Verschil tussen vochtbestendig maken en waterdicht maken

Verschil tussen vochtbestendig maken en waterdicht maken

Als u de trotse eigenaar bent van een huis of een ander gebouw, is de kans groot dat u een discussie hebt gevoerd over het vochtbestendig maken van Vs waterdichtheid. U begrijpt het misschien ook niet precies op technisch niveau, maar u weet waarschijnlijk dat ze zonder twijfel nodig zijn om de integriteit en de lange levensduur van uw huis of gebouw te garanderen. Afgezien daarvan vraagt u zich waarschijnlijk af wat het verschil is tussen vochtwerendheid en waterdichtheid? Wel, dat is precies wat u hieronder gaat leren en meer.

Het eerste wat u moet begrijpen is dat de meeste experts u meteen zullen vertellen dat er een duidelijk verschil is tussen waterdichtheid en vochtwering. In feite is het vochtwerend maken bedoeld om bodemvocht buiten te houden, terwijl het waterdicht maken specifiek is ontworpen om zowel vocht als vloeibaar water buiten te houden. Het valt niet te ontkennen dat de twee enigszins op elkaar lijken en het zou meer dan gemakkelijk te begrijpen zijn waarom iedereen die debatteert over vochtwering Vs waterdicht maken ze als hetzelfde zou beschouwen. Zoals u ziet is dit echter niet het geval.

Gerelateerd: gevel waterdicht maken

Belangrijkste verschil tussen vochtbestendig maken en waterdicht maken

Voor de niet-geïnformeerde persoon lijken vochtdichtheid en waterdichtheid misschien hetzelfde. In feite zijn er meerdere personen die deze twee elke dag door elkaar halen. Dit lijkt misschien geen grote vergissing, maar het is een vergissing die niet alleen tijdrovend is, maar op de lange termijn ook meer dan kostbaar kan zijn. De echte belangrijke verschillen tussen de twee zijn de fysieke verschillen tussen de bouwmaterialen die worden gebruikt in de processen. Niet alleen dit, maar ook de toegepaste dikte en de omstandigheden van de toepassing verschillen van situatie tot situatie.

Inzicht in vochtbestendig maken

Vochtwerend maken is een proces waarbij teer of ongewijzigde asfaltmaterialen met de hand op het buitenoppervlak van een muur worden aangebracht of gespoten. Het belangrijkste doel van dit hele proces is het stoppen van het afvoeren of overbrengen van bodemvocht door het beton. Nu kan de dikte van deze coating variëren afhankelijk van de ernst van de situatie en de regio. De meeste gebieden zullen gebruik maken van een coating die ongeveer tien mils dik is.

Een goed punt van dit proces is dat het vrij basaal is. Niet alleen dit, maar het is meer dan een haalbare oplossing in verschillende situaties waar vocht een groot probleem is. En dat terzijde, hier komt de echte verwarring. Vochtwering is geen proces dat bedoeld is om al het water en vocht buiten te houden. Nee, het is een proces dat specifiek ontworpen is om het vocht tegen te houden. Daarom doet het precies dit door het blokkeren van de betonnen pijlers om het binnendringen van water te vertragen.

Een andere grote misvatting met vochtvastlegging is dat het geen grotere scheuren, grote gaten of andere beschadigde oppervlakken afdicht. Als u vochtisolatie combineert met een adequaat en goed geïnstalleerd afwateringssysteem, kunt u uw huis of gebouw langdurig beschermen tegen vocht.

Inzicht in waterdichting

Waterdichtheid daarentegen is een proces dat specifiek is ontworpen om de infiltratie van water door middel van betonnen constructies op de juiste wijze te stoppen. De materialen die in dit proces worden gebruikt, hebben wel de mogelijkheid om die grotere scheuren en gaten in de funderingen te overbruggen, terwijl vochtbestendige materialen dat niet doen. Hier komt veel verwarring bij kijken. Niet alleen dit, maar ook de materialen die gebruikt worden voor het waterdicht maken zijn over het algemeen veelzijdiger. Dit komt omdat ze flexibel en elastisch van aard zijn. Bekijk dit artikel dat ik heb geschreven over de meest voorkomende materialen die gebruikt worden bij het vochtig maken of waterdicht maken.

Een ander groot verschil tussen de twee processen is de dikte van de gebruikte materialen. Je hebt hierboven geleerd dat in de meeste vochtwerende situaties aannemers 10 miljoen materialen zullen gebruiken. Dit is niet het geval bij het waterdicht maken. Tijdens dit proces zullen aannemers materialen gebruiken die ten minste veertig mils zijn. Dit komt omdat deze materialen bestand moeten zijn tegen zowel hydrostatische druk als vocht. Enkele van de meer populaire keuzes voor dit proces zijn kristallisatieproducten, producten op basis van klei, rubberen asfalt coatings, urethaan coatings, butylrubberen platen en andere rubberen coatings.

