Bescherming van uw gebouw tegen de gevolgen van sneeuw, ijs en vrieskou

gebouw beschermen tegen vries, sneeuw en koude

Vorig jaar kregen België en de rest van Europa een bezoek van een zwenk van kille winden en ijskoude temperaturen die zware sneeuw- en ijsophopingen veroorzaakten. Volgens een studie zullen deze omstandigheden terugkeren en veel plaatsen in het land zullen ijs en sneeuw gezien.

Onderhoud van eigendommen

Terwijl we ons kunnen inpakken in een jas, hoed en handschoenen, kunnen we gebouwen zonder extra bescherming tegen deze elementen beschermen. Het winterweer heeft de gewoonte om veel vastgoedproblemen te verergeren en daarom is het belangrijk dat facilitair managers en degenen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van bedrijfspanden hun gebouwen regelmatig controleren op waterschade.

Zware sneeuwval kan bijvoorbeeld langzaam smelten en het water dat het gebouw binnenkomt door scheuren of gaten in het dak, en als de afvoeren en goten niet vrij zijn van bladeren, mos of ander puin, dan zal het water niet snel kunnen ontsnappen. Het is ook aan te raden om te controleren of uw aanwijspunt en rendering op zijn plaats is, want water kan een gebouw binnendringen als het los of beschadigd is.

Hoe kan ik doorslaand vocht identificeren en waterschade aan muren behandelen?

Zijn uw muren vochtig, bevuild, bevatten ze zoutafzettingen of voelen de decoraties kalkrijk of schilferig aan? Heeft u een watervlek op een plafond gezien? Dan is het waarschijnlijk dat er water binnendringt en dat uw gebouw extra vochtbestendig moet worden gemaakt.

Lees meer over: hoe kan je vochtige muren bestrijden ?

Het controleren en repareren van defecte voeg-, metsel- en regenwatersystemen is de eerste verdedigingslinie. Als het metselwerk poreus is, is het aanbrengen van een spouwmembraan een goede oplossing tegen het binnendringen van water, ontworpen om zowel vocht en waterdamp boven de grond als het binnendringen van onder de grond tegen te gaan. Ten eerste regelt het systeem de dampen, ten tweede egaliseert het de waterdruk en ten derde werkt het systeem als een afgewaterd spouwsysteem dat het binnendringen van water controleert.

Spouwontwateringssystemen werken op basis van het principe dat al het water dat aan de "natte" zijde van het systeem binnenkomt, ofwel naar een opvangkamer wordt afgevoerd en naar een afwateringspunt wordt gepompt wanneer de muur zich onder het maaiveld uitstrekt of wanneer de plaatselijke omstandigheden dit toelaten, door middel van natuurlijke afwatering.

Zelfs als de muren niet zichtbaar water doorlaten, kan een poreuze steen of blokwand nog steeds waterdamp doorlaten, vooral in oudere gebouwen. Een droge bekleding van het spouwmembraan voorkomt dat de decoraties beschadigd raken en laat de muur toch ademen.

De inspecteurs kunnen ook de toepassing van externe waterdichte crèmes aanbevelen die een waterafstotende barrière vormen die voorkomt dat vocht zich zijdelings door de gemetselde capillairen kan bewegen. Een van de oplossingen stoot regenpenetratie af en is wetenschappelijk bewezen dat het warmteverlies in enkelwandige metselwerk vermindert - met een energiebesparing tot 29% op vaste muren. Oplossingen als deze helpen de overheid om haar doelstelling van 80% vermindering van de CO2-uitstoot van gebouwen tegen 2050 te bereiken.

Bedreigingen voor de structuur van het gebouw

Sneeuw en ijs kunnen ook rechtstreeks schade aan de buitenkant van een gebouw veroorzaken. Als het water in het metselwerk doordringt en vervolgens wordt gevolgd door een koudegolf, kan het veranderen in ijs, dat uitzet en ertoe kan leiden dat het metselwerk 'gespat' wordt en het gezicht delamineert. De toepassing van Thermotek houdt het regenwater droog en stoot het af, waardoor de oorspronkelijke thermische waarden van de muur en de bewoners veel warmer blijven. Het is ook 'microporeus', wat betekent dat de muur kan ademen en dus geen schadelijke waterdamp (condensatie) in het gebouw kan opvangen.

De juiste hulp krijgen deze winter

Hoe langer eventuele reparaties tegen het binnendringen van water worden genegeerd, hoe groter het risico voor u en uw eigendom. Routinematige inspecties van het object kunnen structurele schade in de kiem smoren. Als u niet zeker weet waar u op moet letten, schakelt u de experts in. Peter Cox biedt een aantal vochtwerende en structurele reparatieoplossingen die kosteneffectief, schoon en niet storend zijn, met een reeks technieken om problemen op te lossen die op maat zijn gemaakt voor verschillende soorten objecten.