Vanwaar komt de muffe geur in mijn kelder?

Begrijp waar die nare geur vandaan komt en verban het voorgoed met dit vierdelige plan.

muffe geur in kelder en 4 tips om dit op te lossen

Vraag: De laatste tijd merk ik een muffe geur als ik mijn kelder binnenga. Wat veroorzaakt de geur en hoe kom ik er het snelst van af?

Antwoord: Die onaangename, muffe geur - sommige mensen omschrijven het als verwant aan een natte hond - is het visitekaartje van schimmel en/of meeldauw. De sporen van deze alomtegenwoordige schimmels drijven door de lucht totdat ze de vochtige, donkere en warme omgeving vinden die hen in staat stelt zich te vermenigvuldigen en te gedijen - omstandigheden zoals in kelders.

Hoewel de meerderheid van de schimmel soorten gevonden in huizen zijn niet schadelijk voor de mens, sommige mensen zijn allergisch voor de sporen en ontwikkelen symptomen die een benauwde of lopende neus, hoofdpijn, vermoeidheid, hoesten of piepende ademhaling, en jeukende of looppas ogen na het doorbrengen van tijd in een schimmel of beschimmelde kamer omvatten. Stachybotrys chartarum, gewoonlijk genoemd zwarte schimmel, is gekoppeld aan ernstiger symptomen, met inbegrip van borst krapte en moeite met ademhalen, een branderig gevoel in de neus en keel, duizeligheid, hoofdpijn, en problemen met concentreren. Gelukkig, echter, is zwarte schimmel lang niet zo vaak voor als minder giftige soorten.

Lees hier meer over vocht in je kelder behandelen.

De muffe geur in uw kelder van ongebreidelde schimmel- en meeldauwgroei kan ook schadelijk zijn voor de structuur van uw huis. Deze schimmels voeden zich met organische materialen, waaronder hout, vele soorten stof, papier en zelfs sommige lijmen. Gezien genoeg tijd, kan de vorm zwaar uw muren, vloeren, en plafonds bevlekken; bederf houten nagels en gipsplaten; schade tapijten; en eet weg bij behang. Vorm die dit niveau heeft bereikt vereist de diensten van een professionele opgeleid in schimmel sanering, maar u kunt gemakkelijk omgaan met een eenvoudig geval van funky schimmel geur en milde schimmel vlekken jezelf.

Het simpelweg verbannen van de geur elimineert het probleem niet; schimmel en schimmelsporen kunnen zich in zo weinig als 24 uur vermenigvuldigen als de omstandigheden perfect zijn, dus om de stank echt te overwinnen, moet u het probleem bij de wortel aanpakken door deze volgende vier stappen te volgen.

wat zorgt voor de muffe geur in de kelder ?

Zoek naar lekken in de kelder die kunnen leiden tot schimmel- en meeldauwgroei.

Het ontdekken van de bron van vochtigheid in je kelder is de sleutel tot het overwinnen van schimmel en meeldauw (en kan je ook waarschuwen voor andere problemen). Twee veel voorkomende en gemakkelijk te behandelen problemen zijn condensatie die van een ongeïsoleerde pijp druipt of water dat door een kelderraam lekt.

  • Veel kelders hebben blootgestelde leidingen die langs het plafond of langs de muren lopen. Als u water "zwetend" van deze leidingen ziet, isoleer ze dan met een schuimrubberen buisfolie, verkrijgbaar voor minder dan 10 dollar. De lengten van rubberachtig schuim zijn voorgesneden zodat kunt u hen gemakkelijk net over pijpen uitglijden.
  • Nochtans, als de pijp actief lekt, niet alleen zwetend, roep een loodgieter zonder vertraging om het te herstellen.
  • Als uw kelderverdieping vensters heeft, zoek water dat het glas of het plassen onder het venster afloopt wanneer het regent. Als u water ziet, verwijder dan bladeren en ander vuil dat de buitenste raamputten zou kunnen verstoppen. Vul de putten met grind om de kans op verstoppingen te verminderen. Vervang de oude weersstrips en kit ook om kleine lekken rond de kozijnen af te dichten.
  • Als u water door een barst in de keldermuur ziet komen of vanaf de fundering naar boven sijpelt, is het probleem een ernstig probleem dat buiten het bereik van de typische doe-het-zelf capaciteiten van de huiseigenaar valt. Neem contact op met een aannemer die gespecialiseerd is in het repareren en waterdicht maken van de kelder.