Aan het eind van de dag moeten waterdicht makende materialen echt in staat zijn om drie verschillende dingen te bereiken. Ze moeten waterdamp tegenhouden, water onder hydrostatische druk tegenhouden en een scheur overbruggen. Waterdichtheid is essentieel in alle huizen en gebouwen, maar het zal nog belangrijker zijn in die gebieden waar sprake is van hoge waterstanden en veel regen.

Dingen die moeten worden overwogen voor het waterdicht maken of het vochtbestendig maken

Het is veilig om te zeggen dat er geen vastgoedeigenaar is die met waterschade wil omgaan. Een natte kelder of kruipruimte is gewoon vragen om problemen. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat als het water eenmaal in de woning is doorgedrongen, het moeilijker te elimineren is. Daarom is het het beste om die gevreesde vochtige kelder in de eerste plaats te vermijden. Helaas is dit niet altijd mogelijk, zeker niet als u een tweedehands huis of gebouw koopt. Echter, als je kennis krijgt op dit gebied, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat het vocht en het water op te bouwen in de eerste plaats.

Onderzoek naar waterdichte methoden

Het allereerste wat je moet weten en begrijpen is dat er een aantal waterdichtingstechnieken zijn, maar er zijn drie belangrijke technieken die meestal worden gebruikt. Dit zijn binnenafdichtingsmiddelen, drainage en buitenafdichting. U moet ook de oorzaak van de mogelijke waterschade in de eerste plaats onderzoeken. Dit zal u alleen maar helpen om beter te bepalen welke methode het meest geschikt is voor u en uw onroerend goed. In de meeste gevallen kunt u eenvoudigweg contact opnemen met een lokaal waterdichtingsbedrijf, uw situatie aan hen uitleggen en zij zullen u waarschijnlijk het advies en de informatie geven die u zoekt.

Vermijd altijd stilstaand water

Elke keer dat je water in huis hebt, moet je onmiddellijk handelen. U wilt niet blijven zitten en het water laten verdampen, omdat dit in de meeste gevallen in de nabije toekomst tot ernstige problemen zal leiden. Stilstaand water ziet er niet alleen slecht uit en ruikt ook nog eens slecht, maar het kan bacteriën opbouwen en tonnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom wil je onmiddellijk handelen. Deskundigen bevelen aan dat wanneer er water door de muren, vloeren of plafonds sijpelt, u niet moet aarzelen om dat water binnen 24 tot 48 uur na het incident te verwijderen. Dit voorkomt schimmel- of bacteriegroei in huis. U moet altijd onthouden dat schimmels en zwammen lastig kunnen zijn, omdat ze in deze vochtige omstandigheden kunnen gedijen. Maar omdat je ze niet ziet of ruikt, betekent het niet dat ze niet gedijen.

Vochtbestendigheid Een bestaande fundering

Aangezien vochtdichtheid geen waterdichte afsluiting creëert, is het niet aan te raden voor nieuwe toepassingen. Dit betekent in principe dat het proces niet geschikt is voor eerste toepassingen. Het vochtwerend proces vereist het gebruik van een asfalt- of teerhoudend mengsel, dat op het buitenoppervlak van de fundering moet worden aangebracht. De meeste van deze producten zijn zwart van kleur, waardoor ze niet geschikt zijn voor beton en blokfunderingen die zichtbaar zijn vanaf de opstand. Echter, sommige mensen vinden de zwarte kleur niet erg als het voorkomt dat er vocht in de muur, kelder, stoep of andere structuren binnendringt.

Voordat u vochtbestendig uw kelder, retainer wall, of kruipruimte, moet u weten de bouwvoorschriften in de stad of de provincie waar u woont. De vochtbestendige coating moet worden geïnstalleerd om te voldoen aan uw lokale bouwvoorschriften.

Bij de installatie van een vochtwerende laag ligt de nadruk over het algemeen op het buitenoppervlak. Om het maximale resultaat te bereiken, kunt u het beste een professional inhuren om het werk te doen, tenzij u bereid bent om veel te graven en onder druk te wassen.

  • Stap 1 - De eerste stap van het proces is het vrijmaken van het gebied rond de fundering. Om dit te doen moet u het vuil en de rotsen rond de fundering uitgraven. U moet een goede afstand tot het vuil en de fundering laten voor de werkruimte.
  • Stap 2 - De tweede stap bestaat uit het reinigen van het oppervlak van de fundering. Om het oppervlak grondig te reinigen, moet u gebruik maken van een hogedrukreiniger. Als u niet over een van deze machines beschikt, kunt u er een huren bij uw lokale kistenwinkel. Gebruik het hogedrukwater om vuil en puin van het oppervlak te verwijderen voordat u naar de volgende stap gaat.
  • Stap 3 - Wacht tussen 24 en 48 uur tot het beton volledig droog is voordat u het vochtwerende product installeert.
  • Stap 4 - Zodra het oppervlak van de fundering volledig droog is, moet u eventuele spanen, spleten, gaten of scheuren repareren voordat u de vochtwerende coating installeert.

