Inzicht in de top 3 van de kelderverdieping Waterdichtingsmethodes

kelderverdieping Waterdichtingsmethodes

Er zijn weinig slechtere dingen voor een huiseigenaar dan een natte kelder. Wat slechts een klein druppeltje of klein plasje lijkt te zijn, zijn de waarschuwingssignalen van een veel groter probleem. Vocht in uw kelder kan leiden tot een reeks dure en tijdrovende reparaties. Van structurele schade aan giftige schimmel, is water in uw kelder een ernstig probleem. Dus wat kunnen we doen om onze kelders droog te houden en te voorkomen dat er vocht binnendringt?

Lees meer over Water in kelder: Overzicht van de oorzaken en hun oplossingen

Bekijk hieronder onze top 3 methoden voor het waterdicht maken van onze kelders voor meer informatie.

WAT VEROORZAAKT VOCHT IN DE KELDER?

Om het beste te begrijpen hoe we onze kelders droog kunnen houden, moeten we een grondig inzicht hebben in wat de oorzaken van vocht in de kelders zijn. Helaas voor huiseigenaren heeft water de kunst om zijn weg naar onze huizen te vinden. Door het unieke karakter en de constructie van kelders zijn deze ruimtes bijzonder gevoelig voor nattigheid. Onderstaande punten benadrukken enkele van de belangrijkste oorzaken van keldervochtigheid:

Onjuiste bodem- en afwateringssystemen:

Als regen en grondwater niet goed kunnen wegvloeien, kan het zijn weg vinden naar uw kelder. Onjuiste grond en slechte drainagesystemen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van de vochtigheid in de kelder. Als het water niet van het huis wordt weggeleid, zal het zich ophopen rond de fundering, waar het zal proberen om een weg naar binnen te vinden.

Slecht geïnstalleerde en onderhouden goten:

Goten zijn bedoeld om regenwater weg te leiden van uw fundering. Als ze niet goed geïnstalleerd zijn of te verstopt zijn om te functioneren, zal het water rond de fundering wegvloeien in plaats van weg van de fundering.

Onjuiste helling:

De grond rond uw fundering moet weglopen van uw huis, niet naar uw huis toe. Als de helling verkeerd is, zal er zich water ophopen rond uw fundering, in plaats van er van weg te lopen.

Hydrostatische druk:

Hydrostatische druk ontstaat wanneer water zich ophoopt rond uw fundering. Als de zwaartekracht dat water naar beneden duwt, zal het proberen te ontsnappen, in een poging om die druk te verlichten. Het water zal zich een weg banen door scheuren in de muren en vloeren van uw kelder. In feite kan de druk zo sterk worden, dat het scheuren kan veroorzaken.

Scheuren in uw kelder:

Scheuren in uw kelder muren, vloeren, en rond ramen of deuren bieden de perfecte weg waardoor het water kan stromen. Water zal altijd de weg van de minste weerstand volgen en deze scheuren maken het gemakkelijk voor water om binnen te komen.

Condensatie:

Kelders zijn berucht vochtige plaatsen. Bij condensatie kan het schimmel, schimmel en mogelijke schade met zich meebrengen.

Bovenstaande lijst is slechts een basisoverzicht van de oorzaken van keldervochtigheid. Om meer te weten te komen over de oorzaken achter keldervocht, klik hier om onze blog post over het onderwerp te lezen.

DE TOP 3 VAN DE METHODEN VOOR HET WATERDICHT MAKEN VAN DE KELDERVERDIEPING

Nu we een beter inzicht hebben in de oorzaken van vocht in de kelder, laten we het hebben over wat we kunnen doen om dit te voorkomen. Er zijn 3 methoden om de kelder waterdicht te maken:

#1. Interieur

Dit zijn stappen die genomen kunnen worden om het water van binnenuit uit de kelder te houden. Deze methoden worden vaak gebruikt nadat een bestaand probleem is geïdentificeerd. Dit kan onder meer bestaan uit afdichtingsmiddelen en coatings, maar ook uit methoden om condensatie te voorkomen.

#2. Buitenkant

Zoals je zou verwachten, zijn dit methoden die aan de buitenkant van je huis plaatsvinden. Het doel met deze methoden is om te voorkomen dat er ooit water binnenkomt. Dit kan onder meer bestaan uit buitenafvoersystemen en het coaten van de buitenmuren met een waterdichte barrière.

#3. Afvoer

Drainageproblemen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van vocht in de kelder. Deze methode kan bestaan uit het repareren van een slecht functionerend drainagesysteem, of het toevoegen van een drainagesysteem als er geen drainagesysteem aanwezig is.

Elke situatie is anders, dus is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de waterafstotingsproblemen in uw huis. Een echt effectief waterdichtingssysteem zal gebruik maken van alle 3 de methoden.

Laten we nu eens goed kijken naar elk van de 3 waterdichtingsmethodes en meer leren.

BINNENAFDICHTING

Het waterdicht maken van het interieur is meestal de gemakkelijkste en meest betaalbare methode. Deze beginnen meestal met ervoor te zorgen dat alle scheuren of gaten in uw kelder muren, vloeren, en rond ramen en deuren, goed zijn afgedicht en waterdicht. Het water komt het vaakst in onze kelder terecht via deze scheuren, dus een goede afdichting is de eerste stap om ervoor te zorgen dat uw kelder droog blijft. Speciale afdichtingsmiddelen kunnen worden gebruikt om scheuren effectief op te vullen, zodat er geen nieuw vocht binnenkomt. Deze afdichtingsmiddelen zijn over het algemeen zeer effectief en worden vaak geleverd met uitgebreide garanties, waardoor hun effectiviteit gegarandeerd is.

