Hoe verwijder je muffe geuren in een kelder?

De kelder is een plek in het huis die niet erg druk is, niet altijd licht ontvangt en verlaten kan worden. Hierdoor blijft de kelderdeur vaak gesloten. Na verloop van tijd kan er een sterke, nogal onaangename muffe geur ontstaan. Hier zijn een paar tips om de sfeer in een kelder op te frissen, en waarom niet een wijnkelder!

muffe geur in kelder

De muffe geuren van een wijnkelder

Als je een kelder ingaat, ruikt de plek vaak muf. Soms is de muffe geur zo sterk en doordringend dat het ondraaglijk wordt om in de kelder te blijven. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, waaronder schimmels die daar in de kelder groeien.

In ieder geval is het niet voldoende om de deur gewoon te sluiten en te negeren wat er achter de deur gebeurt. Het is belangrijk om verschillende maatregelen te nemen om deze atypische ruimte, die bijvoorbeeld kan worden omgevormd tot een wijnkelder, schoon te maken.

Hoe kan men muffe geuren in een kelder elimineren?

Om zich te ontdoen van de slechte geur die een kelder vervuilt, moet je uitzoeken waar het vandaan komt. Schimmel, door waterinfiltratie, die zich in vochtige en donkere hoeken ontwikkelt, is vaak de eerste oorzaak.

Klassieke producten

Er zijn verschillende oplossingen en behandelingen mogelijk om deze invasieve schimmels te overwinnen. Borax is een reinigingsproduct dat gemakkelijk te vinden is in gespecialiseerde winkels. Het wordt aangebracht na het verwijderen van schimmel- en salpeterresten met een stofzuiger.

Ammoniak gemengd met water heeft het voordeel dat de schimmel wordt besproeid. Het is echter een zeer giftig product en vereist enkele voorzorgsmaatregelen bij het hanteren ervan (masker, handschoen en veiligheidsbril). Voorzichtig, meng nooit ammoniak en bleekmiddel, omdat dit een oxaal gas oplevert. Ammoniak is niet effectief op poreuze oppervlakken. Het product moet ten minste twee uur worden laten werken voordat het wordt gewreven en gespoeld.

Andere producten om schimmel en meeldauw tegen te gaan zijn onder andere bleekmiddel, dat alleen geschikt is voor niet-poreuze oppervlakken. Het moet worden toegepast in een goed geventileerde ruimte, met zorg voor de bescherming van handen en ogen.

Om te weten hoe het te gebruiken

Al deze producten moeten met zorg worden behandeld, omdat de gasuitstoot en projecties op de huid giftig zijn. De tussenkomst van een professional die gespecialiseerd is in vochtbestrijding wordt aanbevolen, zodat de "remedie" langdurig en effectief is.

Natuurlijke producten

Wie natuurlijke methoden gebruikt, kan vertrouwen op minder bijtende producten zoals waterstofperoxide, zuiveringszout of witte azijn. Er zijn ook vochtvreters beschikbaar om de luchtvochtigheid in een ruimte te beperken.

Voorbij de strijd tegen schimmel is het noodzakelijk om de kelder goed te ventileren, zodat de lucht beter kan circuleren en recalcitrante slechte geuren kunnen worden afgevoerd. Indien mogelijk kunnen alle objecten uit de kelder worden gehaald om buiten te worden gewassen. Na een grondige schoonmaakbeurt worden ze weer op hun plaats gezet.

Eenmaal goed geventileerd, goed schoongemaakt en gezond, kan de kelder weer een drukbezochte plaats worden en waarom niet een gemeubileerde kamer creëren!