Tijdens huizenjacht opzoek naar vochtproblemen
Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de bouwschade aan woningen een gevolg is van problemen met vocht. Dat is goed om te weten als je op zoek bent naar een nieuwe woning. Let er dan op of je vochtproblemen kunt ontdekken. Het beste seizoen om op huizenjacht te gaan is de winterperiode. Want dat is het seizoen waarin de meeste vochtproblemen zich openbaren. In de zomerperiode is het veel moeilijker om vochtproblemen op te sporen. Maar waar moet je precies op letten als je op zoek bent naar vochtproblemen? In dit artikel krijg je een aantal voorbeelden van dingen waarop je moet letten. Bekijk alle problemen met vocht op vochtbestrijdingsnel.be
Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.
Vochtproblemen herkennen op de benedenverdieping
Als je binnenkomt in een woning is condens op de ramen een eerste signaal van vochtproblemen, vooral als er dubbel glas is. Condens wordt veroorzaakt doordat de lucht in de woning teveel vocht bevat, ongeacht wat daarvan de oorzaak is. Het kan dus ook een gebrekkige ventilatie zijn. In de praktijk blijkt echter dat condens op de ramen vaak wordt veroorzaakt door water in of onder de vloer als gevolg van een slechte waterkering of een lekke afvoer. Natte plekken op de muur zijn ook een teken van vochtproblemen op de begane grond. Natte plekken zijn niet gemakkelijk te zien. Kijk daarom goed in de hoeken en als het mogelijk is achter de kasten.
De vloer op de benedenverdieping geeft ook informatie over vochtproblemen. Als een tegelvloer warm aanvoelt heb je te maken met een droge vloer. Een vochtige vloer is koud. Witte kristallen in de voegen tussen de tegels zijn ook een teken van vochtoverlast. Die kristallen ontstaan doordat zouten in het vocht mee naar het oppervlak van de tegels komen en daar uitkristalliseren. Als er in de woning een vloer ligt van vinyl of linoleum kun je proberen of je de vloerbedekking kunt optillen. Als de onderkant is beschimmeld is de dekvloer waarschijnlijk nat. Ook dat is vrijwel altijd een indicatie van een defecte waterkering.
Op zoek naar vochtproblemen op de bovenverdieping
Vochtproblemen openbaren zich vaak door schimmelvorming op de bovenverdieping. Bij de bezichtiging van een woning moet je daar goed op letten. De grootste kans om schimmel aan te treffen heb je in hoeken aan de koude kant van het huis, dus in hoeken die naar het noordoosten zijn gericht. Als de douche op de bovenverdieping zit is dat een plek waar bij vochtproblemen snel schimmel ontstaat. Schimmel op de bovenverdieping is meestal niet een teken van lekkage van het dak, maar van een vochtprobleem elders in de woning. Deze schimmel kan dus ook ontstaan door opstijgend vocht in de buitenmuren van de begane grond.
Natte plekken op het kelderplafond
Niet elke woning heeft een kelder, maar als er wel een kelder is kun je ook daar vochtproblemen ontdekken. Houd er rekening mee dat kelders altijd de vochtigste ruimtes in een woning zijn, omdat ze helemaal of gedeeltelijk onder de grond liggen. Als je problemen ziet met opstijgend grondwater is dat niet zo erg, want die zijn met een waterdichte pleister simpel te verhelpen. Naar binnen sijpelend regenwater langs het kelderplafond is erger. Want dan is er sprake van een slechte afwerking van de maaiveldzone. Dat kun je herkennen door in de kruipruimte of in de kelder op zoek te gaan naar zoutafzettingen.
Water op het dak en langs de gevel
Zowel voor platte als hellende daken geldt dat er geen plasvorming mag optreden. Daken moeten één strak vlak zijn waar het water snel vanaf kan lopen. De vorming van mos op een leiendak kun je ook beschouwen als een indicatie van vochtproblemen. Bij onderzoek van de gevel moet je op zoek gaan naar beschadigingen, zoals losse en ontbrekende voegen, groene plekken, zoutuitbloeiingen en barsten of scheuren. Dat zijn allemaal signalen van onderliggende vochtproblemen. Dat kan te maken hebben met lekkages, opstijgend vocht en met kapotte leidingen en afvoeren.
Aandacht voor de bestrating en de tuin
Het lijkt misschien een beetje vreemd om voor vochtproblemen in de woning te kijken naar de bestrating en de tuin, maar toch kun je ook daar wel wat informatie uit halen. Als je rondom de woning loopt mogen er geen natte plekken op de grond naast de muren zijn. Dat is een teken van een gebrekkige waterafvoer en kan een zwakke plek in de gevel zijn. Verzakkingen zijn ook zorgelijk. Dat zijn vaak indicaties van een kapotte afvoer. Het zand verzakt doordat het water uit de kapotte afvoer ondergronds aarde afvoert.
Zijn vochtproblemen onoverkomelijk voor de aankoop van een woning?
Als je tijdens de bezichtiging van een woning vochtproblemen constateert hoeft dat niet meteen een reden te zijn om die woning af te wijzen. Als het om een woning gaat waar je verliefd op bent geworden en waar je graag wilt wonen kun je nader onderzoek laten doen naar de vochtproblemen. Vaak zijn die vrij simpel op te lossen. In dat geval is de verkoper van de woning meestal ook wel bereid daar in de verkoopprijs rekening mee te houden. Dus laat vochtproblemen geen doorslaggevende rol spelen bij de aankoop van een nieuwe woning.