Hoe kan ik zelf een lek in huis opsporen?

Het grootste deel van het aardoppervlak bestaat uit water, zonder H²O kunnen we immers niet leven. Toch kan water ook voor flink wat problemen in huis zorgen. We geven je graag enkele praktische tips om lekkage in huis op te sporen, en wat je kunt doen wanneer het lek niet te vinden is. Helaas, wichelroedes of pendels hebben we niet getest.

Loop alle zichtbare leidingen na

Afhankelijk van de constructie in de woning, lopen er een aantal buizen van de waterleiding langs de buitenzijde van de muren. Bekijk bij een lek de buizen vanaf de locatie waar water zich bevindt. Water kan een flinke weg afleggen langs buizen, het lek bevindt zich lang niet altijd op de plaats waar je het water in eerste instantie aantreft.

Controleer alle aansluitpunten

Veel lekkages ontstaan niet in de buis zelf, maar bij de punten waar leidingen samenkomen. Het is mogelijk dat een schroefdraad niet meer goed vast zit, of dat er een rubberen ring ontbreekt. Sommige aansluitingen worden met vlas of speciale tape vastgezet voor een betere afsluiting, controleer of deze aanwezig is.

Droge tekenen van vochtoverlast

Wanneer er plekken zijn met roest, kalkafzetting of schimmel, kunnen dit tekenen zijn van een lekkage die al lange tijd aanwezig is. Een waterleiding die in bepaalde seizoenen niet gebruikt wordt kan toch lek zijn, zorg voor de start van het volgende seizoen dat alle leidingen goed functioneren.

Schakel een specialist in

Wanneer er geen zichtbare lekkage te bespeuren is, maar er toch veel water uit de ketel verloren gaat, of als er een muffe lucht hangt in de woning: Dan kan een expert met gespecialiseerde lekdetectie ook achter de muren lekkage opsporen zonder te hakken of te breken. Wacht hier niet te lang mee, vocht en lekkage kan zich snel uitbreiden en kostbare schade veroorzaken. Zeker wanneer het lek zich op een moeilijk te bereiken locatie bevindt.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.