De Do's en Don'ts van waterdichtheid bij keldermuren
Vochtproblemen oplossen en de oorzaken en oplossingen vinden voor natte keldermuren - hoe eerder, hoe beter, om de integriteit van uw huis te behouden.
Omdat ze onder de grond gebouwd zijn, hebben kelders de neiging om water te nemen. U kunt van tijd tot tijd vochtige keldermuren zien, waterplassen hier en daar, of in het regenseizoen in het slechtste geval een overstroming. Lees meer over: kelder waterdicht maken oplossingen en prijzen
vochtige of helemaal natte kelders kunnen leiden tot schimmel- en meeldauwgroei, verrot hout en schade aan opgeslagen voorwerpen.
Terwijl de bouwers stappen ondernemen om de kelders tijdens de bouw waterdicht te maken, kan een huis zich na verloop van tijd vestigen, waardoor scheuren in de keldermuren ontstaan. Wanneer de grond buiten verzadigd raakt, kan er water door deze scheuren sijpelen. Zelfs structureel gezonde keldermuren kunnen het water uit de grond absorberen en overbrengen naar het interieur van de kelder, waardoor de muren nat aanvoelen. Naarmate het water uit de muren verdampt, wordt de lucht in de kelder vochtiger. Een hoogwaardige luchtontvochtiger helpt bij het verwijderen van overtollig vocht in de kelder, maar de beste oplossing voor de lange termijn is het waterdicht maken van de muren.
Afhankelijk van de oorzaak van het vochtprobleem kan de fixatie een eenvoudige doe-het-zelf remedie zijn, of kan de hulp van een funderingsaannemer nodig zijn. Als je kijkt naar het waterdicht maken van keldermuren, dan zijn de volgende tips een goede basis om te beginnen.
Bepaal wel de bron van het water.
Omdat beton poreus is, kun je vaak natte strepen zien die je laten weten waar het water binnenkomt. Zoek naar strepen langs scheuren, op de hoeken van ramen, tussen mortelvoegen (voor cementblokwanden) en rond leidingen waar ze in of uitlopen, zoals een watertoevoerleiding of een rioolbuis.
Als hele muuroppervlakken echter nat zijn, moet u verder speurwerk doen. Om een eenvoudige condensatietest uit te voeren, droogt u een deel van de muur af met een doek en bevestigt u vervolgens een vierkant stuk aluminiumfolie van een meter hoog aan de muur met duct tape. Verwijder de folie na 24 uur en controleer hoe de onderkant van de folie aanvoelt. Als het nat is, sijpelt er van buitenaf water door de muur. Als het droog is, komt het vocht elders in de kelder, waarschijnlijk uit een kelder, waarschijnlijk uit een douche in de kelder. Dit is gemakkelijk te herstellen door het installeren van een ventilator in de badkamer om stoom naar buiten te leiden.
Maak geen muurreparaties met stilstaand water in de kelder
Tijdens een regenseizoen kan een scheur in een keldermuur een paar centimeter water binnenlaten, maar voordat u de scheur wilt repareren, moet u al het water van de vloer verwijderen. Werken in een overstromingskelder verhoogt het risico op elektrische schokken of elektrocutie. Schakel de stroomtoevoer naar de kelder uit en gebruik vervolgens een netpomp (met verlengsnoeren die een stopcontact op de bovenverdieping bereiken) om van het water af te komen. De pomp zal het water via een tuinslang naar de oppervlakte van uw tuin pompen. Wanneer de kelder watervrij is, ga dan verder met het inspecteren, bevestigen en effectief waterdicht maken van de keldermuren.
Vul scheuren met hydraulisch cement.
Een ander gebied waar vaak scheuren worden gevonden is de bodem van de keldermuren. Bij het storten van een fundering wordt eerst de fundering - een brede vlakke basis van beton en gewapend staal, ontworpen om de wanden te ondersteunen - gestort en vervolgens worden de wanden na uitharding van de fundering op de bovenkant gestort. Hoewel dit een standaard bouwprocedure is, kan het een zogenaamde "koudebrug" creëren, een zwakke plek in de fundering tussen de muur en de fundering, waar scheuren kunnen ontstaan door het verschuiven en bezinken van een fundering, samen met zijdelingse druk vanuit de grond.
Gelukkig is het dichten van scheuren een relatief eenvoudige doe-het-zelftaak, waarbij deze met hydraulisch cement worden gevuld.Hydraulisch cement - dat additieven bevat die ervoor zorgen dat het cement snel uitzet en zet - wordt gemengd met water tot een zware plamuurconsistentie en vervolgens met gehandschoende vingers of met een plamuurmes in scheuren geperst (volg de meng- en gebruiksaanwijzing). Als hydraulisch cement uitzet, duwt het diep in scheuren en spleten om een waterdichte verbinding te vormen. Meng slechts zoveel als je binnen drie minuten kunt gebruiken, omdat het zo snel begint te werken.
