Is het verstandig om een huis met een vochtprobleem te kopen ?

Het is natuurlijk altijd een lastige vraag. Is het slim om een woning te kopen die met vochtproblemen te maken heeft. Daar zijn er immers voldoende van te vinden op de vastgoedmarkt. Bovendien ben je hier als koper altijd van op de hoogte. Omdat dit belangrijk is, ook voor de kostprijs van het oplossen van het probleem. Het is dus mogelijk om een bod te doen, met deze kennis daarin opgenomen.

Neem vandaag nog contact op met ons voor een offerte.

huis kopen vochtprobleem

Is het probleem te herkennen?

Er zijn verschillende manieren waarop vocht in de muren te meten is. Al is dat soms geeneens nodig om het vocht in de muur te herkennen. Dat komt namelijk omdat er een aantal zaken ook mee te wegen zijn. Zo is het bijvoorbeeld zo dat huizen van voor 1950 vaak risicovol zijn. Het is dan altijd verstandig om te vragen wat er tegen vochtproblemen is gedaan. Het is immers zo dat deze huizen vaak geen vochtkering hebben. Opstijgend vocht heeft hier dus vaak vrij spel. Het is slim om te bekijken wat er is gedaan en ook bewijs hiervan te vragen.

Daarnaast is het ook gewoon mogelijk om zelf een test te doen. Dit wordt ook wel de kloptest genoemd. Doe een klop op de zogenaamde bezettingslaag. Dit is zo’n 10 centimeter boven de plint. Op die manier is de hechting te controleren. Is er een hol geluid waar te nemen? Dan is de kans op vocht in de woning aanwezig. Bij sommige oudere woningen worden door lambrisering of valse wanden de vochtproblemen onbewust verborgen. Dit is ook belangrijk om mee te wegen.

Wel of niet kopen?

De vraag is nu natuurlijk of kopen een slim idee is. Het is dan belangrijk om te weten wat vocht in de muren doet. Zo is het goed om te weten dat vocht in de muur een zogenaamde koudebrug vormt. Dit is een bron van schimmels. Dit is zowel slecht voor de kwaliteit als voor de gezondheid. Dit is ook niet gemakkelijk op te lossen. Het aanpakken van opstijgend vocht is wel simpel te doen. Dat kan bijvoorbeeld door slim met een specialist aan de slag te gaan. Die kan dat dan snel aanpakken net na de koop. Door slim te onderhandelen past alles goed in elkaar. Ook de verkoper zal blij zijn dat het op deze wijze kan worden opgelost. Zo komt die ook van het huis met de vochtproblemen af zonder verdere zorgen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.