Wat veroorzaakt opstijgend vocht?

Stijgend vocht wordt veroorzaakt door het opstijgen van het grondwater door capillairen in metselwerk. Omdat dit al enkele jaren een bekend probleem is, worden gebouwen tegenwoordig gebouwd met een DPC. Opstijgend vocht kan echter nog steeds voorkomen, vooral in oudere gebouwen. De oorzaak hiervan is vaak een defecte of onbestaande DPC. Als dit het geval is, moet er een remediërende DPC worden geïnstalleerd om opstijgend vocht tegen te gaan.

Meer informatie over:Opstijgend vocht behandelen: Oplossingen en prijzen

poreuze baksteen

Hoe ontstaat opstijgend vocht in huizen?

Opstijgend vocht in muren, ook wel capillair opstijgend vocht genoemd, is het opstijgen van vocht door capillairen in metselwerk.

Capillairen zijn fijne, langwerpige buizen met zeer kleine binnendiameters. In metselwerk zijn deze buizen van verschillende dikte en kunnen in sommige gevallen holtes vormen. Hoe kleiner de diameter van het capillair, hoe meer de oppervlaktespanning van kracht wordt. Deze capillaire kracht, die zich ontwikkelt door de oppervlaktespanning, creëert het effect van de capillaire werking en zorgt ervoor dat het vocht stijgt. Hoe kleiner de haarvaten, hoe hoger het vochtgehalte.

Capillaire werking betekent het opstijgen van vocht in capillairen in tegenstelling tot de zwaartekracht. Het effect van de capillaire werking wordt zowel in de geneeskunde als in de natuur gebruikt. Voor het nemen van een klein bloedmonster wordt een zeer fijn buisje tegen een kleine snee gehouden, bijvoorbeeld bij het oor of een vinger, en de capillaire werking trekt het bloed in het buisje. Planten gebruiken haarvaten als watergeleidend systeem voor het besproeien. In metselwerk, dat fijne pilvormige buisjes bevat, kan de capillaire werking negatieve effecten hebben en leiden tot opstijgend vocht.

Opstijgend vocht is een veel omstreden gebied, vanwege de vaak voorkomende verkeerde diagnose van vochtige muren. De bron van het vocht moet altijd grondig worden onderzocht, omdat een verkeerde diagnose tot verdere schade en onnodige kosten kan leiden. In geval van twijfel is het aan te raden om een deskundige te raadplegen, omdat zowel condensatie als indringend vocht ook de oorzaak van vocht kan zijn.