Wat te doen bij schimmel in de badkamer?

Schimmel in de badkamer is een veel voorkomend probleem bij diverse huishoudens. Op zich is dit niet onlogisch: de badkamer is één van de meest vochtige ruimtes binnen je woning. Het condens van het bad of de douche slaat op je tegels, en als de ventilatie niet optimaal rendeert zul je al snel te maken krijgen met vochtplekken en, op den duur, schimmel. Schimmelplekken zien er niet alleen zeer vies uit, maar ze kunnen ook een nadelig effect hebben op de gezondheid. Je wilt hier dus zo snel mogelijk van af. Hoe pak je dit probleem aan? Lees meer over Schimmel op muren: oorzaken en hoe verwijderen?

Hoe kan schimmel in de badkamer ontstaan?

In de introductie werd het al aangestipt, maar van nature is de badkamer één van de vochtigste plekken binnen je woning. Dit komt omdat het bad en/of de douche in deze ruimte aanwezig zijn. Tijdens het douchen of in bad gaan gebruik je warm water, waardoor veel waterdamp ontstaat. Als je over voldoende en adequate ventilatie beschikt, is dit normaliter geen probleem. De damp wordt afgevoerd en jij zult er verder geen hinder van ondervinden. De problemen ontstaan pas wanneer de ventilatie niet voldoende of inadequaat is.

Als waterdamp niet snel en goed genoeg afgevoerd kan worden, zal dit condens worden. Condens slaat op je tegels, spiegels en plafond. Waar dit bij bijvoorbeeld de spiegel weinig uitmaakt, kan vocht een desastreus effect hebben op je muren en het plafond van je badkamer. Deze absorberen vocht, waarna na verloop van tijd schimmelplekken kunnen ontstaan. En daar wil je het liefst zo snel mogelijk van af!

Hoe los je schimmel in de badkamer op?

Schimmel in de badkamer kan alleen maar ontstaan wanneer er niet voldoende of inadequaat geventileerd wordt in de badkamer. Een oplossing is dus om sowieso je badkamer beter te ventileren. Ventilatie in de badkamer kun je op meerdere manieren aanbrengen. Ten eerste is er de natuurlijke manier. Zo is het mogelijk om een ventilatierooster in je raam aan te brengen, of om jezelf er aan te herinneren om altijd het raam een klein beetje open te zetten wanneer je gaat douchen of een bad neemt.

Daarnaast is het mogelijk om mechanische ventilatie te laten plaatsen in je badkamer. Hierbij kun je denken aan de alom bekende badkamerventilator. Menig woning is inmiddels van nature voorzien van een dergelijke ventilator. Mocht je deze toch nog niet bezitten, is het absoluut een aanrader. Het is een uitstekende manier om waterdamp af te voeren. Zo blijft de badkamer droog en kunnen er geen schimmels meer ontstaan.

Wanneer er al schimmel in de badkamer aanwezig is, zal deze verwijderd moeten worden. Dit kan op diverse manieren, afhankelijk van waar de schimmel zich genesteld heeft. Immers kan schimmel zich nestelen op plekken zoals het plafond of de muren, maar ook kitranden zijn gevarenzones. Afhankelijk van de locatie, kun je kiezen voor een bleekwateroplossing (kitranden) of een oplossing van soda voor bijvoorbeeld het plafond van de badkamer. Daarnaast zijn er speciale anti-schimmel middelen verkrijgbaar in winkels.