Tekenen dat je misschien een ontvochtiger nodig hebt...

schimmel op tegels

Het is belangrijk om een goede luchtvochtigheid in uw huis te behouden. Hoewel te weinig vocht kan leiden tot een aantal ongemakken, zoals gebarsten lippen en scheuren in houten meubels, kan het omgekeerde te veel vocht, uw huis een broedplaats voor schimmel en meeldauw maken, wat kan leiden tot een aantal zeer ernstige gezondheidsklachten. Een luchtontvochtiger kan u helpen om overtollige vochtproblemen te verhelpen.

U kunt de luchtvochtigheid in uw huis nauwkeuriger meten met een hygrometer en dan de juiste actie ondernemen om ofwel vocht toe te voegen met een luchtbevochtiger of vocht te verwijderen met een luchtontvochtiger. Hoewel een hygrometer een zeer handig instrument is om het vochtgehalte in huis te controleren, is er de neiging om alleen bepaalde woonruimtes te meten, waardoor sommige hoeken waar vochtproblemen zich kunnen voordoen, worden weggelaten.

Sommige woningen kunnen alleen op bepaalde momenten van het jaar vochtproblemen hebben, zoals in het voorjaar als er veel grondwater afvloeit, terwijl andere woningen het hele jaar door hulp nodig hebben om het vochtgehalte onder controle te houden. Er zijn ook momenten dat vocht slechts in één kamer of gebied van de woning een probleem is en hoewel dit klein is, mag dit niet worden verwaarloosd.

Als er eenmaal overmatig vocht wordt gedetecteerd, moet het eerste plan van aanpak zijn om elk gebruik van luchtbevochtigers te staken als deze in gebruik zijn of om te proberen te verwijderen wat de oorzaak is van de vochtigheid. Verdere actie moet worden ondernomen om de oorzaak te vinden en de situatie te verhelpen. Dit artikel zal helpen om u te waarschuwen voor de meest voorkomende signalen wanneer er een te hoge luchtvochtigheid aanwezig is en een luchtontvochtiger nodig is als onderdeel van de actie.

Venster- en patiodeur condensatie

Condensatie op het binnenglas, waterstralen op een raam of de aanwezigheid van wat lijkt op een mist of damp op het glas zijn typische tekenen dat er te veel vocht in de ruimte aanwezig is.

Dit gebeurt vaak wanneer een luchtbevochtiger te groot is voor de ruimte en te veel vocht uitstraalt. Een opeenhoping van vocht op een vensterbank kan op den duur houten omhulsels doen rotten en die nattigheid laat schimmelvorming toe. Schimmel zal eruit zien als een zwarte of donkere grunge op de onderkant van de vensterbank, of in het spoor van een terrasdeur.

Schakel onmiddellijk elke luchtbevochtiger uit die in werking is en in de toekomst zal het apparaat worden gedegradeerd om de hoeveelheid vocht te verminderen. Wanneer te veel luchtbevochtiging de oorzaak is, kan het vochtgehalte zichzelf corrigeren door eenvoudigweg het gebruik van de luchtbevochtiger te stoppen en een venster te openen om de luchtcirculatie in de kamer te verhogen.

Een ander ding dat vochtophoping op ramen kan veroorzaken is de vochtigheid die aanwezig is in de bouwmaterialen van de woning, zoals bij een onjuiste afdichting van damwanden of de vochtigheid die aanwezig is in cement.

Het buitenklimaat kan ook leiden tot wat vochtproblemen binnenshuis, zoals wanneer het enkele dagen regent of de ruimte waar u woont een hoge vochtigheidsfactor heeft. Een luchtontvochtiger zal het vocht effectief uit het huis verwijderen en het juiste niveau binnenshuis herstellen. Vergeet niet om de luchtontvochtiger te draaien door alle gebieden die worden beïnvloed door overmatige vochtigheid.

Schimmelvlekken op het plafond of in de hoeken van de muren

schimmel op plafond en muur

Omdat er stoom opstijgt, zijn er vaak vochtproblemen in de badkamer op het plafond of in de hoeken van de muren. Badkamers die geen efficiënte ventilatoren hebben om stoom en vocht om te leiden naar buiten, hebben meestal wat problemen met schimmel.

Schimmel kan groeien op de muur, het plafond, onder of rond het toilet, of achter het bad of de douche. Een lek toilet of sanitair kan ook vochtproblemen veroorzaken.

Waarschuwing

Overtollig vocht kan leiden tot zwarte schimmel, die op zijn beurt ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Je hoeft de schimmel niet te zien om er last van te hebben, het moet gewoon ergens aanwezig zijn.

Het laten draaien van een luchtontvochtiger in deze gebieden kan helpen, maar vergeet niet dat, hoewel dit noodzakelijk is, je aan de basis van het probleem moet staan om een lange termijn oplossing te vinden. Een luchtontvochtiger zal de hoeveelheid vochtschade verminderen, maar de oorzaak kan niet worden genegeerd.

Voor degenen die een reparatieoplossing vinden voor overtollig vocht, zoals het verwijderen van schimmel en het repareren van muren, moet u een verf gebruiken die speciaal is geformuleerd om schimmel te weerstaan en de gebieden die zijn gerepareerd te verzegelen. Anders zal de schimmel zijn weg terug vinden door lagen gewone verf en opnieuw merkbaar zijn.

