Welk effecten heeft zwarte schimmel op jouw gezondheid?

Welk effecten heeft zwarte schimmel op jouw gezondheid?

Wat is zwarte schimmel precies?

De naam zwarte schimmels zegt al iets over hoe zwarte schimmels eruit zien: ze zijn erg donkergekleurd of zwartachtig. De zware schimmel wordt ook wel Stachybotrys Chartarum genoemd. Het is een giftige schimmelsoort, die de laatste jaren steeds bekender is geworden omdat deze schimmel zogenoemde mycotoxinen afscheidt: giftige stoffen die bij een langere blootstelling behoorlijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom moet je ervoor zorgen dat deze schimmel zo snel mogelijk uit het huis verdwijnt.

Hoe ontstaat zwarte schimmel eigenlijk?

Zwarte schimmel kan groeien in vochtige ruimtes die slecht geventileerd zijn. Ze worden vooral aangetroffen op gipsplaten, in de douche, de keuken, het toilet en in de kelder. Maar ook op vochtige houten constructies in de woning komt men deze schimmels tegen. Ook in ruimten waar sprake is (geweest) van lekkage, kan zich zwarte schimmel ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de kruipruimte of op de zolder, die vroeger gelekt heeft.

De gevolgen van zwarte schimmel op jouw gezondheid

Van zwarte schimmel kun je gelukkig niet overlijden, maar wel kan deze schimmel schadelijk tot zeer schadelijk voor de gezondheid zijn. Veelvoorkomende klachten die ontstaan door zwarte schimmel in huis, zijn onder meer:

  • Een pijnlijk gevoel aan de gewrichten en/of gevoelige zenuwen.
  • Vermoeidheid die zich vaker voordoet dan eerder.
  • Last van de keel.
  • Pijn aan de luchtwegen en/of moeite met ademhalen.
  • Diverse soorten allergische reactie.
  • Een misselijk gevoel en/of overgeven
  • Geïrriteerde slijmwegen.
  • Hoofdpijn. Ook dat kan en signaal zijn.
  • Zwarte schimmel herkennen

Als je a leen tijdje last hebt van bovengenoemde gezondheidsklachten en een verkoudheid of griep niet de oorzaak blijkt te zijn, is het belangrijk om extra alertt te zijn. Het zou dan goed kunnen dat zich ergens in jouw woning zwarte schimmel aan het ontwikkelen is. Maar op welke plek? Hoe vind en herken je zwarte schimmel? Vaak gaat het om wat grotere zwarte plekken in een slecht geventileerde of vochtige ruimte. Zwarte schimmel is niet alleen zichtbaar, maar scheidt ook vaak een muffige geur af. Een geur die meestal wel te ruiken is en de alarmbellen moet doen rinkelen!

Zwarte schimmel bestrijden

Zodra je in de gaten krijgt dat er in huis zwarte schimmel aanwezig is, óók als je nog geen specifieke gezondheidsklachten hebt, is van groot belang. Omdat zwarte schimmel giftige stoffen afscheidt, wil je daar niet aan blootgesteld worden. Mocht je zwarte schimmel willen bestrijden, schakel dan zeker een ervaren specialist in die de schimmel te lijf gaat, maar ook de schimmelsporen verwijderen. Vaak bestaat de aanpak uit het verwijderen van de zwarte schimmel in combinatie met het voorkomen van nieuwe schimmel door effectieve vochtbestrijding. Vochtbetrijdingsnel.be heeft meerdere experts in dienst die jouw woning snel en vakkundig van zwarte schimmel kunnen ontdoen. Wij werken professioneel en tegen aantrekkelijke tarieven. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of vraag een gratis offerte aan!

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.