mechanisch ventileren via je ramen

Ventileren kun je op tientallen verschillende manieren doen. Met roosters, door de ramen open te zetten en door middel van ventilatiesystemen met luchtkanalen door het huis. Een relatief eenvoudige methode bestaat uit kleine mechanische ventilatie units aan de bovenzijde van het raam. Die worden in één of meerdere ramen in elke ruimte ingebouwd en zorgen er automatisch voor dat er voldoende wordt geventileerd, zonder dat je last krijgt van tocht. Dit systeem heeft als voordeel dat per ruimte kan worden ingesteld hoeveel er geventileerd moet worden. In dit artikel leggen we uit wat de ingewikkelde termen, die in de ventilatiewereld worden gehanteerd, precies betekenen. Bekijk ook: Hoe vermijd je condens op je ramen?

mechanische ventilatie buitenlucht

Decentrale mechanische ventilatie

Een systeem waarbij in elke ruimte één of meer van elkaar losstaande ventilatie units worden geplaatst wordt wel een decentrale mechanische ventilatie genoemd. Decentraal wil zeggen dat het gaat om losstaande units. Die werken zelfstandig als ze alleen in een ruimte worden gebruikt. Als er meer dan één unit per ruimte nodig is werken ze samen. Het voordeel van een decentraal systeem is dat de woningeigenaar per ruimte kan instellen hoeveel er moet worden geventileerd. Bij een centraal systeem, waarbij elke ruimte met hetzelfde systeem wordt geventileerd, is dat veel moeilijker te regelen.

Mechanische ventilatie met warmteterugwinning

Het woord mechanisch betekent dat de ventilatie wordt geregeld met ventilatiemotortjes. Hoeveel lucht er de ruimte wordt in- en uitgeblazen hangt af van de snelheid waarmee de motortjes draaien en hoe ver de roosters open staan. Je kunt dat met een afstandsbediening zelf instellen. Je kunt er ook voor kiezen om de luchtkwaliteit te laten meten en het systeem zelf te laten beslissen hoeveel lucht er wordt ververst. Bij mechanische ventilatie hoef je niet bang te zijn voor warmteverlies. Een voorziening voor warmteterugwinning draagt de warmte uit de uit te blazen lucht over op de lucht die naar binnen wordt geblazen.