Vocht in huis is slecht voor de gezondheid

Vochtproblemen brengen niet alleen de woning schade toe maar ook de bewoners. Een kwart van de mensen die wonen in een pand met overmatig vocht blijken meer medische klachten te vertonen dan de rest van de samenleving. Dit zijn de vier voornaamste gevaren voor de gezondheid wanneer je woont in een vochtige woning.

1. Astma en allergieën

Een vochtig huis zal ongedierte aantrekken zoals huisstofmijt en zilvervisjes. Bij overgevoeligheid of een allergie voor deze beestjes kun je problemen aan de luchtwegen ervaren. Dit ongedierte floreert in een vochtige en warme omgeving. Huisstofmijt kan ook eczeem veroorzaken, nog een reden om de woning gezond te houden dus.

2. Reuma door luchtvochtigheid

Voor de duidelijkheid; vocht in huis is geen oorzaak van reuma, het kan de reumatische klachten wel verergeren. Daarom is het zaak voor iemand met reuma om de luchtvochtigheid op het juiste peil te houden, en vochtproblemen in huis zo snel mogelijk op te lossen.

3. Aantasting van het immuunsysteem

Een luchtvochtigheidsgraad tussen de veertig en zestig procent is normaal, een hogere luchtvochtigheid kan op den duur schade toebrengen aan het immuunsysteem. Denk aan een verhoogde kans op ontstekingen. Zo kun je van ziekte naar ziekte gaan in een vochtige woning.

4. Chronische ontstekingen

Volwassenen ademen per minuut gemiddeld zes tot zeven liter lucht in. Fijnstoffen waaronder sporen van schimmels kunnen irritaties opwekken in de longen die tot ontstekingen kunnen leiden. Wanneer je veel last hebt van vermoeidheid, hoesten, een verstopte neus en/of hoofdpijn kan dit te maken hebben met een vochtige woning.

Een deel van de klachten wordt direct veroorzaakt door een temperatuur of luchtvochtigheid in huis die niet optimaal is, ook kunnen deze omstandigheden indirect zorgen klachten door ongedierte en schimmelvorming. Een gezond huis vormt de basis voor gezond wonen, laat vochtproblemen in huis daarom zo snel mogelijk oplossen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.