Voor- en nadelen van producten ter voorkoming van ijsdammen

voordelen nadelen ijsdammen

Ijsdammen zijn de bulten ijs die je in de winter langs de rand van een dak kunt zien. Ijsdammen ontstaan wanneer de warmte van de binnenkant van het huis en de zolder opstijgt en een laagje sneeuw op het dak smelt. Het water van de gesmolten sneeuw loopt langs het dak naar beneden en bereikt de dakrand. De dakranden zijn onverwarmd omdat ze zich buiten het huis uitstrekken, zodat het water bij de dakranden weer bevriest. Dit proces gaat door, met als gevolg dat er ijsdammen ontstaan en er mogelijk water naar een huis lekt. Bekijk meer over ongdierte en waterlekken op vochtbestrijdingsnel.be

Dakrand Verwarmingskabels

De naam van dit product spreekt voor zich. Dit zijn verwarmingskabels die u bij elke grote woonwinkel kunt kopen. Ze worden meestal geïnstalleerd op de dakrand in een zigzagpatroon.

Voordelen: De warmte helpt ijsdammen te voorkomen.

Nadelen: De warmte van deze kabels kan de hele dakrand niet vrijmaken, wat betekent dat het probleem kan blijven bestaan. Verwarmingskabels voegen een blijvende elektrische uitgave toe, dus wees voorbereid om uw elektriciteitsrekening tijdens de wintermaanden hoger te zien. Aangezien dit elektrische producten zijn, moet u wat geld opzij zetten om een elektricien en dakdekker in te huren voor de installatie.

Metalen ijsriempanelen

Dit preventieproduct wordt geïnstalleerd aan de rand van het dak, ook wel bekend als de dakrand. De panelen zijn van dun aluminium. Het doel van deze ijsbanden is om ijs en sneeuw van het dak af te werpen. Het metaal voorkomt ook lekkage.

Voordelen: Deze banden hebben ongeveer dezelfde prijs als hittekabels, maar je hebt geen elektricien nodig en er zijn geen lopende elektriciteitskosten.

Nadelen: Als u een ouder dak heeft, is een volledige dakvervanging aan te raden voordat u deze installeert.

Calciumchloride IJssmelt

Als de winter begint, houdt u uw dak in de gaten en gooit u dit op de dakrand als u vermoedt dat er een opbouw begint. Zorg ervoor dat u geen gewone ijssmelt gebruikt, die planten, verf en metaal onder de dakrand kan beschadigen en het water kan afvloeien.

Voordelen: Het is direct beschikbaar en betaalbaar.

Nadelen: Afhankelijk van hoeveel verdiepingen uw huis is, kan het gooien van ijssmelt op uw dakranden moeilijk en onveilig zijn.

Ijsdam Sokken

Koop wat nylonkousen en vul ze met calciumchloride-ijs. Leg ze over je dakrand om de ijsopbouw te helpen smelten.

Voordelen: Dit is betaalbaar en eenvoudig.

Nadelen: Het is slechts een snelle oplossing, geen duurzame oplossing.

Er zijn veel verschillende ijsdammen op de markt vandaag de dag, maar de ultieme oplossing is het elimineren van de hoofdoorzaak: warmteverlies op je zolder. Het verbeteren van de isolatie en ventilatie van uw zolder kan dit doen. Neem contact op met uw lokale aannemer om te zien welke stappen u moet nemen voor uw huis. Neem actie en wees voorbereid voordat de winter aanbreekt.