12 plaatsen waar schimmel kan zijn in je keuken

Keukens worden verondersteld ruimtes te zijn voor het creëren van heerlijke maaltijden en herinneringen, geen voedingsbodem voor schimmel. Maar omdat keukens veel vocht bevatten, bieden ze de perfecte omstandigheden om schimmel te laten groeien - soms op verrassende plaatsen. Hier zijn 12 plaatsen in uw keuken waar de schimmel zou aanwezig kunnen zijn, en een paar ideeën voor het verwijderen en het weghouden van de schimmels.

Lees ook: schimmel verwijderen van muren: Aandachtspunten & Info

Keukenspons

keukenspons die schimmel kan bevatten

Misschien zal u twee keer nadenken voordat u de keukenspons vastpakt om uw werkbladen af te vegen. De typische keukenspons heeft gemiddeld ongeveer 45 miljard bacteriën per vierkante centimeter en is het perfecte medium voor schimmelgroei. Om te voorkomen dat schimmel zich rond uw keuken verspreidt, gooit u uw spons in de vaatwasser op een verwarmde droge cyclus - ideaal elke keer als u het apparaat gebruikt - en vervangt u de spons best om de twee weken.
Lees ook vochtige keuken: wat doen tegen vocht in de keuken

De vaatwasser

vaatwasser waar schimmel kan ontstaan

De vaatwasser wordt verondersteld al uw vuile vaat te reinigen en te ontsmetten, maar omdat hij dit doet door water achter een bijna altijd gesloten deur te spuiten, kan het apparaat vatbaar zijn voor schimmel. Het op afstand houden van schimmel is eenvoudig genoeg - houd gewoon de deursteun open nadat een cyclus is afgelopen totdat de binnenkant volledig is uitgedroogd.

De mixer

mixer en blender met schimmel

Elk apparaat dat met vloeistoffen omgaat en een goed sluitend deksel heeft, is rijp voor schimmelgroei. Om er zeker van te zijn dat u geen smoothies met schimmelvorming serveert, moet u de blender elke keer dat u hem gebruikt schoonmaken en volledig laten drogen voordat u hem weer in elkaar zet en opbergt.

De magnetron

schimmel in de microgolfoven

Je denkt misschien dat de hitte in je magnetron elke schimmel of ziektekiemen die hun weg naar binnen vinden, kan doden, maar microgolven zijn de beste manier om schimmel te laten groeien - vooral als je vergeet om resten op te ruimen. Gelukkig is het opruimen van schimmel uit een magnetron een fluitje van een cent: Vul een glas met azijn, doe het in de magnetron, laat het apparaat een minuutje draaien en laat de dampen hun werk doen. Droog het grondig af, en zorg ervoor dat de binnenkant van de magnetron na gebruik altijd schoon en droog is.

Rubberen spatels

rubberen spatel met schimmel

Rubberen spatels zijn geweldig om in de keuken voor te bereiden, maar het zijn ook geweldige gastheren voor gist en schimmel als ze niet goed gewassen en gedroogd zijn. Schrob altijd alle voedselresten af in heet zeepwater en maak de spatel droog voordat je hem wegzet. Als het vaatwasmachinebestendig is, doorloopt u een cyclus en laat u het volledig drogen voordat u het weer gebruikt. Als het handvat loskomt van de rubberen kop, maak beide stukken dan grondig schoon en zorg ervoor dat ze droog zijn voordat je ze weer in elkaar zet.

Ijs- en waterdispensers

schimmel water reservoir

Dat koude, hoge glas ijswater dat je net in de koelkast hebt gevuld, kan een onverwachte kant van schimmel hebben. Ijsdispensers enwaterdispensers bevatten veel vocht, wat betekent dat ze ideaal zijn voor het kweken van schimmel. Helaas kan het schoonmaken van deze onderdelen een beetje lastig zijn. Een keer per maand, zet de ijsmaker uit, verwijder het ijs, en was de vuilnisbak en omring hem met warm en zeepachtig water. Dompel vervolgens, met de koelkast uitgeschakeld, een tandenborstel of wattenstaafje in een azijn-en-wateroplossing en haal het water en de ijsdispensers erin en schrob het geheel rond.

De voorraadkast

schimmel in de voorraadkast

Het regelmatig laten bederven van voedsel in de voorraadkast kan slecht zijn voor uw portemonnee, maar het is een geweldige manier om schimmel te paaien. Elimineer het risico door zich te ontdoen van oud of verlopen voedsel en vervolgens de planken af te vegen met een natuurlijke reiniger die voedsel veilig is, zoals warm en zeepachtig water of een azijnoplossing.

De groentelade

schimmel groentelade

De combinatie van verouderingsproducten en vocht uit de koelkast kan van de groentelade een speeltuin voor schimmel maken - het tegenovergestelde van wat je wilt krijgen als je een gezond tussendoortje zoekt. Neem om de paar weken de knapperige laden uit om ze af te vegen met een mengsel van een eetlepel zuiveringszout en warm water om het risico van schimmelgroei te verminderen.

Lekbak Koelkast

schimmel in de koelkast

Je denkt zelden aan de lekbak onder je koelkast, maar met al het vocht en het gemorste voedsel daar beneden, is schimmel altijd een mogelijkheid. Een of twee keer per jaar, verwijder de lekbak, maak hem schoon, besproei hem met een oplossing van gelijke delen azijn en water, en laat hem dan volledig drogen voordat u hem weer terugzet waar hij hoort.

Het aanrecht

schimmel op het aanrecht

Zelfs de meest zorgvuldige thuiskoks kunnen vocht of voedselresten op de keuken spatten. Dit kan uiteindelijk leiden tot schimmel en meeldauw als het onbeheerd wordt achtergelaten, met name op het voegmiddel. Houd uw tegel ongerept en schimmelvrij door regelmatig de achterspat en voegmiddel met een reinigingsoplossing af te vegen.

Koffiezetapparaat

schimmel in je koffiemachine

Je neemt waarschijnlijk je koffie met room of suiker, geen schimmel en meeldauw. Een studie heeft aangetoond dat koffiereservoirs tot de vuilste plekken in de keuken behoren en een belangrijke bron van schimmels en ziektekiemen kunnen zijn. Om uw koffiezetapparaat schoon te maken, voert u een zetcyclus uit met vier koppen witte azijn en vervolgens twee cycli met vers water om de azijngeur te verwijderen.

Onder de gootsteen

schimmel onder gootsteen

Een lekkende gootsteen kan meer zijn dan alleen maar een ergernis - het kan ook een magneet zijn voor schimmel en meeldauw, dankzij de natte, donkere omgeving daar beneden. Nadat u eventuele lekken hebt hersteld, maak de mal schoon door het hout te wassen met warme zeep en water en vervolgens te desinfecteren met een ontsmettingsmiddel van chloorbleekmiddel en water. Laat de kastdeuren open staan om de ruimte volledig te laten drogen.

12 plaatsen waar schimmel kan zijn in je keuken