Vochtproblemen en vocht in de garage - Hoe kan het worden vermeden?

vochtige garage muren

Garages beschermen het voertuig tegen het weer, diefstal en vandalisme. Met name het eerste punt kan echter ook het tegenovergestelde blijken: Gebrek aan ventilatie in de garage kan ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt, vooral in het koude en natte seizoen. En dit leidt tot roest op het voertuig en schimmelvorming in het interieur. Om deze fenomenen te vermijden, moet een garage goed geventileerd worden en structureel foutloos en correct gebouwd zijn. Maar bouwers kunnen nog meer doen om te zorgen voor een droog klimaat in de garage.
Vochtige garage: oplossingen vocht in de garage

Ventileer regelmatig en grondig!

Geprefabriceerde garages hebben meestal standaard ventilatie in de vorm van verborgen openingen in de deur en ventilatieopeningen in de achter- en zijwanden. Onder normale weersomstandigheden is geforceerde ventilatie voldoende om de garage droog te houden. De situatie is anders in het winterseizoen of tijdens lange regenperiodes: De luchtvochtigheid in de garage stijgt, water condenseert op de koude binnenwanden van de garage en er vormen zich plassen op de vloer. Als deze toestand langer duurt, begint het voertuig te roesten en vormt het zich in de garage. Om dit te voorkomen moet de garage regelmatig worden geventileerd.

Hiervoor moet de deur één of twee keer per dag gedurende 5 tot 10 minuten worden geopend om tocht mogelijk te maken. Bij droog weer en op beschermde plaatsen kan de deur ook langere tijd open blijven om het vocht binnenin te laten drogen.

Tip: Een extra raam zorgt voor verdere en effectieve ventilatiemogelijkheden, want dwarsventilatie is dan mogelijk als de garagedeur open is.

Hoe vochtig is het in de garage - meet de luchtvochtigheid en creëer helderheid!

Als u niet zeker weet of de luchtvochtigheid in uw eigen garage te hoog is, kunt u dit controleren door de luchtvochtigheid te meten. Hygrometers meten de relatieve luchtvochtigheid in het interieur; optimale waarden liggen tussen 50 en 55 %, want dan is grotendeels gegarandeerd dat de auto en alle voorwerpen die in de garage zijn opgeslagen, echt droog zijn. De werkelijkheid ziet er echter vaak anders uit: Waarden tussen 70 en 95 % zijn de regel, waardoor het risico van corrosie op het voertuig en de vorming van schimmels in de garage toeneemt.

Gebruik een ontvochtiger!

Als de luchtvochtigheid in de garage niet tot een aanvaardbaar niveau kan worden teruggebracht, zelfs niet door regelmatige ventilatie, kan het gebruik van een luchtontvochtiger nuttig zijn. Adsorptiedrogers zijn geschikt voor conventionele vorstvrije kleine garages, die het vocht uit de lucht halen met behulp van speciale droogmiddelen. Belangrijk bij de keuze is een ingebouwde hygrostaat die de droger afhankelijk van de luchtvochtigheid regelt.

Tip: Luchtontvochtigers worden bediend met elektriciteit. In continu bedrijf drijft de benodigde energie de elektriciteitskosten aanzienlijk op!

Houd uw garage schoon - een must, vooral in de winter!

Herfstbladeren en vuilhoeken zijn ideale vochtnesten en perfecte broedplaatsen voor schimmel. Vuil dat tijdens het natte seizoen de garage binnenkomt, is een extra bron van vocht. Daarom moet de garage zo schoon mogelijk worden gehouden. Dit omvat regelmatig vegen en matten om de schoenen te vegen. Het voertuig moet ook zo schoon mogelijk de garage in worden gereden.

Ruwe reiniging van het voertuig

IJs en sneeuw op het voertuig maken het een bron van vocht. Voordat een auto in de garage wordt geparkeerd, moet deze daarom worden ontdaan van sneeuw en ijsklonten. Als brokken alleen in de garage zelf vallen omdat het buiten te koud is, moeten ze snel worden verwijderd, zodat zich geen smeltwater kan vormen op de garagevloer.

Tip: Op gecoate, verzegelde of betegelde vloeren kan restvocht eenvoudig met een trekker worden verwijderd.

Regelmatig onderhoud van de garage

Naast het binnendringen van vocht uit de natte auto en de weersomstandigheden in de winter, kan schade aan de waterdichtheid ook leiden tot een verhoogde luchtvochtigheid. Schade aan de waterdichting van het platte dak, de betonvloer of de afvoer moet daarom zo snel mogelijk worden hersteld. Regelmatige visuele inspectie van de getroffen gebieden houdt meestal de inspanning en kosten voor het verhelpen van de gebreken binnen redelijke grenzen en houdt de garage permanent droog.

