Schimmel badkamer verwijderen

Schimmels in de badkamer zijn slecht voor de gezondheid en ogen heel vuil. De oorzaken en oplossingen om schimmel te verwijderen vind je hier.

Schimmel in de badkamer kan nare gevolgen hebben

Wellicht heeft u er, net als veel Belgen, ook last van: vervelende schimmelplekken in uw badkamer. Door schimmelvorming op de muren - vaak zichtbaar in de voegen tussen de tegels - of op het plafond wordt douchen en baden een stuk minder aangenaam en relaxed, dan wanneer er gebruikgemaakt kan worden van een schone en frisse badkamer.Schimmelplekken verwijderen in de badkamer hebben namelijk enkele vervelende gevolgen. In de eerste plaats ruiken schimmels vies en muffig. Een indringende, penetrante geur vergalt uw doucheplezier! Maar de vieze stank is niet het enige probleem. Schimmels trekken namelijk ongedierte aan, waardoor het in de badkamer gewoon onhygiënisch wordt. En een derde probleem is dat u flinke gezondheidsklachten kunt krijgen door schimmels in uw sanitaire ruimte. Mensen met reuma of migraine zien hun klachten vaak verergeren. Of u heeft nooit ergens lat van gehad en krijgt ineens te maken me huiduitslag, allergieën, verkoudheid of onverklaarbare keel- of hoofdpijn.

Schimmel in de badkamer kan nare gevolgen hebben

Hoe schimmel te verwijderen uit uw badkamer

Heeft u schimmelvlekken op de voegen in de badkamer?

De beste oplossing om schimmel uit uw douche te verwijderen is een met water verdunde bleekspray op de voegen te gebruiken en deze een uur lang te laten inwerken.

Oma's tweede beproefde recept is om de voegen in te spuiten met witte azijn en afwasmiddel. Alles wat je hoeft te doen is wrijven! Als je geen witte azijn hebt, kun je die vervangen door citroen.

De laatste mogelijkheid is naar de supermarkt te gaan en schimmelwerende producten te kopen die even duur zijn als giftig voor de bewoners van het huis en voor het milieu. Bespaar vervolgens zo veel mogelijk geld: gebruik zuinige en ecologische producten om de schimmel te verwijderen.

Meer details over het tegengaan van schimmelvorming op de muren van een huis vindt u in dit artikel, waarin de technieken worden uitgelegd om condensatie en schimmelvorming op de muren in uw huis tegen te gaan.

Schimmel verwijderen

 • Trek rubberen handschoenen aan voordat je aan de slag gaat. Zorg er ook voor dat de kamer voldoende verlucht is of gebruik een mondmasker. Je werkt met bijtende producten, dus let erop dat de oplossing niet in je ogen of op je huid spat.
 • Om de schimmelplekken te verwijderen, kan je een speciale schimmelvreter kopen of zelf een bleekwateroplossing maken met één deel bleekwater en drie delen water. Als je delicate oppervlaktes gaat reinigen, test je de vloeistof best eens op een onopvallende plaats.
 • Wrijf de oplossing met een kwast, spons of doek in op de vlek. Voor hardnekkige schimmelvlekken is het nodig om dit enkele keren te herhalen. Om delicate oppervlaktes te ontzien, beperk je je best tot deppen. Voor voegen gebruik je een tandenborstel.
 • Laat het product even inwerken.
 • Maak de oppervlakte achteraf proper met water.

Wat zijn de oorzaken van schimmel in uw badkamer?

Hoe kan het dat er in (sommige) badkamers sprake is van matige of ernstige schimmelvorming? Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen die mogelijk te maken hebben met de schimmels op uw plafond of badkamerwanden. Veelvoorkomende problemen worden veroorzaakt door de volgende zaken:

 • Een slechte of onvoldoende ventilatie in en rond de badkamer. Om schimmel te voorkomen is het van groot belang dat het vocht goed kan verdampen en uit de badkamer weg kan.
 • Daarom dient een badkamer altijd goed geventileerd te worden. Gebeurt dit niet, dan zijn schimmelplekken meer dan eens het gevolg.
 • Geen juiste verwarming komt ook veel voor. Wanneer uw badruimte niet voldoende opgewarmd wordt, verdampt het vocht niet goed en kunnen schimmels en zwammen het resultaat zijn.
 • Gebrek aan vocht absorberende materialen. Een gebrek aan vochtopnemende middelen in de badkamer, zoals bakstenen, poreus gesteente of stoffen materialen kan schimmelvorming verergeren en/of in de hand werken.
 • Een slechte hygiëne wordt ook wel eens aangemerkt als boosdoener. Het goed schoonhouden van uw badkamer is uiteraard erg belangrijk. Maar toch is een slechte hygiëne nooit dé oorzaak van schimmelvorming. Schimmels zitten overal in huis, maar de omstandigheden bepalen of de schimmel groeit en doorzet of niet. Slechte hygiëne is dan ook eerder een gevolg dan een oorzaak van schimmelplekken in de badkamer.