Interne afdichtingsmethoden, zoals waterdichte afdichtingsmiddelen, doen ook goed werk bij het laag houden van de luchtvochtigheid en het voorkomen van condensatie. Deze coatings kunnen worden aangebracht op keldermuren en vloeren die een waterdichte barrière vormen. Hoewel deze binnenkitten een belangrijke stap zijn in het algemene afdichtingsproces, pakken ze de onderliggende problemen die het vocht veroorzaken niet aan. De grotere problemen zijn meestal te vinden aan de buitenkant.

BUITENAFDICHTING

Als het gaat om natte kelders, ligt de oorzaak van het probleem meestal buiten het huis. Dus als het tijd is om uw kelder waterdicht te maken, is het belangrijk om buiten de muren van uw kelder te kijken. Het waterdicht maken van de buitenkant is meestal een veel grotere onderneming dan het eenvoudige afdichtingsproces dat we aan de binnenkant gebruiken. Het is een goed idee om een professionele adviseur te raadplegen wanneer u overweegt om de buitenafdichting van uw buitenmuren te laten uitvoeren.

Voor het waterdicht maken van de buitenkant is het meestal nodig dat de grond rond de fundering van het huis wordt uitgegraven. Zoals u zich kunt voorstellen, kan dit een arbeidsintensief proces zijn, waarbij zware gereedschappen en machines nodig zijn. Zodra alle grond rond de fundering is verwijderd, kan een waterdichte kit worden toegepast op de buitenmuren. Deze afdichtingskit is een typische polymeerbasis, die een levensduur van het gebouw moet hebben. Idealiter zou dit proces van buitenafdichting tijdens de bouw moeten plaatsvinden.

Het is ook belangrijk om gootsystemen te vermelden bij het bespreken van buitenmethodes. Bij een juiste installatie leiden de dakgoten het regenwater weg van de fundering van uw huis. Als deze systemen echter niet goed geïnstalleerd of onderhouden worden, kunnen ze het tegenovergestelde effect hebben. Verstopte goten, of goten die af te voeren naar dicht bij uw stichting zal water deponeren langs de basis van uw huis, precies waar u niet wilt dat het is. Zorg ervoor dat u uw goten schoon en vrij van vuil houdt om ze goed te laten werken. Zorg ervoor dat u goede regenpijpen heeft die het water zo ver mogelijk van uw huis af leiden.

AFVOERSYSTEMEN

Drainageproblemen zijn vaak de onderliggende oorzaak van vocht in uw kelder. Een goede afwatering rond uw huis is essentieel als u uw kelder droog wilt houden. Het doel van deze drainagesystemen is om water (of het nu grondwater of regenwater is) weg te leiden van de fundering van uw huis. Er zijn tal van verschillende drainagesystemen beschikbaar om het water rond uw huis te helpen controleren. Om te beginnen, zou u de grond rond uw huis moeten onderzoeken. Verschillende soorten bodemdrainage op verschillende manieren. Zorg ervoor dat uw huis is omgeven met grond die gemakkelijk afvoert en geen vocht vasthoudt.

Elk huis is verschillend, zodat ben zeker om grondig te onderzoeken hoe de drainage rond uw huis grondig functioneert. Neem een blik bij de helling van de grond rond uw stichting. Het moet helling weg van uw stichting, niet naartoe. Afhankelijk van uw specifieke situatie kan het nodig zijn om een carterpomp te installeren om water van binnenuit op te vangen en weg te pompen. Deze binnenafvoersystemen verzamelen water uit de omgeving van uw fundering en pompen het water weg van uw kelder.

Deze systemen moeten ontworpen zijn om te functioneren in geval van een stroomstoring. Zoals men zich kan voorstellen, kan het installeren van een carterpomp of een ander binnenafvoersysteem een hele onderneming zijn. Het is raadzaam om een professional te raadplegen bij het overwegen van dit type van waterdichtingsmethode.

waterdichtingsmethode

Welke methode is geschikt voor u?

Zoals we al eerder zeiden, is elk huis anders. Zo kan de beste waterdichtingsmethode voor uw huis anders zijn dan die van uw buurman. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen als het gaat om het houden van uw kelder. Hoewel elke situatie anders is, is het beste beleid altijd preventie in plaats van reparatie. Het nemen van maatregelen om uw kelder waterdicht te maken voordat er water aanwezig is, is zeker om de beste resultaten op te leveren. Waterschade kan grote problemen veroorzaken, wat resulteert in dure reparaties en veel hoofdpijn.

Hoewel het vaak verleidelijk is om nu geld te besparen door het probleem te negeren, kan het wachten om uw kelder waterdicht maken leiden tot veel grotere rekeningen in de toekomst. De methoden voor het waterdicht maken van uw kelder kunnen sterk variëren, dus zorg ervoor dat u uw onderzoek doet en ontdek welke methode het meest geschikt is voor uw unieke situatie.

Uw huis is uw grootste investering. Het is belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om het te beschermen. Wacht niet tot u een probleem heeft om iets te doen. Het nemen van preventieve maatregelen kan uw kelder droog houden en uw zakken vol houden. Neem contact op met ons om meer te weten te komen over het drooghouden van uw kelder deze winter.