Spring in actie om materiële schade tijdens regenbuien te voorkomen.

De inwoners van België zouden goed gewend moeten zijn aan een regenachtige start van de lente. De zogenaamde 'April showers' verwijzen naar veel meer dan de naam al doet vermoeden - het is niet ongewoon dat ons weer binnen één dag verandert van lentezon naar winterse ijzel en sneeuw. Voor huiseigenaren kunnen plotselinge hevige regenbuien en onvoorspelbaar weer al snel een gevaar voor eigendommen worden.

Zware regen en sneeuw zijn de belangrijkste oorzaken van het binnendringen van water (water dat een woning binnendringt), waardoor het vooral belangrijk is om ervoor te zorgen dat de woningen vóór de nattere maanden voldoende waterdicht zijn. Met het onvoorspelbare weer in april is het echter niet ongebruikelijk dat het weer in april zo onvoorspelbaar is, dat het niet zelden te maken krijgt met watergerelateerde schade aan eigendommen - waaronder houtrot en opstijgend of doordringend vocht.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan de heersende wind, die de regen in het metselwerk kan duwen, en is het meest uitgesproken op gebouwen met vaste in plaats van spouwmuren. Gebreken aan eigendommen zoals gaten rond ramen, lekkende daken, goten en regenpijpen kunnen er allemaal toe leiden dat er vocht het gebouw binnendringt. De meest effectieve manier om een object te beschermen tegen binnendringend vocht is om dergelijke gebreken onmiddellijk te verhelpen en een weerbestendige coating aan te brengen op de buitenkant van het object.

Opstijgend vocht

opstijgend vocht problemen bij regen

Opstijgend vochtig wordt veroorzaakt door grondwater en vocht dat door capillaire werking, door poreuze bouwmaterialen zoals bakstenen, mortel of steen, naar boven wordt gezogen. De snelheid waarmee het vocht in de muren opstijgt, hangt af van verschillende factoren - het soort wandmateriaal, de hoeveelheid water in de grond aan de basis van de muur en de omgeving binnen en buiten het gebouw. Gebouwen in België zouden vanaf 1920 standaard voorzien moeten zijn van een vochtwerende laag, maar deze kunnen na verloop van tijd afbreken en bezwijken, wat uiteindelijk leidt tot opstijgend vocht. Lees meer over opstijgend vocht op www.vochtbestrijdingsnel.be

Houtrot

Bij houtrot kan bouwschade worden voorkomen door eerst de vochtbron te verwijderen (d.w.z. door het gebouw 'vochtbestendig' te maken, beschadigde en defecte houtsoorten te repareren en deze te behandelen met speciaal ontworpen schimmelwerende chemicaliën. Als het vochtprobleem is opgelost, kunnen beschadigde balken worden gerepareerd door nieuwe delen van behandeld hout te lassen of vast te schroeven. Hout dat veilig genoeg wordt geacht om te worden vastgehouden, moet worden behandeld met een schimmelwerende behandeling om verdere schimmelgroei door houtrot te voorkomen.

Waterdicht maken

Er is geen tijd als het heden om de waterdichtingssystemen van een woning te controleren. Waterdicht maken is echter een zeer algemene term, wanneer de meeste mensen de term gebruiken om het waterdicht maken van een kamer in een huis of commercieel gebouw te beschrijven, is het zeer waarschijnlijk dat ze verwijzen naar een vorm van 'tanken' in een kelder of kelder.

De meeste afdichtingssystemen in een bestaand gebouw staan bekend als 'type-C' afdichting - een verwijzing naar de Belgische standaard voor waterdichting.

Deze afdichtingssystemen zijn een moderne combinatie van structurele waterdichte membranen, drainage en wateropvangpompen die het water achter de membraanplaat opvangen en vervolgens het binnendringende water afvoeren en wegpompen. Deze gecombineerde onderdelen kunnen volledig "achter de schermen" werken, zodat ze perfect geschikt zijn voor een project zoals bijvoorbeeld een ombouw van een kelder of het waterdicht maken van een kelderverdieping.

Gezien het sterk wisselvallige weer in april worden de meeste waterdichtheidsproblemen pas duidelijk als het te laat is en de tekenen van waterschade zich beginnen af te tekenen. Als het water onbehandeld blijft, kan het binnendringen van water leiden tot aanzienlijke structurele problemen, waaronder houtrot en gescheurd metselwerk in vrieskou.

Ook de dreiging van condensvormen en in het bijzonder "zwarte schimmel", een schimmel waarvan bekend is dat hij voor bepaalde mensen giftig is, is een punt van zorg.