Veelgestelde vragen over opstijgend vocht

Wat is opstijgend vocht?

Als u niet bekend bent met de term opstijgend vocht, is het een term die de langzame opwaartse beweging van water uit de grond in de lagere delen van muren en andere structuren op de grond beschrijft, door capillaire werking.

De ergste gevallen van opstijgend vocht zijn 5 meter hoog! In de meeste gevallen is de hoogte van opstijgend vocht echter meestal veel lager en zal deze oplopen tot ongeveer een meter.

Opstijgend vocht heeft de structuren van gebouwen sinds de eerste bouw aangetast. Stijgend vocht wordt, net als andere vormen van vocht, vaak verkeerd gediagnosticeerd in gebouwen. Dit is een van de redenen waarom het belangrijk is om advies in te winnen bij een specialist in vastgoed.

Opstijgend vocht ontstaat wanneer water uit de grond door de poriënstructuur van bouwmaterialen zoals baksteen, zandsteen en mortel omhoog gaat. Dit gebeurt ongeveer zoals olie zich door de lont van een lamp omhoog beweegt. Deze beweging wordt capillariteit genoemd en is het gevolg van een elektrische lading die vocht in de muur opneemt.

Lees meer over: Opstijgend vocht behandelen

Niet zeker of uw woning last heeft van opstijgend vocht ?

In ernstige gevallen kan opstijgend vocht worden herkend aan een karakteristieke "getijdenmarkering". Deze markering is te vinden op het onderste gedeelte van de aangetaste muren waar het opstijgend vocht door de pleisterlaag uitdroogt.

Opstijgend vocht brengt ook nitraat en chloridezouten uit de grond. Deze zouten worden Hygroscopisch genoemd, wat betekent dat de zouten vocht uit de lucht opnemen. Een vloedvloedvlek ontstaat wanneer de zouten naar het oppervlak migreren, waardoor vlekken op het muuroppervlak ontstaan en het pleisterwerk en de decoratie van het eigendom beschadigd kunnen worden. Deze vlekken ontstaan door verdamping, de zouten beginnen zich op te hopen op het oppervlak en beginnen vocht te onttrekken aan de atmosfeer, wat het vocht uit de grond aanvult. Neem contact op met ons Schotse team voor hulp bij het identificeren van opstijgend vocht.

Hoe ziet opstijgend vocht eruit, wat zijn de symptomen?

hoe ziet opstijgend vocht eruit

Er zijn verschillende manieren waarop u de tekenen van optrekkend vocht kunt herkennen. Elke eigenschap is anders en kan slechts één van de volgende symptomen hebben:

 • Behang dat loskomt van de muur
 • Verf blijft niet aan het oppervlak van de muren plakken...
 • Vlekken op de bodem van uw muren
 • "Tidemarks" op het oppervlak van de muren...
 • Afbladderende pleister
 • Wit poeder/kristallen zijn op de muren beginnen te verschijnen.
 • Zichtbare vochtige of natte plekken
 • Afbrokkelende mortel aan de buitenkant van het gebouw
 • Roesten van staal en ijzeren bevestigingsmiddelen
 • Als de vochtsporen in uw woning hoger zijn dan 1,0 meter, dan kan er ook een indringend vocht- of condensatieprobleem in uw woning of kantoor zijn. Er kan meer dan één vorm van vocht zijn die uw muur aantast en dit vereist een goede diagnose.

De eerste stap om van uw vochtprobleem af te komen is door ons te contacteren via het contactformulier op onze website. Ons team kan verdere vochtproblemen in de structuur van uw gebouw elimineren en voorkomen.

Wat veroorzaakt opstijgend vocht?

Uw woning moet worden uitgerust met een vochtwerende laag (DPC) die opstijgend vocht uit de grond tegenhoudt. Dit type vocht is een gevolg van het feit dat het grondwater uw vochtwerende laag doorbreekt en de muren van uw gebouw opstijgt. Dit wordt capillaire werking genoemd. Opstijgend vocht kan optreden wanneer een DPC in de muur is aangebracht, maar door een hoog maaiveldniveau is overbrugd of wanneer uw bestaande vochtwerende laag is afgebroken.

Opstijgend vocht kan, indien onbehandeld, extreme schade toebrengen aan de structuur van uw woning. De kosten van de vochtwering zijn klein in vergelijking met het repareren van de binnen- en buitenstof die u eventueel moet vervangen. Opstijgend vocht kan decoratie en pleisterwerk vernielen en kan rotting van het hout in uw woning veroorzaken. Een verhoogd bloemperk tegen een muur kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de grond boven het niveau van de DPC wordt opgestapeld. In dit voorbeeld zou het vocht uit de grond de DPC kunnen overbruggen en vervolgens de muren van uw woning kunnen binnendringen en opstijgen vanaf het bodemniveau.

Een dergelijk vochtig probleem kan worden verholpen door het bloemperk eenvoudigweg tot onder het DPC-niveau te laten zakken. Veel vochtwerende banen verslechteren door veroudering en storingen in de DPC kunnen zich op elk punt langs de muur voordoen.

