Wat is een hygrostaat en hoe helpt het?

digitale weergave van elektronische hygrometer

Een hygrostaat is een klein meetinstrument of -apparaat dat helpt om de ingestelde of gewenste relatieve vochtigheid in de lucht te bewaken en te handhaven. Een hygrostaat wordt vaak meegeleverd als een vochtigheidsmeet- en regelfunctie op draagbare luchtbevochtigers of op gecombineerde luchtreinigers/bevochtigers, om u te helpen het vochtigheidsniveau in uw huis beter te beheren.

Leuk feit

Een hygrometer geeft ook de luchtvochtigheid in de ruimte aan, waardoor het een handig controle-instrument is, maar het verschilt enigszins van een hygrostaat aan boord.

hygrostaat gaat verder dan bewaking

Een hygrostaat gaat verder dan alleen het monitoren, en helpt om een optimaal of gewenst vochtigheidsniveau te herstellen en te behouden. Een hygrostaat heeft dus meestal een tweeledig doel. Het is echter niet ongebruikelijk om op zichzelf staande kleine hygrostaaten te vinden die meer als hygrometers werken, simpelweg voor monitoringdoeleinden. Soms worden deze twee termen (hygrostaat en hygrometer) door elkaar gebruikt.

Hoewel deze functie voor het vochtigheidsniveau ideaal is, vooral wanneer deze wordt ingebouwd in een luchtbevochtiger of een ander apparaat voor luchtkwaliteit, heeft het de neiging om beperkt te zijn in de aflezingen door het pure ontwerp. Dat wil niet zeggen dat het niet nuttig is. Het levert het huidige vochtigheidsniveau direct bij het luchtkwaliteitstoestel en past zich vervolgens aan om het vochtgehalte te regelen totdat het gewenste niveau is bereikt - maar alleen in de omringende ruimte. Tien voet verderop kan de nauwkeurige vochtigheidsaflezing anders zijn dan die van het apparaat.

Hoe gebruik je een hygrostaat

Wanneer een luchtbevochtiger in werking is, is het een gegeven dat de lucht er omheen vochtiger zal zijn dan de lucht een paar meter verderop. Hoewel dit een mooie eigenschap is om te hebben en de meetwaarde belangrijk is om te weten, is het misschien niet realistisch om het vochtgehalte van de hele ruimte te bepalen.

Dat is waar een hygrometer aan de andere kant van de kamer de efficiëntie van de hygrostaat kan bevestigen en of u deze iets hoger of lager moet instellen om de hele ruimte te bedekken. Het handhaven van een goede vochtbalans in uw huis is cruciaal voor het voorkomen van overbevochtiging, wat kan resulteren in schimmelsporen, of aan de andere kant van het spectrum, het hebben van een zeer droge kamer die ongemakkelijk zou zijn.

U betaalt iets meer voor de hygrostaat-functie op een apparaat en hoewel het beperkt is, is het belangrijk om over belangrijke informatie te beschikken, aangezien het controleaspect kan worden beschouwd als een veiligheidsfunctie, waardoor het risico van overbevochtiging van de kamer kan worden beperkt. Combineer dat met een bijbehorende hygrometer en u kunt het vochtigheidsniveau in de kamer beter beheren.

Het aanbevolen vochtigheidsniveau in huis ligt binnen het bereik van 45 tot 60 procent. Een luchtontvochtiger is nodig om overtollig vocht te verwijderen. Een luchtbevochtiger wordt gebruikt om vocht toe te voegen aan een kamer. Deze twee apparaten kunnen worden beschouwd als essentiële onderdelen van het huis. Factoren die van invloed zijn op hun noodzaak zijn het klimaat, het weer, de temperatuur, de verwarming of de koeling, en andere omstandigheden die specifiek zijn voor het huis zelf, zoals een continu vochtige kelder.