Laatste stap - Volg de instructies op de achterkant van het product om de installatie te voltooien.

Nadelen van vochtbestendige producten

Waar vochtbestendige producten voordelen hebben, hebben ze ook nadelen. Het grootste nadeel van deze producten is een korte levensduur. Ongeacht de toepassing of installatie, deze producten gaan over het algemeen na enkele jaren, in de meeste gevallen twee jaar, kapot.

Een ander nadeel van deze producten is dat ze uiterst moeilijk te installeren zijn op bestaande funderingen. Aangezien vochtbestendige producten geen waterdichte afdichting creëren, worden ze niet aanbevolen voor even sterke als waterbestendige producten. Dit geldt vooral voor bouwfundamenten, zoals kelders en kruipruimtes. Ze worden ook niet aanbevolen voor mensen die een schoon en droog oppervlak wensen.

Vochtwerende producten stellen zich in en harden snel uit. Het resultaat is over het algemeen een brosse, stijve ondergrond. Bij gebruik op een nieuwe betontoepassing zal het product barsten als het beton uitzet met wisselende vocht- en temperatuurniveaus.

Professioneel vochtbestendig maken is meestal duurder dan professioneel waterdicht maken. Dit is te wijten aan de moeilijkheidsgraad van de installatie, omdat er zware apparatuur nodig is om het proces te voltooien. Het kan enkele dagen duren om een professionele vochtwering te voltooien. Aan de andere kant kan een professionele waterdichting in één dag worden voltooid, omdat deze vanuit de binnenkant van de constructie kan worden uitgevoerd.

Samenvatting

Als het allemaal gezegd en gedaan is, kun je duidelijk zien dat waterdichtheid en vochtdichtheid meer zijn dan verschillende praktijken. Ja, ze zijn vergelijkbaar, en het is ook gemakkelijk te begrijpen waarom veel mensen deze twee door elkaar halen. Dat alles terzijde, het zou moeilijk zijn voor een huis of gebouw om de tand des tijds te doorstaan zonder een van beide praktijken te ondergaan. Niet alleen is elke praktijk essentieel om het welzijn van uw onroerend goed te garanderen, maar het kan ook vereist zijn door de bouwvoorschriften. In feite is er meer dan 90 procent kans dat u in een gebied woont waar de wet vereist dat uw huis of gebouw vochtbestendig en waterdicht is tijdens het bouwproces.

Gerelateerde vragen

Vereist vochtigheidsresistentie bouwvoorschriften?

Iedereen die een huis bouwt of woont in een gebouw met vocht- of waterproblemen vraagt zich waarschijnlijk juist deze vraag af. Als u zo ver in het artikel heeft gelezen, dan weet u al dat er bouwvoorschriften zijn die betrekking hebben op zowel de waterdichtheid als de vochtwering. Dit betekent echter niet dat de regelgeving niet van stad tot stad of van staat tot staat verschilt. Volgens de International Residential Code (IRC) Section 406 moet elke betonnen muur die aarde vasthoudt en binnenruimtes en vloeren onder de maat omsluit, vochtbestendig zijn. Niet alleen moet de muur vochtbestendig zijn, maar ook vanaf de bovenkant van het voetstuk tot aan de afgewerkte vloer.

Daarnaast geeft het IRC een lijst van geaccepteerde materialen die legaal kunnen worden gebruikt voor het proces. Onder sommige van deze materialen vindt u bitumineuze coating en acrylgemodificeerd cement. Wat betreft de waterdichtheid is het IRC alleen verplicht in gebieden waarvan bekend is dat er sprake is van een hoge grondwaterstand of andere ernstige bodem- en wateromstandigheden.

Is vochtbestendig maken noodzakelijk?

Het is niet alleen noodzakelijk om het welzijn van uw huis of gebouw te verzekeren, maar het is ook essentieel om het welzijn van uw gezin te verzekeren. U zou verbaasd zijn over de overvloed aan gezondheidsproblemen die gepaard gaan met stilstaand water. En dan hebben we het nog niet eens over alle mogelijke schimmelproblemen. Vochtigheid en water zijn levensvatbare leefomstandigheden waarin schimmelsporen kunnen gedijen. Als ze overvloedig aanwezig zijn in uw huis, dan zal het niet lang duren voordat de sporen zich ontwikkelen en verspreiden. Er zijn echter bepaalde situaties waarin het waterdicht maken beter zal werken dan het vochtwerend maken. Een algemene vuistregel is dat als het vocht in de kelder of in de aarden wallen zit, een volledige waterdichtheid het beste is. Als het water of de vochtigheid boven het maaiveld ligt, dan moet u waarschijnlijk kiezen voor een vochtwerend systeem om het probleem te verhelpen.