Verf tegen schimmel: Hoe goed is silicaatverf?

verf tegen schimmel

Met de juiste muurverf kunt u schimmelvorming voorkomen. We leggen uit hoe verf effectief kan zijn tegen schimmel en waarom silicaatverf bijzonder geschikt is om schimmel te voorkomen.

Silicaatverf wordt beschouwd als bijzonder effectief tegen schimmel. Hieronder geven we u een overzicht van de minerale verven, hoe verf werkt tegen schimmel, en vermelden we ook de voor- en nadelen van silicaatverf.

Overmatige vochtigheid is de meest voorkomende oorzaak van schimmelgroei in huis. De kamerlucht kan slechts een beperkte hoeveelheid vocht opnemen. Als gevolg daarvan condenseert waterdamp op de koele wanden en zet het water zich daar neer. Vooral wandvlakken die meerdere malen geschilderd zijn of houtsnippersbehang laten vrijwel geen vocht door. De wand wordt vochtig - en vormt de ideale voedingsbodem voor schimmelschimmels.

Behangpapier of emulsieverven voorzien de matrijzen van extra voedingsstoffen, omdat ze organische componenten bevatten. Gipsondergronden die licht zuur zijn, zorgen voor een ideale omgeving waarin de schimmel zich prettig voelt.

Als de muren vocht uit de lucht kunnen opnemen als de luchtvochtigheid hoog is en later, als de luchtvochtigheid is afgenomen, weer in de lucht kunnen laten stromen, is dit goed voor het binnenklimaat. Bovendien kan schimmel zich niet zo gemakkelijk ontwikkelen. En dit is waar minerale verven in het spel komen. Dit verwijst naar verven waarvan het bindmiddel anorganisch of mineraal is. Minerale verven zijn onder andere silicaatverf en kalkverf.

Hoe minerale verven werken tegen schimmel

Minerale verven hebben twee voordelen die ze schimmelbestendig maken:

  • Ze zijn alkalisch: aangezien schimmels zoals zure milieus en alkalische milieus dodelijk zijn voor alle soorten schimmels, groeien ze echter niet op minerale verven.
  • Ze staan open voor verspreiding: Dat betekent dat ze vocht kunnen absorberen en weer kunnen afgeven. Op deze manier ontstaat er geen condenswater op de muur.

Alleen zuivere minerale verven hebben deze eigenschappen. Er bestaan ook dispersiesilicaatverven of kalkverven met lijnolie of caseïne. Deze compenseren een aantal nadelen van minerale verven, maar deze producten zijn iets minder doorlaatbaar en kunnen nog steeds voedsel voor schimmels opleveren. Ze hebben echter over het algemeen betere schimmelremmende eigenschappen dan conventionele dispersieverven.

  • In het technische informatieblad van de betreffende verf dient u te letten op de pH-waarde van de verf. Hoe hoger, hoe beter. Deze moet bij voorkeur boven de 11 jaar liggen.
  • U moet ook controleren hoe open de verf is om te verspreiden. Kijk hiervoor naar de Sd-waarde. Hoe lager hoe beter. In ieder geval moet het minder dan 0,14 m zijn.
schimmelvorming op muren

Minerale verven reguleren de luchtvochtigheid en voorkomen zo dat muren vochtig worden en schimmelvorming optreedt.

Silicaatverf of kalkverf: wat is beter tegen schimmel?

Onze voorouders, die vroeger regelmatig hun muren witwasden, wisten al dat kalkverf de muren beschermt tegen schimmelgroei door hun alkaliteit. Deze bescherming heeft echter slechts een relatief kort effect. Dit komt omdat door carbonatatie de pH-waarde in coatings met klassieke kalklakken relatief snel daalt.

Dit is anders met silicaatverf. Bij hen blijft de alkaliteit permanent aanwezig - dat blijkt ook uit een langetermijnstudie van het Mykon Instituut van de Universiteit van Innsbruck.

Wat zijn silicaatverven?

Silicaatverven, ook wel waterglasverven of kiemverven genoemd (naar de uitvinder Adolf Wilhelm Keim), bevatten waterglas (kaliumsilicaat) als bindmiddel. Dit vormt een vaste chemische verbinding met de kalk- en cementcomponenten van het gips en silicificeert het.