Verlaag de luchtvochtigheid tot onder de 60 procent met een luchtontvochtiger.

Door de ligging onder de grond blijft uw kelder tijdens de warmere maanden meestal koeler dan de bovenste verdiepingen van uw huis. Dat kan een probleem zijn, hoewel, wanneer de warmere lucht van boven circuleert in de kelder. Terwijl de warmere lucht snel afkoelt in de lagere temperatuur van de kelder, condenseert de waterdamp tot een vochtfilm die zich op de muren van de kelder vestigt, evenals alle meubels of andere voorwerpen die in de ruimte zijn opgeslagen. Vocht uit de bodem kan ook via de fundering een kelder binnendringen, waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte nog verder toeneemt.

De meeste mensen geven de voorkeur aan een vochtigheidsgraad binnenshuis tussen de 30 en 50 procent, terwijl schimmel het goed doet met een vochtigheidsgraad van 60 procent of hoger. Test het niveau van uw kelder met een hygrometer (verkrijgbaar bij Amazone ), die de relatieve vochtigheid van een kamer in een oogopslag weergeeft. Overweeg dan de aanschaf van een luchtontvochtiger om het u comfortabeler te maken en minder gastvrij voor schimmel en meeldauw.

Van de verschillende soorten luchtontvochtigers die verkrijgbaar zijn, is een compressorontvochtiger het meest geschikt voor kelders. Deze apparaten verminderen de luchtvochtigheid door de luchtvochtigheid in de ruimte te zuigen via gekoelde spoelen, waardoor het vocht condenseert in een opslagtank.

muffe geur in kelder ? Bekijk hier hoe je deze proper maakt

Ruim alle aanwezige schimmel- of schimmelsporen op.

Zodra u overtollig vocht onder controle heeft, reinig dan de geurproducerende schimmel en meeldauw.

Begin met het wegwerken van beschimmelde of doorweekte kartonnen dozen of andere papieren die je in de kelder hebt opgeslagen. schimmel gedijt goed op papieren producten. Verpak de restanten van de te bergen vakantieversieringen en andere items in grote plastic containers met stevig bevestigde deksels. Was en droog kledingstukken op de warmste plekken, zodat de stof veilig is om schimmel en schimmelsporen te verwijderen.

Vuilnisbak ernstig stinkende gestoffeerde meubelen, maar probeer een licht aangetast stuk te redden met een vlekkenbehandeling. Stofzuig eerst het stuk (gooi het filter en de zak weg als u klaar bent) en veeg het vervolgens grondig schoon met een schone spons, gedompeld in een mengsel van gelijke delen water en alcohol. Laat het volledig aan de lucht drogen op een zonnige plek buiten op een aantal uren UV-stralen van direct zonlicht en dood schimmelsporen.

Daarna, pak om het even welke vlekken van vorm op de muren, het plafond, of de vloeren met bleekmiddel aan. Meng vier delen water met een deel van het bleekmiddel en neem een harde reinigingsborstel mee naar de oppervlakte. Zodra de vormvlekken weg zijn, veeg de oppervlakten met schoon water op een schone spons af en laat dan de lucht drogen.

Neutraliseer de muffe geur in de kelder.

Om om het even welke treuzelende muffe geur te verwijderen, probeer de ouderwetse maar toch efficiënte remedie van het opstellen van een paar kleine kommen van zuiveringszout rond de ruimte; de zuiveringszout absorbeert en neutraliseert goed geuroverheidsmolecules van het bakken. Zet afwisselend een paar kommen witte azijn op, die ook de geurmoleculen neutraliseren. Voor meer resistente geuren is het moeilijk om de vocht- en geurabsorberende eigenschappen van DampRid, dat zoutkristallen bevat, te verslaan.