Wat te verwachten van beton waterdicht maken

Wist je dat? Blootstelling aan water kan het beton in de loop van de tijd eroderen, tenzij er een waterdichtingsmateriaal wordt aangebracht om het te beschermen. Zodra het beton erodeert en verslechtert, kan het zeer duur zijn om het te repareren. Daarom is het zinvol om een geschikt waterdichtingsmateriaal aan te brengen dat kan voorkomen dat er water in het beton sijpelt.

In feite vereisen veel bouwvoorschriften nu een vloeibare waterdichting op alle nieuwe betonnen keldermuren of -constructies, precies voor dit doel. Lees in deze post wat u kunt doen om uw betonnen fundering te beschermen en welke oplossingen u kunt verwachten van professionele betonnen waterdichtingsdiensten. Lees ook meer over kelder waterdicht maken.

beton waterdicht maken

Beton Waterdichtheidsmethoden

Het waterdicht maken van beton kan op verschillende manieren gebeuren. De beste manier om het te doen hangt af van de integriteit van het oppervlak, de toegang tot het oppervlak, en een paar andere factoren die duidelijk zullen worden als je leert over hoe waterdichtheid producten worden toegepast.

Gerelateerd: Kelderdichting: werkwijze en methodes dichten kelder

Vloeibare waterdichting Toepassing

De meest gebruikelijke manier om beton waterdicht te maken is door gebruik te maken van een vloeibaar waterdichtingsproduct dat speciaal voor dat doel is ontworpen. Vloeibare waterdichte gel is een dikke substantie die verandert in een rubberachtige coating wanneer deze eenmaal op de buitenkant van een betonnen muur is aangebracht. Om het waterdichtheidsproject te laten slagen, moet het beton volledig uitgehard en schoon zijn. Deze techniek is zeer succesvol voor nieuwe keldermuren, funderingen of elk ander betonnen oppervlak dat onder de maat is.

Om het aan te brengen, moet u een speciale dweil of rol gebruiken om het aan te wrijven en het vervolgens goed te laten drogen. Zodra de waterdichtheidsvloeistof is opgedroogd en rubberachtig van textuur is geworden, kunt u de grond ertegenaan aanvullen om het op zijn plaats te houden.

Gerelateerd: kelder waterdicht maken grondwater

Kristallijne slibverbinding

Een ander product dat een effectieve afdichtingsmethode is, is het gebruik van een zogenaamde Crystalline Slurry Compound. Wanneer dit mengsel op beton wordt aangebracht, reageert het chemisch met water en ongehydrateerde cementdeeltjes. Het zal naaldvormige kristallen vormen die de capillaire poriën en microscheuren in het beton vullen. Het resultaat is dat de veranderde betonkristallen de paden voor water en watergedragen verontreinigingen permanent blokkeren. Bovendien zal het vocht dat tijdens de levensduur van het beton wordt ingebracht, kristallisatie in gang zetten, waardoor een permanente waterdichte bescherming wordt gegarandeerd.

Een gelijkaardig product is beschikbaar en wordt vaak gebruikt als een waterdichte pargecoat (een dunne laag mortel die wordt aangebracht om het oppervlak van het beton te verfijnen) voor gemetseld of honinggraatbeton, of als een waterdichte pleister op gemetselde muren, waar een hoger druksterkte oppervlak nodig is.

Rubberen platen

Rubberen platen, een andere betonnen waterdichtheidstechniek, maakt gebruik van grote vierkante platen van een zeer kleverige rubberachtige substantie. De platen worden tegen een betonnen muur of fundering geplaatst die onder de maat is. Als de vellen eenmaal tegen de muur zijn geplaatst, blijven de vellen permanent kleven en kunnen ze niet meer worden verwijderd. Rubberen platen zorgen voor een meer gelijkmatige dekking en dikte dan oplossingen op basis van vloeistof en zijn gemakkelijker aan te brengen. De naden tussen de platen vormen echter een ingangspunt voor vocht en zijn vaak duurder dan alternatieve oplossingen.

Gerelateerd: Producten om kelder waterdicht te maken

Cementgebonden waterdichting

Een zeer gebruiksvriendelijke techniek is het aanbrengen van een cementgebonden waterdichtingsmateriaal. Het wordt op het betonnen oppervlak aangebracht zoals u een laag mortel zou aanbrengen. De cementgebonden afdichting wordt gemengd en in een dikke, gelijkmatige laag op het beton aangebracht. Als het droogt, is het net zo hard als het beton zelf. De cementgebonden waterdichting is echter niet flexibel en zal uiteindelijk waarschijnlijk barsten en moeten worden gerepareerd.

Bentoniet-platen

Bentonietvellen lijken op kartonnen lagen met daartussen geklemd bentoniet. De platen worden ondergronds aan het beton bevestigd. Als er water in de lagen dringt, zet de klei uit tot deze gezwollen is tot vele malen zijn oorspronkelijke grootte. Het nadeel van deze methode van waterdichtheid is dat er water nodig is om het te activeren, en de effectiviteit ervan is moeilijk te bepalen totdat er water in het materiaal is geïnfiltreerd.

Lekken en scheuren repareren

Veel producten zijn effectief voor het repareren van betonlekkages en -scheuren. Om een reparatiemortel te gebruiken, moet u een achtervolging voorbereiden door in het beton te beitelen, en het stromende water stoppen met een speciale plug. De plug is een snelwerkend hydraulisch cementproduct. Wanneer het wordt gemengd met water, is het ontworpen om stromend water in het beton te stoppen. Het zet hard binnen 2 minuten en heeft een hoge druksterkte. Door deze eigenschappen kan de plug zelfs onder hoge hydrostatische druk water tegenhouden.

Zodra de waterstroom stopt, kan het beton permanent worden gerepareerd met reparatiemortel. Daarvoor vult u de achtervolging tot aan het oppervlak met de reparatiemortel. Zodra het lek is gerepareerd, kunt u een waterdichtingsproduct aanbrengen om de hele constructie te beschermen tegen water, verdere aantasting van het beton te voorkomen en de kans op verdere lekkage te verkleinen.

Neem contact op met ons voor meer informatie

Als u een betonnen oppervlak moet waterdicht maken of repareren, neem dan contact op met de deskundigen. Hun deskundige professionals kunnen uw vragen beantwoorden en uw woning inspecteren om de beste van de bovengenoemde betonnen waterdichtingsoplossingen voor uw woning te bepalen. Bespaar uzelf tijd en vermijd kostbare fouten door vandaag nog contact op te nemen met een professional!