Gevel impregneren om vochtproblemen tegen te gaan

Gevels zullen na verloop van tijd poreus worden. Dat betekent dat er kleine gaatjes ontstaan in de stenen en het voegwerk. Neerslagwater kan doordringen in deze poriën en zich nestelen in de gevel met vochtproblemen als gevolg ook voor je gezondheid kan dit een probleem zijn. Door de gevel te impregneren kun je water tegenhouden en vochtproblemen tegengaan. Wat is gevelimpregnatie en hoe werkt dit?

Lees meer over: Gevel impregneren: stappenplan en kosten per m2

Wat is een gevel impregneren?

Stenen en voegwerk hebben niet het eeuwige leven, door slijtage zal de gevel minder bestand zijn tegen regenwater, sneeuw of water dat vanaf het dak over de gevel drupt. Naast kleine perforaties in de stenen kunnen er ook barsten ontstaan in het voegwerk. Door al deze naden en kieren kan water een weg naar binnen vinden. Dit kan niet alleen leiden tot vochtige binnenmuren, bij vorst kan het water bevriezen en de gevel ernstig beschadigen. Bij gevelimpregnatie wordt er een speciale vloeistof op de gevel aangebracht die in deze poriën door zal dringen. Neerslagwater heeft zo geen kans meer om in de gevel te komen. Dit proces noemen we ook wel hydrofoberen.

Hoe werkt gevelimpregnatie?

Als eerste stap wordt de staat van de gevel gecontroleerd. Niet alle materialen zijn geschikt voor impregnatie, in dat geval kan vochtwerende verf wellicht een oplossing bieden. De bestaande gevelbekleding zal daarna gereinigd en gerepareerd worden. Anders heeft impregneren niet veel zin. Vervolgens wordt het impregneermiddel aangebracht dat tot diep in de gevelbekleding zal doordringen. Zo kan neerslagwater niet meer in de stenen en het voegwerk doordringen en blijft de gevel droog. Een bijkomend voordeel is het opfrissen van de woning, de gevel zal er lange tijd weer als nieuw uitzien. Hoewel gevelimpregnatie op zich geen isolatielaag is, kan het voorkomen van doorslaand vocht wel kou en vochtproblemen in de woning tegengaan.

Vanwege het aantal gespecialiseerde handelingen dat uitgevoerd moeten worden is het aan te raden dit karwei door een ervaren vakman uit te laten voeren.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.