Wat is rode of roze schimmel en is het schadelijk?

Wat is rode of roze schimmel en is het schadelijk?

Roze schimmel die eigenlijk een bacteriële groei is kan zeer schadelijk zijn. In dit artikel worden de gezondheidsrisico's en de te nemen maatregelen beoordeeld om dit probleem op te lossen.

Meer informatie over verwijderen van schimmel

schimmel verwijdering

Het Agentschap voor Milieubescherming raadt u aan om in de volgende gevallen de mal niet alleen op te ruimen:

  • Als u door astma of andere gezondheidsproblemen wordt beïnvloed.
  • De bacteriële groei heeft een zeer groot gebied (meer dan 3 voet door 3 voet) behandeld.
  • Het heeft invloed gehad op uw verwarmings- en ventilatiekanalen.
  • Als de groei het gevolg is van verontreinigd water of afvalwater.
schoonmaken houten keukenkastje

Iedereen is zich bewust van zwarte schimmel die zeer gevaarlijk en giftig is en schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid van de mens. De mensen neigen vaak om roze schimmel met zwarte schimmel te associëren; nochtans, zijn zij niet verwant op geen enkele wijze. Wat noodzakelijk is om te weten is dat een roze schimmel niettemin niet zo gevaarlijk zoals de zwarte schimmel, zeer schadelijk kan zijn eveneens zeer schadelijk is.

Wat is roze schimmel?

Roze schimmel is eigenlijk een bacterie en geen schimmel. Deze bacterie, die wetenschappelijkerwijze Serratia marcescens wordt genoemd, komt het meest voor in badkamers. Ze hebben de neiging om krachtig te groeien in natte, vochtige en donkere omstandigheden zoals douches, badkuipen, tegelvoegen, wastafels, enz. Ze voeden zich met zeep- of shampooresten of -afzettingen in de badkamer.

Door de naam wordt het door velen alleen geassocieerd met de kleur roze. Deze bacteriegroei kan er echter uitzien als een roze vlek of kan zelfs roze-oranje of oranje van kleur zijn.

Gezondheidsrisico's

Blootstelling aan roze schimmel kan zeer schadelijk zijn. Dat wil zeggen, het kan leiden tot verschillende infecties en gezondheidsproblemen bij de mens. Deze kunnen ademhalings- en urineweginfecties, gastro-intestinale aandoeningen, blaasinfectie, endocarditis, longontsteking, enz. omvatten. Hoewel iedereen die in contact komt met deze schimmel kan worden beïnvloed, zijn degenen die een gecompromitteerd immuunsysteem hebben gevoeliger voor deze gezondheidsproblemen. Bovendien kan het ook bij huisdieren een gezondheidsrisico opleveren.

keukenmeubilair afvegen

Wegens deze gezondheidsrisico's, is de directe verwijdering van deze schimmel noodzakelijk. Indien niet onmiddellijk behandeld, kan het zich verspreiden naar de andere niet-aangetaste delen. Deze toename van de groei kan de gezondheidstoestand nog verder verslechteren.

Aandachtspunten bij de reiniging

Hoewel het meestal moeilijk is om volledig van deze bacteriële groei af te komen, kan het gebruik van een ontsmettingsmiddel met een bleekbasis nuttig zijn. In sommige gevallen kan het gebruik van een reinigingsmiddel en water voldoende zijn.

Als u deze schimmel op uw wilt schoonmaken, ga door de belangrijke dingen die hieronder worden vermeld:

Vermijd direct contact met de schimmel. Draag hiervoor handschoenen, een veiligheidsbril en een masker dat is goedgekeurd voor het gebruik van de schimmel.

Na het schrobben van het getroffen gebied, zou u het met een biocide moeten zuiveren. Dit is omdat als er om het even welke sporen blijven, dan kunnen de sporen blijven groeien.

Als de onzichtbare sporen van deze bacteriële groei blijven, zal het de gezondheid blijven beïnvloeden. Daarom kan een laatste test door een ervaren professional nodig zijn voor bevestiging.

Enkele preventietips

Zelfs na het schrobben en opruimen is de kans groot dat deze schimmel weer opduikt. In dat geval, lees de preventieve maatregelen die hieronder worden geschreven die u moet nemen.

Het is noodzakelijk om vochtophoping in uw badkamers te voorkomen; gebruik dus een ventilator tijdens het douchen. Zorg er ook voor dat u natte oppervlakken onmiddellijk na gebruik afveegt.

Vermijd de ophoping van zeep of shampoo op de douchewanden, omdat deze als voedsel voor de bacteriën kunnen dienen.

Controleer op lekkage uit leidingen en andere waterbronnen en laat deze onmiddellijk repareren.

Het wordt afgeraden om tapijten in de badkamer te gebruiken als u met dit probleem wordt geconfronteerd. Als u ze echter gebruikt, moeten ze worden vervangen als ze beschimmeld zijn. Een werpdeken kan beter zijn, en het kan ook worden opgehangen en gedroogd.

Zelfs plafondtegels (poreus van aard) moeten mogelijk worden vervangen als ze door schimmel worden aangetast, omdat volledige verwijdering in dergelijke gevallen niet altijd mogelijk is.

Het is altijd beter om de schoonmaak door een ervaren professional te laten doen om het probleem volledig uit te roeien, om zo uw gezondheid en die van uw gezin te beschermen. Nochtans, als u het nog op uw wilt doen, kunt u het advies van een professionele specialist van de schimmelverwijdering nemen alvorens u begint. Hij kan een test uitvoeren en u over het niveau van schimmelsporen evenals het type informeren dat u behandelt. Voorts kan hij u ook over de veilige en beste producten adviseren die voor het het schoonmaken doel, met sommige essentiële uiteinden kunnen worden gebruikt om toekomstige herhaling te verhinderen.

Zo is het belangrijkste punt om te onthouden is om vocht te controleren. Indien gecontroleerd, is er geen kans voor de schimmel om te groeien.