Condensatie aan de binnenkant van uw ramen ?
Als het in de winter kouder wordt ontstaat er vrij gemakkelijk condens op de ramen. Condens is water, dat uit de warme lucht in huis neerslaat op koude oppervlakken. Meestal zijn de ramen in je woning de koudste plek in een kamer. Daarom worden de ramen aan de binnenkant nat, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Als dat een enkele keer in het jaar gebeurt tijdens een extreme koude periode is dat niet erg. Maar als je erg vaak condens op de ramen hebt is dat een teken dat er iets in huis moet veranderen. Meer informatie over: Condens op je ramen: geen reden tot paniek
Meer isolatie betekent condens op de ramen
Naarmate je woning beter is geïsoleerd is de kans groter dat je last krijgt van condens op je ramen. Door de betere isolatie komt er minder droge buitenlucht in de woningen en zal het vochtgehalte van de lucht in de woning langzaam hoger worden. Je kunt daar iets aan doen door vaker en beter te ventileren. Dat kan heel eenvoudig door twee keer per dag goed door te luchten of door een ventilatiesysteem aan te leggen. Sommige adviseurs zeggen dat je de verwarming hoger moet zetten. Maar betekent alleen maar dat er meer vocht in de lucht kan worden opgenomen, dus dat is een schijnoplossing.
Op zoek naar de juiste balans
Om condens op de ramen te voorkomen moet je – zeker nu steeds meer woningen goed geïsoleerd zijn – op zoek naar de juiste balans. Dat betekent vooral dat je voldoende moet ventileren. Het plaatsen van een ontvochtiger wil vaak ook goed helpen. Je moet in elk geval geen gaten maken in de isolatie. Want dan wordt het isolatiemateriaal vochtig en krijg je last van schimmel. Condens op de ramen is op zich helemaal niet erg, als het maar niet te vaak gebeurt. Dus raak niet in paniek en ga er op een verstandige manier mee om.