Scheuren in het beton: hoe los je dit probleem op?

Van beton verwacht je stevigheid en weerbaarheid, maar toch kan het gebeuren dat er scheuren ontstaan in dit materiaal. Het wordt immers zo vaak gebruikt, vooral voor onderdelen van een woning zoals de funderingen en in kelder. Dat gaan dan ook niet altijd goed. Soms ontstaan er scheuren simpelweg vanwege de ouderdom of door slijtage, maar het kan ook al fout gaan bij het creëren van de mix waaruit beton bestaat. Hieronder wordt dieper ingegaan op wat beton nu eigenlijk precies is, hoe scheuren kunnen ontstaan.

Meer informatie over: Vochtige vloer: ontdek hier mogelijke oorzaken & oplossingen

Wat is beton precies?

Om een diagnose te kunnen stellen van een probleem, is het belangrijk om de belangrijkste definities even op een rijtje te zetten. Laten we beginnen met uitleggen wat beton nu eigenlijk exact is. Beton bestaat uit een mix van cement, water, grind en zand. Deze elementen dienen in exact de juiste verhoudingen gemixt te worden, anders kunnen problemen ontstaan.

Vooral het water is hierbij van belang, want dat is het element dat er voor zorgt dat cement hard kan worden. Voeg je te veel water toe, dan wordt het beton breekbaar. Voeg je te weinig water toe, dan zal het niet goed genoeg kunnen hechten. Dit kan leiden tot problemen met het beton.

Hoe ontstaan scheuren in het beton?

Beton wordt vaak gehanteerd omdat het vochtwerend is en tevens erg lang mee gaat. Echter kan beton gebreken gaan tonen, wat veelal veroorzaakt wordt door fouten die gemaakt worden tijdens de constructie. De eerder genoemde verkeerde verhoudingen die gehanteerd worden bij het creëren van het beton liggen hier vaak ten grondslag aan.

Daarnaast kunnen invloeden van buitenaf het beton negatief beïnvloeden. Hierdoor kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het beton gaat uitzetten of juist krimpt, vanwege de aanwezige ruimte in combinatie met schommelende temperatuurverschillen. Ook grondbewegingen, opstijgend water en veranderingen in het gewicht bovenop het beton kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van scheuren in het beton. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen voor scheuren in het beton.

Welke oplossingen zijn er tegen scheuren in het beton?

Er is een oplossing voor scheuren die ontstaan zijn in beton die vrijwel bij iedere professional op één staat: het injecteren van beton. Alhoewel het gedeeltelijk opnieuw laten plaatsen van bijvoorbeeld een vloer ook vaak genoemd wordt als een oplossing, is dit vooral een oplossing die genoemd wordt wanneer er niets anders meer op zit. Maar in de meeste gevallen is betoninjectie de beste oplossing. Wat maakt het injecteren van beton de beste oplossing tegen scheuren in beton?

Injecteren van beton: wat maakt het zo effectief en welke soorten middelen zijn er?

Het voordeel van betoninjecties is het feit dat meerdere middelen in het beton geïnjecteerd kunnen worden, waardoor het een oplossing voor meerdere problemen is. Ook voor scheuren in het beton zijn betoninjecties de ideale oplossing. Nadat een diagnose is gesteld van het probleem, kan worden besloten welk middel gebruikt wordt. Maar welke injectiemiddelen zijn er zoal?

Epoxyhars

De standaard op het gebied van injectiemiddelen voor beton is epoxyhars. Onder professionals wordt dit middel het vaakst gebruikt om scheuren in het beton te verhelpen. Het zorgt er niet alleen voor dat, na het injecteren, het beton sterk hecht, maar daarnaast wordt de algehele constructie verbeterd. Geen zorgen meer over de vochtwering en de stevigheid van het beton.

Polyurethaanhars

Dit injectiemiddel wordt vooral gebruikt wanneer lekkages ontstaan zijn in het beton dat zich bevindt in de wanden van de kelder of de vloeren van een woning. Ook voor kleinere scheuren is dit middel geschikt.

Acrylaat gel

Deze gel, ook wel bekend als injectievloeistof, zijn een vrij dunne substantie. Hierdoor wordt dit middel vooral ingezet bij kleinere scheuren of bij het afdichten van holle ruimtes.

Silicaten

Tot slot zijn er de silicaten, welke vooral in het beton geïnjecteerd worden wanneer bodems afgedicht dienen te worden. Ook voor het versterken van de bodem kunnen silicaten ingezet worden.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.