Wat gebeurt er als de luchtvochtigheid te laag is?

luchtvochtigheid te laag

We weten allemaal hoe belangrijk vochtigheid kan zijn voor uw huid, haar en algemene gezondheid, maar wist u ook dat het van vitaal belang is voor de gezondheid van uw huis? Als de luchtvochtigheid te laag is, zullen uw meubels en uw huis verslechteren en zullen bepaalde ziektekiemen gedijen. Laten we het hebben over de vochtigheidsgraad die u het hele jaar door in uw huis moet aanhouden, en over verschillende technieken om dat te doen. Bekijk meer over waterlekkages kunnen leiden tot plaagdierenplaag op vochtbestrijdingsnel.be

De ideale luchtvochtigheid in huis moet ongeveer 45% zijn. Alles onder de 30% is te droog, meer dan 50% is te hoog.

Hoe u de luchtvochtigheid binnenshuis kunt meten

Je bedoelt dat je geen zesde zintuig hebt voor vochtigheidsniveaus? Ja, nee, bijna niemand van ons heeft dat. Maar er zijn enkele eenvoudige manieren om te bepalen of de luchtvochtigheid in uw huis te laag of te hoog is:

  • Mist en condensatie op ramen, vocht en schimmel op muren en plafonds is een indicatie van een te hoge luchtvochtigheid.
  • Toenemende gevallen van statische elektriciteit, gedroogd en scheurtjes in de molen en de verf wijzen op een lage luchtvochtigheid.

Als u echt serieus wilt worden over vochtigheid, kunt u een apparaat, genaamd een hygrometer, krijgen om de vochtigheidsgraad in uw huis nauwkeurig af te lezen. U kunt een goedkope (digitale of analoge, wat uw stijl ook is) voor minder dan $10 online scoren. Of als u echt wilt investeren in uw gezonde huis, een apparaat als Awair - dat de temperatuur plus niveaus van vochtigheid, kooldioxide, giftige chemicaliën en stof in uw lucht meet. (U kunt een luchtbevochtiger direct in het Awair Glow-apparaat steken en deze automatisch laten inschakelen als de luchtvochtigheid binnenshuis daalt).

Wat te doen als de luchtvochtigheid te laag is?

Vooral in de winter daalt de luchtvochtigheid omdat koude lucht minder vocht vasthoudt dan warme lucht. Woningen die gebruik maken van geforceerde luchtverwarming hebben een verergerd probleem omdat ovens gebruik maken van verbranding om warme lucht te creëren, waardoor het grootste deel van de waterdamp die in de eerste plaats bestond, wordt uitgebrand. Tot overmaat van ramp voelt de omgevingslucht, wanneer de luchtvochtigheid daalt, koeler aan dan een vochtiger omgeving, en we draaien de warmte op om dit te compenseren.

Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt statische elektriciteit, droge huid en haar, een verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid en aandoeningen aan de luchtwegen, en kan virussen en ziektekiemen laten gedijen. Houten vloeren, meubels en molenwerk zullen splijten en barsten, verf zal afbrokkelen en de elektronica kan beschadigd raken door een lage luchtvochtigheid.

Het toevoegen van een luchtbevochtiger aan uw huis zal deze problemen verhelpen; er zijn drie standaard types waaruit u kunt kiezen:

Natuurlijke verdamping

Het toevoegen van vocht aan de lucht is zo eenvoudig als het plaatsen van een vat met water bovenop of naast een radiator of een ander luchtverwarmingssysteem (ze maken chique kleine containers voor dit doel). Natte handdoeken en kleren laten drogen zijn andere manieren om vocht in de lucht te brengen. Dit is een zeer laag-technologische en weinig krachtige methode, maar de sterkte en de vochtigheidscontrole zijn beperkt en het beschikbare vocht is afhankelijk van de grootte van het gebruikte vat, en moet vaak worden bijgevuld.

Draagbare/kamerbevochtiger

Het meest voorkomende type luchtbevochtiger is een draagbare luchtbevochtiger, zoals het type dat u op de vloer of een ander oppervlak neerzet. Er zijn twee types: koele mist en warme mist, die beide een reservoir gebruiken om water vast te houden. De koele mist gebruikt een lont om het water te absorberen en een ventilator blaast lucht door een bevochtigd filter terwijl de lucht door het filter gaat, het verdampt een deel van het water in de ruimte. Warme nevelbevochtigers gebruiken een verwarmingselement dat het water verwarmt voordat het in de lucht wordt verspreid. De voordelen van draagbare systemen zijn dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn, dat er verschillende stijlen en prijzen beschikbaar zijn en dat ze naar behoefte kunnen worden verplaatst. Net als bij de bovenstaande verdampingsmethode is de controle en meting van de relatieve vochtigheid echter beperkt en moet het reservoir ongeveer elke 24 uur worden bijgevuld.

Hele huisbevochtigers

Het beste en meest controleerbare vochtigheidssysteem, kunt u een hele huis bevochtiger aan uw oven toevoegen om de damp direct in de verwarmde lucht te laten verspreiden en door het hele huis te laten circuleren uw normale kanaalsysteem. Het hele huissysteem is de duurste optie en vereist een koudwateraansluiting en ruimte voor de luchtbevochtiger. Met een luchtbevochtiger voor het hele huis regelt u de luchtvochtigheid met een apparaat dat humidistaat wordt genoemd (ja, zoals een thermostaat) - deze methode heeft de grootste bevochtigingscapaciteit en biedt de meeste consistentie in het algemeen.

Wat te doen als de luchtvochtigheid te hoog is?

Het is mogelijk dat woningen te veel vocht hebben (vooral in bepaalde regio's), wat een eigen set van problemen met zich meebrengt. Als uw luchtvochtigheid hoog is, kan het zijn dat u condensatie rond uw huis opmerkt, vooral bij uw ramen in de winter: als warme, vochtige lucht binnenin in contact komt met koude lucht aan de andere kant van het raam, daalt de temperatuur en kan de lucht geen waterdamp meer vasthouden, met condensatie als gevolg.

Als een woning niet de juiste mechanische en natuurlijke ventilatie heeft, kan overtollige waterdamp uit de lucht door muren en plafonds stromen, waardoor natte isolatie, schilferende verf en schimmelvorming op muren en verrotting in het houtwerk ontstaat. Probeer deze stappen om de luchtvochtigheid in uw huis te verlagen:

  • Als u een luchtbevochtiger heeft, zet deze dan uit of lager.
  • Gebruik een ontvochtiger - vooral in kelders en in de zomer.
  • Gebruik afzuigventilatoren tijdens het koken en baden, of open een raam als er buiten frisse, drogere lucht is.
  • Verminder de hoeveelheid water die in huis wordt gebracht door te koken met afgedekte potten; neem koelere, kortere douches; ontlucht de wasdrogers rechtstreeks naar buiten; en verminder het aantal planten in huis.
  • In strak gebouwde woningen, gebruik maken van een energieterugwinningsventilator