Wat kost het om een natte ruimte af te sluiten?

natte ruimte afsluiten

Het afdichten van een natte ruimte gebeurt voor en tijdens de installatie. Als dit niet gebeurt of als na jaren blijkt dat er iets lek is geworden, dan is het moeilijk om het daarna te herwerken.

Om kosten te besparen is het echter de moeite waard om achteraf te proberen muren en aansluitingen af te dichten.

De kosten in detail

Het achteraf afdichten is meestal slechts een noodoplossing. Het kan echter wel jarenlang voor een strakke douche zorgen. De kosten zijn aanzienlijk lager dan die voor het vervangen van de natte cel.

Sluit de natte ruimte af: Kosten in een oogopslag

WerkPrijs
silicium/vloeistof hars20 - 35 €
Schone wanden/ verwijder oude siliconen40 - 90 €
De muur schilderen30 - 40 €
Vernieuwen van de verbindingen30 - 60 €
Opstartkosten30 - 50 €
Totaal bedrag150 - 275 €

Voorbeeld: Een douchecabine moet achteraf worden afgesloten. Het bedrijf vernieuwt tien meter siliconenvoegen en verzegelt 4 m² betegeld muuroppervlak.

Materiaalkosten voor diverse afdichtingsmiddelen

De verbindingsvoeg tussen de douchebak en de wand en tussen de wand en de douchewand moet in ieder geval worden vervangen. Hoogwaardige siliconen in cartridges kosten tussen de drie en zeven euro. Afhankelijk van de voegbreedte is één cartridge voldoende voor 5 tot 15 meter. Per meter liggen de kosten tussen 0,20 en 0,30 euro.

Scheuren in tegels en poreuze voegen kunnen worden gecoat met transparante polyurethaanhars. Een container met een liter inhoud kost tussen de 15 en 20 euro. De hoeveelheid is voldoende voor 20 vierkante meter.

Deze kosten zijn te verwachten voor de ambachtsman

Het verwijderen van de oude voegafdichtingsmassa kost twee tot vijf euro per meter. De bedrijven produceren siliconen verbindingen voor drie tot zes euro per meter.

De bedrijven rekenen meestal zes tot tien euro per vierkante meter voor het grondig schoonmaken van de muur, en zeven tot tien euro per vierkante meter voor het schilderen.

Punten om op te merken bij het afdichten van een natte ruimte

De wanden van de douches moeten vóór het betegelen worden geïmpregneerd en bij de installatie van de douchebak moet afdichtband worden gebruikt. Tegels en voegen zijn eigenlijk slechts een extra afdichting. Wie nadien waterdicht maakt, moet zich ervan bewust zijn dat dit alleen het oppervlak verzegelt.

verbindingsvoeg tussen douchebak en wand
De verbindingsvoeg tussen douchebak en wand en de douchewand moet in ieder geval worden afgedicht.

Zorgvuldig werk is belangrijk

Het schilderen van de wanden met kit en het vernieuwen van de siliconenvoeg vereist een grote nauwkeurigheid. De tegels moeten absoluut schoon zijn en de PU-laag moet gelijkmatig over het hele oppervlak worden aangebracht. Het gewricht moet ook in één keer gelijkmatig worden gevuld.

Kleine gebieden zonder kit of met te weinig siliconenmassa zijn voldoende om het water weer te laten doordringen. Het schoonmaken van de tegels en het verwijderen van de oude compound is tijdrovend en dus duur. Doe-het-zelvers kunnen dit werk zelf doen, maar moeten de specialist alles nog een keer laten controleren voordat ze het verzegelen.

Kijk uit voor schade

Om te voorkomen dat er weer water binnendringt, is het raadzaam om de voegen om de zes maanden te controleren om te zien of de siliconen zijn opgelost of dat er scheurtjes zijn ontstaan.

Om de coating van de tegels te controleren is het voldoende om ze gelijkmatig te bevochtigen met water uit een spuitfles. Het water moet overal worden opgepompt. Als dit niet gebeurt, moet de coating worden vernieuwd.

Checklist voor het afdichten van een natte ruimte

Basisinformatie over natte ruimtes:

 • Natte cellen moeten voor en tijdens de installatie worden afgesloten.
 • De daaropvolgende afdichting is een lapmiddel.
 • Op de lange termijn is een nieuwe installatie noodzakelijk.

Latere verzegeling:

 • Meet de lengte van de siliconenvoegen.
 • Bepaal de grootte van het aangetaste muuroppervlak.
 • Aanbestedingswerk als "Coaten van tegels met kunststof en vernieuwen van siliconenvoegen".
 • Selecteer bedrijf en maak een afspraak.
 • Verduidelijken wie de leiding heeft over het materiaal en wie verantwoordelijk is voor de voorbereidende werkzaamheden (reinigen, verwijderen van voegafdichtingsmiddel).

Voer het werk en de eindcontroles uit:

 • Maak de douche leeg, verwijder planken en zeepbakjes enz.
 • Voer het afgesproken werk op tijd uit.
 • Neem na het verzegelen de voorgeschreven wachttijd in acht.
 • Controleer regelmatig of de coating nog aanwezig is.
 • Controleer de gewrichten om de zes maanden op schade.
 • Herhaal de verzegeling indien nodig.