Goede ventilatie vanaf het begin - de juiste planning

Om de luchtvochtigheid in de garage onder controle te houden, moet bij de planning rekening worden gehouden met voldoende ventilatie. Een extra raam naast de bestaande geforceerde ventilatie is een effectieve maatregel en maakt dwarsventilatie mogelijk wanneer de garagedeur open is. Om te voorkomen dat vocht zich op de garagevloer ophoopt, moet de vloer in de eerste plaats worden gepland met een helling naar de garagedeur toe, zodat het smelt- en regenwater gemakkelijk kan worden afgevoerd.

Een afdichting of coating van de garagevloer heeft ook een positief effect op de klimaatomstandigheden in de winter. Vooral in onverwarmde garages kan anders vorstschade aan de betonvloer ontstaan. De scheuren die dan ontstaan, beperken de functionaliteit en zijn ook ideale opvangpunten voor verder vocht, dat moeilijk te verwijderen is.

Tip: De garage moet goed afgesloten zijn, zodat er helemaal geen vocht kan binnendringen. Dit geldt vooral voor de veelgebruikte platte daken, maar ook voor het afvoersysteem.

9 manieren om condensatie in de garage effectief te verminderen

  1. Controleer de temperatuur van uw garage. Met behulp van een kachel tijdens de koudere maanden houdt u de temperatuur in de garage stabiel en het condensatieniveau onder controle. Vermijd het gebruik van propaanverwarmers, die hoge niveaus van waterdamp uitstralen. Vraag een Garage Living-expert naar onze garageverwarmingsoplossingen.
  2. Gebruik een dampscherm. Een goede installatie van een dampscherm aan de wand of het gebruik van isolatieproducten met een ingebouwde dampscherm zal de condensvorming in de garage verminderen. Een dampscherm kan ook worden gebruikt om de vloer te bedekken, maar vermijd het gebruik ervan op het plafond van de garage. Als u dit doet, wordt alleen waterdamp in uw garage opgevangen.
  3. Droog uw natte voertuig af nadat u het in de garage hebt geparkeerd. Als u uw natte auto tijdens het sneeuw- en regenseizoen met een handdoek droogt, vermindert het vochtgehalte van uw garage.
  4. Controleer uw ventilatie. Een goede ventilatie van de garage (op de muren of het dak) is essentieel om condensatie te verminderen en helpt het evenwicht tussen de lucht binnen en buiten uw huis te bewaren. Elke garage ventilatiesystemen, zoals turbinedakramen, moeten ook regelmatig worden gereinigd om een efficiënte luchtstroom mogelijk te maken.
  5. Controleer uw afvoer. De vloer- en dakafvoer van uw garage moet regelmatig worden geïnspecteerd om condensatie op afstand te houden. Zorg ervoor dat de vloerafvoeren niet worden geblokkeerd en dat de doorvoeren en regenpijpen vrij worden gehouden van vuil om te voorkomen dat er lekkages in de garage ontstaan.
  6. Breng een vloercoating aan. Een polyasparticuliere garagevloercoating verlaagt het condensatieniveau in de garage aanzienlijk. Het beschermt ook uw vloer tegen schade door dagelijkse slijtage en biedt een effectieve afdichting om de vloer te beschermen tegen waterschade. Floortex™ vloercoatings zijn de hoogste kwaliteit cementvloercoatings op de markt. Naast hun opvallende uiterlijk bieden Floortex™-oppervlakken ook een verbeterde tractie in natte garageomgevingen.
  7. Installeer een ontvochtiger. Het plaatsen van een luchtontvochtiger in uw garage kan condensatieproblemen effectief minimaliseren. Zorg ervoor dat het verzamelde water in de tank van het apparaat regelmatig wordt geleegd of sluit een afvoerslang aan die naar buiten toe wordt geleegd.
  8. Zorg ervoor dat u zich ontdoet van die oude koelkast of vriezer in uw garage. Die tweede koelkast of vriezer in een garage die niet geklimatiseerd is, draagt bij aan condensatieproblemen. Schommelende temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de lekbakken in deze apparaten zich snel vullen met water. Als het warmer wordt, ontstaat er ook condens aan de buitenkant van de apparaten en verdampt het.
  9. Maak een einde aan de rommel in uw garage. Al die rommel op uw garagevloer beperkt de luchtstroom in de ruimte, wat het gemakkelijker maakt om condensatie te vormen. Elimineer of minimaliseer uw vloerrommel door de bruikbare opslagruimte van uw garage beter te benutten. Een slatwall-opslagsysteem maakt het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om uw garage georganiseerd te houden.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden