Herstel betonrot

Herstel van betonrot is niet onmogelijk en makkelijker dan je denkt. Betonrot herken je aan afbrokkelende stukken beton. Meestal het eerst zichtbaar aan de onderkant van balkons, overstekken en dakranden, maar ook als een onzichtbare sluipende ziekte voorkomend in betonnen vloeren. Niet alleen geeft betonrot een verwaarloosd uiterlijk, wanneer je er niets aan doet, leidt het ook tot serieuze schade aan het pand.

betonrot

Hoe ontstaat betonrot?

Betonrot ontstaat negen van de tien keer, doordat het in het beton aanwezige betonijzer begint te roesten. Door de oxidatie zet het uit en duwt, als het ware het beton van zich af, waardoor het barst. Goed beschouwd, is het dus niet het beton dat rot, maar de in het beton aanwezige wapening. Betonrot laat zich zien wanneer en lucht en vocht bij het betonijzer hebben kunnen komen. De oorzaak hiervoor kan zijn een betonsoort met grote poriën, waardoor er vocht en/of zouten uit de lucht bij de bewapening kan komen. Ook een te veel aan calciumchloride, een verhardingsversneller, in het beton kan rot veroorzaken. Dit kom je met name tegen bij oudere betonsoorten. In 1974 is deze hulpstof in de bouw verboden, maar werd nog tot in de jaren ’80 toegepast door fabrieken.

Meer informatie over Scheuren in het beton: hoe los je dit probleem op?

Hoe herken je betonrot?

Meestal valt betonrot pas op, als de stukken uit de constructie beginnen te vallen en de verroeste wapening zichtbaar wordt. Wanneer je de voortekenen herkent, kun je de aantasting van beton al veel eerder opmerken. Het begint namelijk met een donkere verkleuring van het beton die naarmate de tijd vordert, roestbruin wordt. In een later stadium scheurt het beton op de vlekken en breekt het van het metaal af.

Betonrot herstellen is noodzaak

Aantasting van beton door inwerking van zuurstof, zouten en vocht, kun je niet zomaar zijn gang laten gaan. De schade die ontstaat, blijft namelijk niet alleen bij die paar stukjes beton die afbreken. Ook de wapening die verroest is, heeft zijn draagkracht verloren. Dat betekent dat betonrot, een gevaar is voor de veiligheid van constructie van het pand. Nou klinkt dit nogal heftig, maar dat is het niet. Herstellen van betonrot is namelijk heel goed mogelijk.

Kosten betonrot verhelpen

Omdat je vaak wel weet waar je begint, maar niet weet waar je eindigt, met een dergelijk karwei, kan betonrot herstellen flink in de papieren lopen. Daarnaast is ook kleine klusje betonschade laten verhelpen relatief duurder dan in een keer een grote schade aanpakken. Voor een volle werkdag betaal je voorrijkosten. Voor een halve werkdag betaal je er net zoveel. Zeg dat er een uitvoerder € 32,50 voor een manuur rekent, plus €50,- aan materialen. Dat is voor 4 manuren én materiaal € 180,-. Tel daar de btw bij, kom je op € 217,80 voor een halve dag werk. De aannemer die je gebeld hebt, moet zijn medewerker ook de rest van de dag nog in kunnen plannen. Grote kans dat geen enkele uitvoerder deze klus graag aanneemt.

Wanneer het meerdere dagen werk betreft, loont dit meer. Het is dan niet meer zo moeilijk, een uitvoerder te vinden die het voor een concurrerend bedrag wil doen. Vraag daarom ook altijd bij meerdere aannemers een betonrot offerte op.

Kosten die bepalend zijn voor de prijs van reparatie betonrot:

  • Het aantal dagen werk/manuren.
  • Het opzetten van een steiger en het eventueel ondersteunen van de constructie.
  • Wapening en/of bouwdelen vervangen.

Balkon met betonrot

Een balkon met betonrot is ronduit gevaarlijk. Een balkon is een dragend bouwdeel en het gewicht van meerdere personen is vaak meer dan je denkt. Daarnaast behoort een balkon tot de uitstekende delen van een gebouw. Dit betekent dat vallende stukken beton op voorbijgangers kunnen vallen. Dat is geen gewenste situatie.

Betonrot begint bij balkons meestal aan de onderzijde. Daar waar de zon het minste, of helemaal niet komt en nattigheid langer aanwezig blijft.

Kosten reparatie balkon betonrot

Laten we ervanuit gaan dat er geen steiger gebouwd of hoogwerker besteld hoeft te worden, maar je alleen rekening moet houten met de kosten van manuren en materiaal. Voor een balkonreparatie moet je dan toch al gauw rekening houden met een week werk, voor een vakman. Gerekend met btw, kom je dan toch al gauw op een bedrag van circa € 605,-.

Vloer met betonrot

betonrot in de vloer

Wanneer je betonrot in de vloer hebt, kan deze op den duur breken. Er zijn drie manieren waarop dit kan gebeuren. De meest voorkomende is dat de vloer breekt door een te hoge oplegdruk.

Lees ook Hoe kun je problemen aan de betonvloer oplossen?

Oplegdruk

Een te hoge oplegdruk ontstaat, wanneer je te maken hebt met een rottende balkkop. Door het rottingsproces wordt deze eerst slecht, dan zacht en vervolgens kan hij de druk van de vloer niet meer aan, waardoor deze eerst verzakt en daarna breekt.

Buiging

Buiging van een vloer, veroorzaakt door betonrot, komt voor bij zogenaamde Manta en Kwaaitaal vloeren: betonnen vloersystemen die respectievelijk bestaan uit delen van 50 en 120 cm breed. Tegenwoordig worden deze vloeren niet meer toegepast, omdat zich er te veel problemen mee voordoen. Buiging ontstaat bij genoemde vloeren doordat door erosie van de balken onder de vloer, deze opbolt. Dit geeft een zogenaamde buigspanning. Wanneer de vloer daarna zwaar belast wordt, breekt ze.

Afschuiving

Afschuiving is de minst voorkomende vorm van vloerbreuk. Bij hoge belasting van vloeren ontstaat schuifspanning nabij de oplegpunten van balk op fundering. Wanneer hier rot in voorkomt, wordt de schuifspanning op een gegeven moment te groot om op te vangen door de balk. Na eerst te breken met horizontale en/of verticale scheuren, zal de vloer in een later stadium volledig doorbreken.

Tot slot kan beton ook afbreken door een constructiefout. Dat heeft in eerste instantie niets te maken met betonrot, maar doordat de schade vergelijkbaar is, is de reparatieprocedure eender met die van betonrot. Wanneer een kolom, muur of balkon ‘mechanisch gezien’ te slap is, kan deze hetzelfde breukpatroon vertonen als bij betonrot en ook zal de wapening bloot komen te liggen. De reden kan onvoldoende wapening in het beton zijn of een onjuiste mengverhouding van de mortel.

Manieren om betonrot te herstellen

Wanneer het betonrot zich in een ver gevorderd stadium bevindt, heb je te maken met een vervelende klus die veel rommel geeft. Al het losse beton moet immers afgebeiteld worden. Daarna moet ook de bewapening ontdaan worden van roest en losse stukjes beton. In het slechtste geval, moeten er stukken nieuwe wapening aangebracht worden. Het herstel van beton kan op twee manieren.

Bekijk ook Drogen van betonnen vloeren in overstromingssituaties

Gieten

Om het schoongemaakte stuk kolom, muur of vloer wordt een mal gemaakt. Indien nodig wordt er een wapening in aangebracht, waarna ze volgegoten wordt met een reparatie- of gietmortel.

Injecteren

Voor het injecteren van een stuk constructie met betonrot wordt geopteerd, als er sprake is van verlijming. Dit kan nodig zijn als het om constructief belangrijke plaatsen gaat of er sprake is van vochtdoorslag.

Leer meer over Zelf muren injecteren: stappenplan, tips en materialen

Bij beide methoden is het van belang dat van de schoongemaakte delen schoon en stofvrij zijn. Als er maar een beetje lucht en/of vocht tussen het oude beton en het vulstuk blijft zitten, begint het hele proces van betonrot weer van voren af aan. Om zeker van de zaak te zijn wordt er vaak gebruik gemaakt van een speciaal hechtmiddel, waardoor de reparatiemortel een betere hechting vindt.

Afwerking van reparatie betonrot

Het is de ervaring en de handigheid van de vakman die betonrot op zo’n manier kan herstellen dat je het niet ziet. Naar wens kan later gekozen worden voor een nieuwe laag verf of een chemische coating die een langere waterdichtheid garandeert. Deze chemische coating maakt het betonrot herstel wel ietsjes duurder.

Het best vraag je voordat je overgaat tot reparatie van betonrot, meerdere offertes op bij aannemers in de buurt. Informeer hoe ze te werk gaan en met welke materialen ze de reparatie denken uit te gaan voeren.