Vergeet niet om de lekken in het raam aan te pakken.
Raamputten zijn een veel voorkomende bron van keldermuurlekken omdat ze de neiging hebben om water vast te houden als er bij de bouw van het huis geen goed afvoersysteem onder de put is geïnstalleerd. Dit kan ertoe leiden dat er zich rond de bodem van een kelderraam water verzamelt en dan naar binnen sijpelt.
Hoewel het moeilijk is om achteraf een drainagesysteem voor raamputten te installeren, kunt u overwegen om ongeveer een meter lager in het gebied van de put te graven en vervolgens de ruimte te vullen met grind om de afvoer van regenwater te bevorderen in plaats van het regenwater op te vangen in de raamput. Daarna kunt u het raam rondom het raam afdichten met een kit die geschikt is voor gebruik op metselwerk.
Breng een waterdichtheidsproduct voor metselwerk aan op kale keldermuren in het interieur.
Als uit uw folietest is gebleken dat er water door uw keldermuren dringt en deze nat achterlaat, sluit u de binnenkant van de muren af met een hoogwaardige waterdichte verf.
Bij het waterdicht maken van keldermuren met het product, borstel of rol de verf dik genoeg om alle kleine gaatjes op te vullen en laat de verf vervolgens volledig drogen voordat een tweede laag wordt aangebracht. Na volledige droging vormt de afdichtingskit een waterdichte verbinding om te voorkomen dat er nog meer vocht doordringt. Een 5-liter container behandelt ongeveer 500 vierkante meter muur.
Breng geen verzegeling aan over geverfde muren of uitbloeiingen.
Als u of een vorige eigenaar de keldermuren heeft geschilderd, moet u de verf verwijderen voordat u de verf aanbrengt met een verzegeling, die alleen goed hecht op kaal metselwerk. Het is gebruikelijk om verschillende lagen verf te vinden in oudere huizen, die het beste kunnen worden verwijderd met een zandstraler door pro's die bekend staan als straalaannemers. De andere mogelijkheid is om het te verwijderen door middel van draadborstelen, een vervelende maar goedkope doe-het-zelftaak.
Het is ook noodzakelijk om uitbloeiingswitte afzettingen te verwijderen die zich vormen op het oppervlak van betonnen muren die onderhevig zijn aan een constante vochtigheid - voor het aanbrengen van de sealer; doe dit met muriatisch zuur.
Neem maatregelen om het water uit de buurt van uw kelder te houden.
Soms is de oplossing voor natte keldermuren eenvoudig. Verwijder bijvoorbeeld funderingsaanplantingen, zoals struiken en bloemperken die water nodig hebben, waardoor het water vervolgens in de kelder kan binnendringen. Inspecteer en repareer, indien nodig, ook de goten en regenpijpen om er zeker van te zijn dat ze het water van uw huis wegleiden. Het is ook een goed idee om uw werf van de fundering af te rangschikken - minstens een helling van twee procent.
Overweeg naast de bovenstaande stappen ook de installatie van een buitendrainagetegelsysteem. Dit is meestal een laatste wanhopige inspanning, omdat het duur is, gemakkelijk 10.000 euro of meer. Het vereist het uitgraven van de grond rond de buitenkant van uw kelder om een geperforeerde afvoer te installeren op het niveau van de ondergrond. Vaak wordt een waterdicht membraan aan de buitenkant van de keldermuur geïnstalleerd, en het systeem vereist ook dat er een ondergrondse carterpomp wordt geplaatst waar het water zich verzamelt en vervolgens naar de oppervlakte wordt gepompt. Dit is strikt genomen een taak voor een funderingsaannemer, maar het kan de waterproblemen in de kelder aanzienlijk verminderen.
Vergeet de oplossingen voor de binnenafvoer niet.
Een andere manier om droge keldermuren te bereiken is het installeren van een afwateringskanaal onder de vloer in de kelder. De afvoer is vergelijkbaar met de hierboven beschreven buitendrainagetegel, maar bevindt zich net binnen de keldermuren; dan worden nieuwe muren gebouwd aan de binnenkant van de afvoer, zodat de oorspronkelijke keldermuren niet zichtbaar zijn. Dit is een andere baan voor een stichtingsaannemer, voor een minimumkost van ongeveer 5.000 euro. Als het klaar is, heb je nieuwe, droge muren, en al het restwater dat door de oude keldermuren sijpelt, wordt naar de afvoergoot geleid en weggepompt.