Andere delen van het huis die vaak worden beïnvloed door opgesloten vocht zijn kasten, garages of kelderkamers en opslagruimten. Ook kunt u druip- of schimmelplekken onder de ramen zien. Dit kan worden veroorzaakt door defecte raamafdichtingen of rottende behuizingen. In dit geval moeten de ramen worden vervangen, samen met de kozijnen en het plaatwerk en de isolatie worden vervangen om alle natte ruimtes te verwijderen.

Muffe geur

muffe geur in kamer

De aanwezigheid van een muffe geur in kelders, kruipruimtes, ingangen en garages kan een signaal zijn voor de aanwezigheid van schimmel en meeldauw. Vocht kan een eenmalige gebeurtenis zijn geweest of een terugkerend probleem.

Mogelijke oorzaken variëren van een onjuiste raam- of deurafdichting, problemen met de afdichting van de constructie tot natte kelders door een hoge grondwaterspiegel, wat een natuurlijk verschijnsel kan zijn in uw specifieke omgeving of door een ontoereikende plaatsing van treurtegels rond het huis.

Als er een muffe geur is, is er ergens schimmel en dat is voor niemand gezond. Een luchtontvochtiger kan helpen met onmiddellijke vochtproblemen, maar u zult de situatie verder moeten onderzoeken en verhelpen om geen terugkerende problemen te hebben. Naar alle waarschijnlijkheid zullen die gebieden ook warmte nodig hebben om de aangetaste ruimte te helpen drogen.

In de wasruimte kan een muffe geur in de lucht, of muffe stinkende handdoeken of beddengoed problemen met een hoog rendement (HE) of een front-load wasmachine signaleren. Hoewel ze in veel opzichten efficiënter zijn dan een traditionele bovenladerwasmachine, hebben veel voorladerwasmachines de neiging om schimmelproblemen te veroorzaken.

De fabrikanten hebben sinds hun introductie op de markt veel vooruitgang geboekt om het risico op schimmelvorming bij voorladers te verminderen, maar de consument moet weten dat dit nog steeds kan gebeuren, ongeacht het merk.

De problemen met schimmels zijn niet specifiek voor een bepaald merk, hoewel sommige ringen opnieuw zijn ontworpen en beter zijn dan andere. Leer de verschillen tussen een top-load wasmachine en een high-efficiency front-load wasmachine en wat je moet doen om schimmelproblemen te voorkomen. Consumenten hebben veel nuttige opmerkingen achtergelaten met oplossingen voor het omgaan met voorladerwasmachines.

Een muffe geur in de wasruimte kan ook worden veroorzaakt door een verstopte buitenventilator of een binnenste droger die is verwaarloosd en wordt beïnvloed door pluizen.

Dit kan ertoe leiden dat vochtige lucht uit de droger bij het drogen van een wasgoed vast komt te zitten, omdat er geen duidelijke, onbelemmerde luchtstroom is, met als gevolg een muffe geur.

Ook aangesloten pluizenfilters in of buiten kunnen brandgevaarlijk worden. Ze moeten van pluizen worden ontdaan - het pluizenfilter aan de binnenkant van de droger moet na elke droger worden geleegd; het pluizenfilter aan de buitenkant moet naar behoefte worden gereinigd.

Terugkerende bronwaterafloop vochtigheid

Als het vochtgehalte van het grondwater in het voorjaar een terugkerend probleem is geworden of als u een huis hebt gekocht dat witte of grijze waterpeiltekens in de kelder heeft, moet u een ontvochtiger bij de hand hebben om het extra vocht te verwijderen als deze gebeurtenissen zich voordoen.

Het zou ook een goed idee zijn om te onderzoeken waarom uw kelder gevoelig is voor water, dat kan komen van onvoldoende huilende tegels rond het huis, beton dat misschien moet worden gerepareerd en verzegeld, of het kan gewoon zijn omdat het huis is gebouwd op een historische rivierbedding of een lage vlakte.

Onderzoek voor schimmel, vochtplekken Bij het kopen van een huis

Of u nu een huis of een camper koopt, u moet altijd op zoek gaan naar tekenen van overmatige vochtproblemen, die mogelijk corrigerende maatregelen vereisen en die ook een ergernis en gezondheidsprobleem kunnen worden als het een terugkerend probleem blijkt te zijn. Verklikkerlichten dat een huis waterproblemen heeft gehad zijn schimmel of meeldauw in hoeken van muren of plafonds in alle kamers, inclusief de badkamer, en waterpeilpeilmerken in de kelder.

Kijk in kasten op de muren, achter meubilair op plinten, rond en onder ramen voor bewijs van schimmel of water vlek merken en worden op de uitkijk voor muffe geuren. Het is niet ongewoon voor sommige mensen om hun huis een verse verflaag te geven om potentiële problemen te maskeren als het te koop gaat.

Een verse verflaag kan het moeilijker maken om waterproblemen op te sporen, maar kijk in kasten en inspecteer de fundering en de kelder. Een huis dat overmatig geparfumeerd is, kan vaak iets te verbergen hebben als het gaat om geuren of schimmel.

Als u toch merkbare waterproblemen ondervindt, vraag dan zeker waarom en of er maatregelen zijn genomen om dit te verhelpen. Misschien wilt u een deskundige inschakelen om uw angst te bevestigen of weg te nemen en u een schatting te geven van de mogelijke kosten om de situatie te verhelpen.