Last van grondwater in je kelder? Hoe dit op te lossen?

Last van grondwater in je kelder? Hoe dit op te lossen?

In veel Belgische woningen met een kelder is vaak last van vochtproblemen. De oorzaak van water in de kelder is meestal optrekkend grondvocht. Het grondvocht komt in contact met de fundering van de kelder en trekt via de keldermuur omhoog. Wanneer er niets aan gebeurt zal het grondvocht verder optrekken naar de woning, met alle gevolgen van dien. De muren en vloeren kunnen aangetast worden en zelfs de constructie van de woning kan door vocht worden aangetast. Daarnaast is grondvocht die de woning binnenkomt ook gevaarlijk voor de gezondheid van de bewoners, doordat er schimmelvorming op de muren ontstaan. Schimmelvorming kan voor chronische luchtwegklachten en allergieën zorgen. Je kelder waterdicht maken is dan de wijze om van je vochtprobleem verlost te raken. Je kunt je kelder waterdicht maken op verschillende manieren. Maar wat is de beste manier kelderdichting of drainage ?

Kelderbekuiping

Kelderbekuiping

De kelder waterdicht maken is met kelderbekuiping de meest effectieve methode. Het is wel verstandig om dit over te laten aan een professioneel bedrijf, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt en je in de toekomst geen last meer krijgt van optrekkend grondvocht. Bij kelderbekuiping wordt er een kuip gemaakt in de kelder, vandaar ook de naam kelderbekuiping. Deze bekuiping zal ervoor zorgen dat het grondvocht de kelder niet meer bereikt. Eerst zal de muur ontdaan moeten worden van gaten en scheuren en goed egaal gemaakt moeten worden. Daarna worden er verschillende waterdichte fixeerlagen en mortellagen aangebracht, teneinde de muren en de vloer volledig waterdicht te krijgen. Vooral de kimnaad, de verbinding tussen muur en vloer, zal zorgvuldig aangepakt worden, omdat dit een gevoelige plek is waar vocht zich vaak verzameld. Nadat alle waterdichte lagen aangebracht zijn, kunnen de muren en de vloer nog voorzien worden van een cementen afwerkingslaag, waarna de bekuiping gereed is.

Gerelateerd: waterdicht maken van beton

Kelderdrainage

Kelderdrainage

De kelder waterdicht maken kan ook door middel van kelderdrainage. Kelderdrainage voorkomt niet dat er grondwater in de kelder komt, maar zorgt er wel voor dat er stilstaand water meer op de keldervloer komt te staan. Het water wat in de kelder komt, wordt met drainage namelijk netjes afgevoerd. Ook kelderdrainage moet je laten aanleggen door professionals. Je kunt muurdrainage, vloerdrainage of kimnaaddrainage laten uitvoeren, afhankelijk van de ernst van de klachten. Het kan verstandig zijn om zowel vloer- als muurdrainage aan te laten leggen, zodat je zeker weet dat grondvocht altijd goed afgevoerd wordt. Drainage loopt via een noppenmembraan die op de vloer en muren aangebracht kan worden. Hierin zitten kleine kanaaltjes die het vocht afvoeren naar drainagebuizen in de vloer. Het vocht komt wordt netjes afgevoerd naar het riool. Het is ook mogelijk om kelderdrainage in combinatie met kelderbekuiping aan te laten leggen. Lees ook meer over kelder dichten.

Lees ook: verschillende producten om kelder waterdicht te maken.

Ventilatie

Ventilatie

Een goed ventilatiesysteem is geen oplossing om het probleem met opstijgend grondvocht op te lossen. Wel kan een goed ventilatiesysteem ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de kelder niet te hoog wordt, zodat je geen last krijgt van andere vochtproblemen, zoals condensvorming. Mocht er toch grondvocht in de kelder terechtkomen, dan kan het ventilatiesysteem ervoor zorgen dat schimmels geen kans maken in de kelder.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.