Dit betekent dat inwendige silicaatverven hun bufferende functie alleen kunnen vervullen als ze op minerale ondergronden worden aangebracht. De ondergrond mag niet in water oplosbaar zijn. Gips is bijvoorbeeld een in water oplosbaar materiaal dat geen verbinding kan vormen met een silicaatverf. Je kunt dus niet zomaar een houtsnippersbehang schilderen met silicaatverf.

Volgens het ecologische informatiesysteem voor bouwmaterialen van de Duitse overheid is silicaatverf daarom alleen geschikt voor de volgende ondergronden:

  • Gips (binnen en buiten),
  • beton (binnen, buiten alleen voorwaardelijk),
  • Vezelcement (binnen, buiten alleen voorwaardelijk)

Omdat silicaatverf in zijn natuurlijke vorm vrij is van conserveringsmiddelen, oplosmiddelen en weekmakers, is het ecologisch veilig. Het is ook de ideale muurverf voor mensen met een allergie.

Silicaatverven kunnen steeds opnieuw overschilderd worden met silicaatverven.

Drie soorten silicaatverven

Vandaag de dag onderscheiden we drie soorten silicaatverf:

  • De zuivere silicaatverf bestaat uit twee componenten: een droog of in water gehard verfpoeder en het vloeibare bindmiddel waterglas. Deze worden voor de verwerking gemengd.
  • Eén-componenten-silicaatverf, ook wel dispersiesilicaatverf genoemd: deze bevat tot vijf procent organische toevoegingen en wordt net als dispersieverf kant-en-klaar in een emmer aangeboden.
  • Sinds 2002 is er ook sol-silicaatverf beschikbaar. Het bevat een combinatie van silicasol en waterglas als bindmiddel. Ook het organische gehalte is beperkt tot vijf procent. Sol-silicaatverf kan ook worden gebruikt op niet-minerale pleisters.

Nadelen van silicaatverven

Silicaatverven hebben dus een hele reeks voordelen en hebben een schimmelwerend effect. Ze hebben echter ook enkele nadelen:

  • Silicaatverf is vrij duur.
  • Je kunt ze alleen krijgen in speciaalzaken, niet in bouwmarkten.
  • De verf is alkalisch wanneer deze nat is en mag daarom alleen worden gebruikt met huid- en oogbescherming.
  • Het etsen op glas en keramische oppervlakken, zodat ze goed bedekt moeten zijn voor het schilderen.
  • Silicaatverf kan slechts in beperkte mate met water worden verdund.
  • Het is niet compatibel met diepe grond.
  • De keuze van de kleuren is beperkt, pasteltinten zijn eerder mogelijk dan sterke kleuren.

Alternatieve kleuren voor schimmelpreventie

Sommige in de handel verkrijgbare dispersieverven adverteren ook dat ze schimmel effectief kunnen bestrijden. De meeste bevatten biociden. Dit zijn actieve ingrediënten die bedoeld zijn om schadelijke organismen zoals schimmels te vernietigen, maar ze kunnen vaak niet alleen schadelijk zijn voor schimmels, maar zijn ook problematisch voor de mens en het milieu. In Ökotest zijn de meeste van deze verven dan ook als "onvoldoende" beoordeeld.

Vanwege het vluchtige karakter van veel biocidale werkzame stoffen betwijfelen deskundigen ook of een goed behandelde verf überhaupt een langdurig effect kan hebben. "Waar de omstandigheden permanent vochtig of koel zijn, beschouw ik schimmelgroei in de loop van de tijd altijd als mogelijk", zegt bouwbioloog Manfred Mierau.

Verf tegen schimmel: er zijn ook grenzen

Zolang je de triggers van de matrijs niet hebt gefixeerd, zal zelfs de beste anti-schimmelkleur niet veel kunnen veranderen. Dus de eerste stap is om de oorzaak te vinden en het probleem op te lossen. Minerale verven kunnen de luchtvochtigheid reguleren vanuit de lucht in de ruimte, maar ze kunnen natte muren niet uitdrogen, bijvoorbeeld door structurele schade.