals hout, papier, stoffen en grote mechanische systemen zoals uw verwarming, ventilatie en airconditioning, of zelfs de toiletten en leidingen.

Hoe de luchtvochtigheid te verwijderen

Welke methode u kiest om vocht uit de lucht te verwijderen hangt af van de ernst van het probleem, het seizoen en waar het vocht zich bevindt.

  • Als het winter is en een gebied zoals een kelder zou kunnen profiteren van warmte, zou het verwarmen van die ruimte het terug kunnen brengen tot een goed vochtigheidsniveau. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kunt u een combinatie van zowel warmte als een luchtontvochtiger nodig hebben om het juiste niveau te bereiken.
  • Een vochtige badkamer kan baat hebben bij een open raam of een plafondventilator om de vochtige lucht of stoom uit douches en baden naar de buitenkant van het huis te zuigen.
  • In het voorjaar, wanneer verwarming geen optie is, kan het kopen van een luchtontvochtiger uw beste optie zijn voor het verwijderen van vocht uit de kelder of de hoofdvloer.

Draagbare multifunctionele eenheden

Airconditioners helpen ook om het vochtgehalte in uw huis onder controle te houden. Sommige draagbare luchtbevochtigers zijn ontworpen met instelbare ingebouwde monitoren die het apparaat activeren als het niveau te laag is of uitschakelen als het niveau te hoog is. Als u denkt dat deze draagbare apparaten kunnen helpen, overweeg dan de aankoop van een multifunctionele eenheid voor uw huis die ook als een airconditioner zal fungeren.

Wanneer vocht toevoegen

Tijdens koude winters kan uw verwarmingssysteem de lucht in uw huis te droog maken. Dit kan leiden tot ongemak, een droge huid en houten voorwerpen die barsten. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, kunt u een luchtbevochtiger toevoegen aan die gebieden waar u de meeste tijd doorbrengt. Sommige mensen hebben er baat bij om ze in de slaapkamer te hebben om de lucht 's nachts te bevochtigen. Een andere optie is om een luchtbevochtiger voor het hele huis te installeren op uw verwarmingssysteem.

Productverzorging en -onderhoud

Als u een luchtbevochtiger of ontvochtiger gebruikt, neem dan de tijd om de handleiding van uw product te lezen. Om er het meest efficiënte gebruik van te maken en de lange levensduur te garanderen, zult u de aanbevolen richtlijnen voor het vervangen van de filters en het schoonmaken willen volgen. Als uw product met een verstopt en vuil filter werkt, kunt u bacteriën en schimmelsporen aan de kamer toevoegen. Regelmatige reiniging en filtervervanging voorkomt dit.