Lees ook: 8 Manieren om uw badkamer schimmelbestendig te maken

Schimmel verwijderen: schakel een professional in!

Als u te maken heeft met schimmel- en zwamvorming in de badkamer, dan is het van groot belang om de oorzaak(en) van het probleem te achterhalen en de schimmel te verwijderen. Beter ventileren wil helpen, maar daarmee is de schimmel niet direct verwijderd. Daarom is het verstandig om een goede en voordelige loodgieter te benaderen in Vlaanderen. Een loodgieter die gespecialiseerd is in vochtbestrijding en de aanpak van schimmels en andere vochtproblemen.

Neem nu contact op met Vochtbestrijdingsnel

In heel Vlaanderen en de aangrenzende gebieden kunt u altijd direct terecht bij Vochtbestrijdingsnel.be. Wij doen wat onze naam belooft: snel uw schimmelprobleem oplossen, zodat u weer lekke kunt douchen en/of baden. Regel onmiddellijk een vrijblijvende prijsaanvraag bij ons via onze website en wij helpen u snel van uw vochtproblematiek af!

zwambestrijding

Hoe kan je shcimmel in de badkamer voorkomen ?

zwarte schimmel badkamer

De eerste stap om schimmel in de badkamer te voorkomen is het drooghouden van de tegels.

Inleiding

Eenmaal vastgesteld, kan schimmel rond een bad of douche moeilijk te verwijderen zijn, maar het gebruik van deze technieken voor het elimineren van vocht in de badkamer kan helpen om het onder controle te houden.

Benodigd gereedschap

 • Schrobbenborstel
 • Spons
 • Rooster

Benodigde materialen

 • Bleekmiddel
 • Wasmiddel
 • Voegverzegelaar

Het verwijderen van vocht uit de badkamer

Het maakt niet uit waar u woont, een hoog vochtgehalte in uw badkamer maakt het bijna onmogelijk om zich te ontdoen van schimmel, hoeveel u ook schoonmaakt. Het elimineren van vocht in de badkamer is de sleutel om te voorkomen dat schimmel in de badkamer groeit. Om dat te doen, volg deze stappen:

Project stap voor stap (3)

Om schimmel op badkamerwanden te voorkomen: verwijder water

douchewand water vrij maken

Eerst, na een bad of een douche, verwijder het water van de douchewanden. Dat elimineert minstens driekwart van het vocht dat de schimmel- en meeldauwgroei ondersteunt.

Badkamer ventilator

badventilator

Ten tweede, laat uw badventilatoren draaien tijdens uw bad of douche en gedurende een half uur na het uitspoelen van vocht. Of voeg een tijdschakelaar toe om deze stap automatisch te maken. Controleer het cfm volume van uw ventilator, meestal aangegeven op een etiket onder de grill. Vervang het door een groter model als het te klein is voor de grootte van uw badkamer.

Voegverzegelaar

badkamer tegel

Ten derde, als u tegels heeft, sluit de voeglijnen jaarlijks af met een standaard voegenafdichting om ze waterdicht te maken.

Om zich te ontdoen van de huidige badkamer schimmel, schrobben met reinigingsmiddel en water, dan laat het oppervlak volledig drogen. Of gebruik een oplossing van 10 procent bleekmiddel en 90 procent water (een sterkere bleekoplossing geeft geen betere resultaten). Spuit of borstel op de oplossing, laat het 10 minuten zitten, spoel het dan af en laat het drogen.

Als de ventilatoren na vijf tot 10 minuten het meeste vocht in uw badkamer niet verwijderen, kan het zijn dat uw ventilatoren niet genoeg lucht verplaatsen. Ventilatoren zijn gecertificeerd door het volume (cfm, of kubieke meter per minuut) van de lucht die uit de kamer wordt "afgevoerd". Om de aanbevolen ventilatorcapaciteit voor uw badkamer te vinden, vermenigvuldigt u de vierkante meters in de badkamer met 1,1 (uitgaande van een plafond van 8m.; voor een plafond van 9 m. vermenigvuldigt u dit met 1,5).

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.