Vochtproblemen in de kruipruimte
Net zoals een kelder is ook de kruipruimte gevoelig voor vocht en kan het de nodige vochtproblemen opleveren. De reden hiervoor is grondwater wat in contact komt met de kruipruimte. Vooral in periodes waarin veel regen valt en je ook nog eens in een gebied woont met een hoog grondwaterpeil, kan de druk op het grondwater enorm toenemen. Als je kruipruimte niet goed genoeg waterdicht is of het metselwerk is in de loop der jaren beschadigd, dan kan het zo zijn dat het grondwater de kruipruimte binnensijpelt. Soms kan het zelfs zo zijn dat de kruipruimte vol staat met water of dat de muren en vloer van de kruipruimte vochtig zijn door al het grondwater wat erin zit. Veelal heeft een kruipruimte ook een slechte ventilatie, wat het vochtprobleem in stand houdt. Lees meer over Lees meer over problemen met vocht.
Gevolgen van grondwater in de kruipruimte
Wanneer er niets aan het vochtprobleem in de kruipruimte gedaan wordt, kunnen de gevolgen groot zijn. De kruipruimte wordt dan een ideale plaats waar schimmels, mossen, algen en ongedierte goed in gedijen. Ook kan vocht optrekken naar de rest van de woning, waardoor je ook in je woning last krijgt van vochtige muren en vloeren. Je zult merken dat je veel meer energie zult spenderen om de woning warm te kunnen krijgen schimmels kunnen ook de constructie van de woning gaan aantasten. Hierdoor zal de schade alleen maar groter en duurder worden. Ook zijn schimmels zeer slecht voor de gezondheid van de bewoners. Het is daarom van belang om een vochtige kruipruimte adequaat aan te pakken, zodat het vochtprobleem verholpen wordt.
Bekuiping
Een oplossing om grondwater uit de kruipruimte te houden is het bekuipen van de kruipruimte. Omdat de kruipruimte geen staruimte is, kan dit een zeer arbeidsintensieve klus zijn. Bij bekuiping wordt er een nieuw cementeringslaag aan de wanden aangebracht en soms moet er een nieuwe vloerplaat worden aangebracht. Voordat er met het aanbrengen van de fixatielagen gestart kan worden, moet het metselwerk grondig schoongemaakt worden en ontdaan worden van schimmels, algen en mos. Eventuele beschadigingen moeten gerepareerd worden, waarna er waterdichte cementlagen aangebracht worden. Met bekuiping heb je een betrouwbare methode die het grondwater niet meer zal doorlaten. Het kan overigens verstandig zijn om tijdens het bekuipen ook een isolatielaag aan te brengen. Zo kun je achteraf ook nog eens energie besparen. Vraag een gratis offerte aan op Vochtbestrijding Snel.
Drainage
Soms kan het doorsijpelende grondwater van dusdanige hoeveelheden zijn, dat bekuiping misschien niet geschikt is. De druk op het grondwater is dan zo hoog, dat ook een bekuiping aangetast zal worden. Om toch een droge kruipruimte te krijgen, kan gekozen worden voor een degelijke afvoer van het grondwater. Grondwater komt dan wel de kruipruimte in, maar zal geen vochtproblemen veroorzaken omdat het netjes naar het riool wordt afgevoerd. Afhankelijk van of het grondwater door de wanden of de vloer doorsijpelt kan er gekozen worden voor wanddrainage, vloerdrainage en dikwijls wordt er ook kimnaaddrainage uitgevoerd. De kimnaad in de naad tussen de wand en de vloer. Er wordt dan een gootje in de kimnaad gemaakt, die het water via een pomp regelmatig naar het riool pompt. Bij zowel vloerdrainage als wanddrainage, wordt er een noppenfolie aangebracht met kanaaltjes erin. Zodra grondwater door de muren komt, komt het in de kanaaltjes en wordt het op een degelijke manier afgevoerd. Over het noppenfolie komt een nieuwe waterdichte cementlaag die dan wel droog blijft.