Hoe een natte kelder droog maken ?

Bescherm uw bezittingen en huis tegen schimmel, verrotting en insecten.

hoe een natte kelder droog maken

Een waterprobleem in de kelder kan net zo duidelijk zijn als het feit dat er enkele centimeters overstromingswater aan de voet van de trap staat. Maar weggelopen vocht manifesteert zich niet altijd op duidelijk zichtbare wijze. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat huiseigenaren merken dat het gebied vochtig aanvoelt of benauwd ruikt, ondanks het feit dat er geen vloeibare druppels of kleine poelen te zien zijn. Zoek in dergelijke gevallen naar subtielere borden om een aanwijzing te geven over waar je mee te maken hebt. Rottend hout, uitbloeiing (een kalkwitte substantie die overblijft door verdamping), sponsachtige vloerbedekking, losse vloertegels - allemaal wijzen ze op hetzelfde onderliggende probleem.

Lees meer over: Hoe maak je je kelder waterdicht?

Vind het water

Om een natte kelder uit te drogen, moet u eerst de oorzaak vaststellen. Veel voorkomende verklaringen zijn het infiltreren van oppervlaktewater, het infiltreren van grondwater of lucht met een ongewoon hoog vochtgehalte.

Het binnendringen van oppervlaktewater treedt op wanneer het regenwater naar de fundering van het huis loopt en door spleten of scheuren binnendringt. Intussen treedt er een grondwaterindringing op wanneer het water door de fundering het huis binnenkomt, of het nu gaat om een indringend effect of om een hydrostatische druk.

Zelfs bepaalde weersomstandigheden kunnen uw kelder met behoefte aan drogen verlaten, en u kunt niet uitsluiten dat er binnenactiviteiten (zoals een niet goed geventileerde droger) plaatsvinden, wat resulteert in oncomfortabel, zo niet schadelijk vocht.

Het probleem oplossen

Om aanhoudende problemen met schimmel of meeldauw te voorkomen, dient u zich te ontdoen van alle door water beschadigde meubels en bezittingen in het huis, tenzij deze goed gereinigd kunnen worden. Identificeer en behandel vervolgens de oorzaak van het probleem.

Oppervlaktewater

Als het oppervlaktewater de boosdoener is, dan moet u, om uw kelder weer droog te maken, eerst kijken hoe het dakafvoersysteem werkt en waar het regenwater tijdens een storm stroomt.

Een goot of regenpijp die met vuil is verstopt, kan regenwater over de goot, langs de fundering naar beneden en in het huis sturen. Regelmatige, twee keer per jaar plaatsvindende gootreiniging - of het installeren van goten die voorkomen dat er vuil wordt opgevangen - zou de kunst moeten zijn om het regenwater over de goot te zuiveren.

Als uw dakgoten niet verstopt zijn, maar er nog steeds regenwater over de zijkanten stroomt, kan het probleem ontstaan doordat de regenpijpen verstopt zijn of een verkeerde maat hebben voor het dakoppervlak. In het laatste geval hoeft u zich geen zorgen te maken: het is niet nodig om uw huidige goten eruit te rukken en van nul te beginnen. In plaats daarvan zijn de gebruikelijke oplossingen het plaatsen van extra regenpijpen (of het vergroten van de regenpijp en de bijbehorende gootopening).

Een andere mogelijkheid: Als u downspout uitbreidingen hebt om regenwater weg van het huis af te voeren, kan het zijn dat ze verkeerd geplaatst zijn, of dat ze gewoon niet lang genoeg zijn. De deskundigen stellen uitbreidingen van minstens 10 voet in lengte voor. Op die manier, wordt de lossing gedeponeerd bij een brandkast verwijdert, zonder overstroming in de werf van de buurman.

U kunt ook de rang willen controleren - de helling van het terrein rond uw huis - om te zien of het onjuist is geplaatst of als het zich in vlekken heeft geregeld. De controle bedekte gebieden, opritten, en gangen-om het even wie of allen kunnen regen en sneeuwsmelting naar het huis leiden. Maak geen fout: Uw bezit moet vanaf het huis, niet naar het hellen.

Tot slot merk op dat de vensterputten en de trappenhuizen zowel neerslag kunnen verzamelen, verlatend het huis kwetsbaar aan lekken. Om een raam goed te beschermen, kunt u overwegen om een afvoersysteem aan de basis toe te voegen of de opening te bedekken met een doorzichtig plastic deksel. Als daarentegen een keldertrap de schuld lijkt te zijn van een keldertrappenhuis, dan wilt u een opstaande rand (of zelfs een dak om het gebied te bedekken) toevoegen.

Grondwater

Grondwater is moeilijk te controleren. Ongeacht de oorzaak - of de bodemverzadiging nu het gevolg is van regen of een ondergrondse veerdruk - drukt vocht tegen de fundering van het huis en als het grondwaterpeil boven het niveau van de keldervloer uitstijgt, volgt al snel lekkage.

Een huiseigenaar kan proberen om funderingsscheuren van binnenuit te repareren, maar dit verhindert niet dat er water in het buitenste gedeelte van de muur terechtkomt - iets wat de fundering kan verzwakken. Na het lokaliseren van de bron van het lek, kunt u misschien willen graven langs de fundering om te zien of de reparaties die nodig zijn op de buitenmuur zou groot of klein zijn. Grote scheuren kunnen de hulp inroepen van een bouwkundig ingenieur of een andere reparateur.

Vochtigheid

Of het nu van buiten of binnen komt, warme, vochtige lucht kan condenseren op de relatief koele betonnen muren en vloeren van het souterrain. Een ventilator voor het circuleren van huishoudelijke lucht kan helpen, maar het is veel beter om een ontvochtiger of airconditioner te gebruiken om te voorkomen dat vochtige lucht zich in de eerste plaats ophoopt.

Merk op dat als de vochtige lucht binnenshuis ontstaat, deze afkomstig kan zijn van één of een combinatie van bronnen. Zelfs een werkende carterpomp kan bijvoorbeeld ongewenste vochtigheid produceren. Als u echter denkt dat uw carterpomp het probleem kan helpen oplossen, kunt u dit meestal oplossen door een vloerafvoer te installeren en een goed sluitende afdekking over de pomp te plaatsen.

Een vervuilde vloer of kruipruimte kan ook vocht afgeven. Een mogelijkheid is om een betonnen vloer over een afgedichte polyethyleen vochtbarrière op de vloer te gieten. Bij kruipruimtes zal een bodembedekker het vocht dat door de aarde naar boven komt, verminderen. Isoleer de buitenmuren als er zich in die ruimte waterleidingen of verwarmingsbuizen bevinden. Isoleer koudwaterleidingen en -wanden. Installeer de juiste drogeruitlaten en ventilatiedouches in de kelder direct buiten. Hang de natte was niet binnen.

Tijdens het drogen van een natte kelder kan het ook nodig zijn om rottend hout te vervangen. Als de houten elementen die moeten worden gerepareerd deel uitmaken van het huis, neem dan contact op met een professional om te kijken of er structurele problemen zijn.