Wat is lekdetectie en hoe werkt dit?

In oudere woningen zijn leidingen vaak duidelijk zichtbaar. Ze lopen langs de wanden af, wanneer er een buis lekt zal er een plas water onder het lek zichtbaar zijn. Hoewel het complexe systeem aan buizen achter de wanden van moderne woningen in veel opzichten superieur is aan de oude methode, is het wel een stuk lastiger geworden om een lekkage te vinden. Met vochtdetectie kan een professionele loodgieter snel en accuraat een lek vinden, en dat zonder gaten te boren.

Het probleem van lekkage in de woning

Achter de muren van ieder huis bevindt zich een netwerk aan buizen en leidingen. Uit het oog, uit het hart, toch zullen deze systemen op termijn slijtage vertonen. Waterleidingen kunnen gaan lekken, maar dat uit zich niet altijd direct in de woning. Aangezien water zich eenvoudig kan verspreiden omdat het vloeibaar is, kan het zijn dat een vochtplek in de woonkamer afkomstig is van een lek op de zolderverdieping. Met detectie kunnen lekkages opgespoord worden zonder te hakken en breken.

Lees meer over: hoe werkt lekdetectie en wat kost het.

Hoe werkt het door een professionele loodgieter?

Helaas hebben loodgieters geen Superman beschikbaar om door de muren heen te kijken, daarom vertrouwen ze op moderne technologie. Met een warmtebeeldcamera kan de temperatuur van een object achter de muur worden gekeken. Door de verschillen in koud en warm te bepalen kan een lekkage betrouwbaar worden opgespoord. Pas wanneer de herkomst van het lek is gevonden wordt de muur op de juiste plek geopend. Dit voorkomt veel hak- en breekwerk in de woning.

Andere vormen van detectie

Je kent wellicht de consumenten detectors om electriciteitskabels in de muur op te sporen, dat is een eenvoudige vorm van detectie. Daarnaast wordt er ook soms gebruikt gemaakt van (niet schadelijke) gekleurde rook om lekkages op te sporen. De professionele loodgieter kan verschillende methoden inzetten om lekkage snel te lokaliseren en te repareren.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.