Hoe kan ik condensatie stoppen?

Condensatie is een vorm van vocht in gebouwen die optreedt wanneer vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken.

Condensatie wordt meestal geassocieerd met schimmelgroei, omdat het schimmel voorziet van het water dat het nodig heeft om te groeien. Vocht veroorzaakt door condensatie kan echter ook leiden tot andere vochtgerelateerde problemen, zoals droogrot in hout.

Lees meer over:Condensatievocht bestrijden: stappenplan en prijsadvies

Op deze pagina wordt gekeken naar oplossingen die kunnen worden genomen om condensatie in gebouwen te verminderen of te elimineren.

Hoe kan ik condensatie verminderen?

De meest eenvoudige maatregel die kan worden genomen om condensatieproblemen aan te pakken is het verminderen van de hoeveelheid vocht die vrijkomt in de lucht van het betreffende gebouw.

verven tegen condensatie

In de praktijk is er in de regel echter slechts een beperkte mogelijkheid om de hoeveelheid vocht die in een gebouw wordt geproduceerd, te verminderen. De reden hiervoor is dat moderne levenswijzen vaak grote hoeveelheden vocht produceren door koken, ademen (hoge bezettingsgraad per m2), wassen, douchen, baden, etc.....

Desalniettemin kunnen praktische maatregelen worden genomen om de vochtproductie te verminderen:

  • Ervoor zorgen dat de wasdrogers buiten het gebouw worden ontlucht
  • Drogen van kleding buitenshuis
  • Overweeg om tijdens het koken de deksels op de pannen te bewaren.
  • Het plaatsen van eco-douchekoppen (reduceert de hoeveelheid vocht die tijdens het douchen wordt geproduceerd)
  • Vermijden van het gebruik van paraffine of afvoerloze gaskachels

Omdat de mogelijkheden om de productie van vocht te verminderen meestal beperkt zijn, vormen twee andere primaire maatregelen meestal de kern van elke condensatiebeheersingsstrategie. Deze zijn het verbeteren van de ventilatie en het verbeteren van de achtergrondwarmte.

Beheersing van condensatie

De beheersing van de condensatie is gebaseerd op twee zeer eenvoudige primaire maatregelen, ondersteund door een aantal secundaire maatregelen.

Secundaire maatregelen

De hierboven beschreven primaire maatregelen kunnen worden ondersteund door een aantal secundaire maatregelen om condensatie en de symptomen ervan tegen te gaan. Deze kunnen bestaan uit het gebruik van ontvochtigers of het gebruik van een schimmelwerende verf.

Dryzone schimmelwerende emulsieverf is een hoogwaardige kwaliteitsverf die schimmelvorming gedurende minimaal 5 jaar voorkomt. Het behandelen van schimmelgroei door condensatie is vaak onpraktisch of duur. De Dryzone schimmelwerende verf biedt een goedkoop, duurzaam alternatief voor conventionele condensatiehardingen. De verf is sneldrogend, volledig afwasbaar na uitharding en geschikt voor overschilderen op alle bekende verfafwerkingen.

De omgang met andere vormen van vocht dat het gebouw aantast (bijv. opstijgend vocht en indringend vocht) kan ook helpen bij de omgang met condensatie door de thermische eigenschappen van de structuur van het gebouw te verbeteren (bouwmaterialen hebben een hogere thermische weerstand in droge dan in natte toestand).