Is uw huis al vochtbestendig gemaakt? In sommige gevallen kan vocht worden veroorzaakt wanneer een vochtscherm beschadigd raakt of niet goed is geïnstalleerd en dit is niet ongebruikelijk. Een lid van ons team zal ook kijken naar andere factoren die het probleem kunnen veroorzaken. Ons team heeft jarenlange ervaring in de vastgoedzorg en kijkt naar factoren als lekkende goten, regenpijpen en condensatie. Lees verder over opstijgend vocht.

Hoe hoog kan opstijgend vocht gaan?

In de praktijk kan opstijgend vocht over het algemeen een hoogte van 1,0 m boven het maaiveld bereiken, maar om verschillende redenen kan het vocht hoger worden. Als u zich zorgen maakt over opstijgend vocht in uw woning, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met een specialist. Een van onze medewerkers kan uw woning bezoeken om te bepalen of het optrekkend vocht uw muur en de exacte hoogte van het probleem beïnvloedt.

Hoe lost u een opstijgend vocht probleem op?

opstijgend vocht laten behandelen

Opstijgend vocht moet altijd behandeld worden door een specialist. Bij ons hebben we meer dan acht decennia ervaring met het behandelen van alle vormen van vocht. We hebben veel eigenschappen hersteld die problemen hebben gehad met opstijgend vocht. Bekijk onze beoordelingen en zie wat onze klanten hebben gezegd!

Opstijgend vocht wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het overbruggen van de vochtwerende laag of door een defect van de bestaande DPC. Gebouwen die ouder zijn dan 70 jaar zijn zeer gevoelig voor de gevaren van vocht, omdat hun bestaande DPC en stof kunnen verslechteren en niet in staat zijn om te stoppen met het binnendringen van vocht in het pand. Als u eigenaar bent van een oudere woning zijn er een breed scala aan mogelijke oplossingen beschikbaar, die u kunnen helpen het risico van vocht te elimineren.

Hoe voorkomt u opstijgend vocht?

Als u zich zorgen maakt over vocht dat uw eigendom aantast, kunnen we u helpen om uw eigendom vochtbestendig te maken. Ervoor zorgen dat uw woning een volledig operationele vochtwerende cursus heeft, zal de kans op op opstijgend vocht elimineren, een investering die op de lange termijn zeer de moeite waard is.

Na het lezen van dit, opstijgend vocht - kan een zin zijn die u wilt vermijden. Geen enkele potentiële koper wil horen dat het onroerend goed waarin hij investeert vochtproblemen heeft, daarom moet investeren in vochtwering bovenaan de prioriteitenlijst van uw vastgoedzorg staan.

In de meeste gevallen, als uw woning na 1875 is gebouwd, is deze waarschijnlijk gebouwd met een beschermende vochtwerende laag. Als u een woning bezit die langer geleden werd gebouwd, dan is het mogelijk dat deze geen beschermende barrière heeft. Als u een geval van opstijgend vocht in uw woning vermoedt, adviseren wij u zo snel mogelijk met een specialist te spreken.

Door met ons een onroerend goed onderzoek te regelen, beoordelen wij eerst de vochthuishouding en de schade aan uw eigendom met behulp van onze professionele vochtmeters en de ervaring van onze inspecteurs. Vervolgens adviseren wij u de juiste corrigerende behandeling die nodig is om het vochtprobleem op te lossen.

Neem vandaag nog contact op met een lid van ons vochtwerende team voor advies en begin met de diagnose en behandeling van uw vochtprobleem. Ons team kan u helpen met de volgende behandelingen:

 • Installeer een vervangende vochtbarrière in uw woning.
 • Injectie van een vloeistof of crème chemische vochtwerende kuur (DPC Injectie)
 • Injectie van chemische mortel DPC
 • Elektro-osmotische systemen (Niet-chemische remediërende DPC).

Kan opstijgend vocht gezondheidsproblemen veroorzaken?

gezondheidsproblemen door optrekkend vocht

In de meeste gevallen, indien snel genoeg behandeld, moet u zich niet al te veel zorgen maken over de effecten van vocht. De herkenbare geur en uitstraling van vocht kan onaangenaam zijn, maar de gezondheidsrisico's zijn minimaal als er snel op wordt gereageerd. Het is niet goed voor mensen om langere tijd in een vochtige omgeving te leven en het probleem moet worden opgelost.

Als u woont of werkt in een woning met extreem opstijgend vocht, kan dit leiden tot een uitbraak van zwarte schimmel, omdat er condensatie kan ontstaan op de vochtige wanden in uw woning.

Als u zich zorgen maakt over de groei van zwarte schimmel of vocht in uw woning, neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Is optrekkend vocht gedekt door de verzekering?

Wij zijn van mening dat elke specialist in onroerend goed zijn klanten lange termijn garanties moet geven voor hun gemoedsrust. De duur van de garantie wordt gedetailleerd in ons rapport en wordt automatisch overgedragen aan nieuwe eigenaars. Wij hebben vertrouwen in de kwaliteit van ons werk en geven u graag een garantie waarop u kunt vertrouwen (beschermd door de GPI-regeling).

Inhoudsopgave