Vocht na verbouwing
Een verbouwing is een drukke stressvolle tijd. Afhankelijk van hoe groot de verbouwing is, heb je weken of misschien zelfs maanden lang vaklui over de vloer en is het misschien niet eens mogelijk om in je eigen huis te blijven wonen. Als dan eindelijk de verbouwing achter de rug is, zul je blij zijn als je alles weer netjes kunt afwerken en kunt overgaan naar het normale ritme van de dag in een nieuw verbouwd huis. Je geeft de muren een nieuwe behangetje, een nieuwe vloerbedekking en je bent dolblij het je huisje. Tot ineens bemerk je vochtplekken op de pas behangen wand, of nog erg, schimmel. Dit zal een schok zijn, want dit verwacht je niet in een pas verbouwde woning. Toch komt het regelmatig voor dat je na een verbouwing problemen met vocht krijgt. Neem vandaag contact op met Vochtbestrijding Snel voor uw vochtprobleem.
Oorzaak van vocht na een verbouwing
Mocht je voor de verbouwing reeds een vochtprobleem hebben, in de meeste gevallen zal dit dan optrekkend grondvocht zijn, dan komt dit wel aan het licht tijdens de verbouwing zelf. De kans dat er dus ernstige vochtproblemen ontstaan na een verbouwing is dan vaak ook alleen aanwezig als er constructiefouten tijdens de verbouwing zijn gemaakt. Er kan bijvoorbeeld een leiding geknapt zijn of beschadigd, waardoor er lekkage ontstaat. In dit geval is het noodzakelijk om zo snel mogelijk de lekkage op te sporen en de fout aan te passen. In dat soort gevallen kan het vochtprobleem snel opgelost zijn.
Een veel voorkomend ander vochtprobleem na een verbouwing komt ook veel voor bij nieuwbouwhuizen en dat is bouwvocht. Vooral als je nieuwe muren en vloeren laat aanbrengen is het risico daarop groot. Bouwvocht ontstaat, doordat het tijdens de verbouwing veel water verbruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de vele liters water dat nodig is voor cement om de muren en vloeren mee te bedekken. Een gemiddeld nieuwbouwhuis heeft na de verbouwing wel zo’n 4.000 liter aan vocht in de muren en wanden en soms nog wel meer. Je kunt dus nagaan, dat dit ook bij een verbouwing aan de orde is. Dit vocht moet uitdrogen en de woning verlaten, voordat je pas een droge woning hebt.
Oplossingen voor bouwvocht
De goedkoopste manier, maar zeker niet de snelste manier om van bouwvocht af te komen is om je huis via natuurlijke weg te ventileren. Dit houdt in dat je tijdens droge dagen de deuren en de ramen in je huis wijd openzet, zodat het bouwvocht gemakkelijk een weg naar buiten kan vinden. Maar dit is een lang proces wat wel tot 18 maanden kan duren. Dit is natuurlijk erg lang, dus je moet andere oplossingen vinden om sneller van je bouwvocht af te komen. De verwarming hoog zetten is, zodat de ruimtes in je huis snel warm worden is niet de gewenste oplossing. Materiaal kan op deze manier namelijk te snel warm worden en beschadigd raken.
Een oplossing is om een bouwdroger te gebruiken. Hiermee kun je de droogtijd zeker met enkele maanden verkorten. Als je bouwdroger ook nog is gecombineerd met een warmtepomp, zodat het binnen ook nog opwarmt kan het snel gaan. Houd er wel rekening mee een bouwdroger veel elektriciteit afneemt en je de eerste tijd met een hoge energierekening zit.
Een andere oplossing, die sowieso verstandig is om aan te brengen, ook als je geen last van bouwvocht hebt, is een ventilatiesysteem. Ventilatie is essentieel om vochtproblemen, zoals condens in de woning te voorkomen. Je kunt een ventilatiesysteem laten aanleggen die op natuurlijk wijze de lucht ververst of een mechanische ventilatiesysteem, waardoor je het vochtgehalte in je huis gemakkelijk zelf kunt regelen.