De vuile waarheid over huishoudelijke schimmel (en hoe je het kan oplossen)

Er zijn weinig huiseigenaarsproblemen die angstaanjagender zijn dan schimmel. Terwijl duizenden schimmels deel uitmaken van de natuurlijke omgeving, kunnen er afschuwelijke voorbeelden van op de loer liggen in de hoeken en gaten van zelfs het schoonste huis. Ze zijn niet alleen lelijk. Ze kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. Dus, het is belangrijk voor elke bewoner om te weten hoe schimmel te voorkomen, en hoe je er vanaf komt. Laten we eens goed kijken naar schimmels - wat ze nodig hebben om te groeien, waar ze zich bevinden en hoe we kunnen voorkomen dat onze huizen hun speeltuin worden.

Lees meer over :hoe ontstaat schimmel in de woning en hoe kan je deze verwijderen ?

Grote vieze schimmels

soorten schimmels

Schimmel is er in vele verschillende vormen. Soms kan het worden gedetecteerd door middel van geur, maar vaak is het geurloos. Enkele van de meest voorkomende vormen van schimmel gevonden in huizen zijn onder andere alternaria, aspergillus, en stachybotry's. Alternaria is een allergene schimmel met een fluweelachtige textuur. U zou het in de badkamers of dichtbij een gootsteen kunnen zien aangezien het typisch een teken van waterschade is. De aspergillus is een andere allergene schimmel die voor mensen met zwakke immune systemen giftig kan zijn. Er zijn meer dan honderd soorten in verschillende kleuren. Stachybotrys is de beruchte zwarte schimmel . Deze slijmerige schimmel is toxigene en moet alleen worden behandeld door een professional. Hoewel niet alle zwart-gekleurde schimmel de zwarte schimmel zijn, vereisen alle schimmels nog steeds onmiddellijke behandeling.

Voorwaarden voor schimmelvorming

tekenen van schimmel

schimmel komt voor in vochtige, stoffige en stilstaande omstandigheden. Het is dus belangrijk om uw huis goed geventileerd te houden, en bij een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 50%. De sleutel tot het verwijderen van schimmel is vochtbeheersing. Maar waar kruipen deze schimmels precies graag?

Het kwam van beneden

voorkom schimmel in de kelder

Naast de broodmand is de kelder de plek waar je binnenshuis het meest waarschijnlijk schimmel zult vinden. U kunt voorkomen dat schimmel zich in uw kelder verbergt door ervoor te zorgen dat uw kelder voorzien is om te beschermen tegen overstromingen en door het gebruik van een luchtontvochtiger om het vochtigheidsniveau van uw kelder laag te houden.

Ze groeien achter het Gordijn

schimmel in de douche

Doucheschimmels kunnen in de hoeken waar de kuip tegen de wand aankomt en ook in de voegen of kitten tussen de tegels omhoog kruipen. Wacht niet op het geschreeuw van geschrokken douchers. Geef uw badkamer voldoende ventilatie en maak uw badkamer regelmatig schoon om de vochtige resten die schimmelvorming bevorderen te verwijderen.

Ventilatieopeningen

schimmel in de ventilatie

Angstaanjagend maar waar: Schimmel kan uw huis binnenkomen via airco-openingen. Dat is niet verwonderlijk. Waar stof en vocht zich ophopen, zal schimmel zeker vinden wat het nodig heeft om in zijn onderhoud te voorzien. De beste oplossing voor deze schimmel? Vervang je filters om de twee tot drie maanden en houd je ventilatieopeningen stofvrij. Als u toch schimmel in uw airco vindt, volg dan deze tips.

Uit de gootsteen

schimmel in de gootsteen

Schimmel die uit de druppel van een gootsteenpijp komt, kan van de lucht in elke kamer een levende nachtmerrie maken. Als je in de keuken, wasruimte of badkamer bent, houd dan een oor uit voor griezelige druipende geluiden van onder de afvoer. Patch up alle scheuren op de dubbele, en wastafel-centric schimmel zal worden gehouden op afstand.

Ze komen uit het plafond

schimmel bij lek in plafond

Perforaties bij tegels kunnen ertoe leiden dat er water door de plafonds kan wegsijpelen, waardoor de perfecte omstandigheden voor schimmelvorming worden gecreëerd. Vernietig de habitat van deze lelijke duivel door routinecontroles van tegels en kuipen uit te voeren, en ook van het dak van uw huis als u in een gebied woont dat gevoelig is voor orkanen of sterke windvlagen.

Schimmel op tapijten

schimmel onder tapijt

Een gigantische plas water is niet nodig om uw tapijt in een schimmelstad te veranderen. Na verloop van tijd kan een onopvallende, langzame, etterende verzameling vocht en vuil je vloerbedekking veranderen in een tropisch eiland vol met vreemde levensvormen. Vaak is de enige effectieve oplossing een volledige vervanging van het tapijt. Dus houd tapijten schoon en droog, en controleer de schoenen aan de deur.

Snel in actie schieten

schoonmaken van schimmels

Indien u schimmel in uw huis vindt, maak het onmiddellijk schoon, en bevestig om het even welke waterproblemen die het hebben veroorzaakt. Als u waterschade aan uw huis ervaart, droogt die gebieden binnen 24-48 uren om de schimmelgroei te verhinderen. Of u schimmel op het plafond, in de douche, of in uw tapijt vindt, is de snelle actie primordiaal.

De oplossing voor schimmel

natuurlijk schoonmaakmiddel tegen schimmel

Als de schimmel meer dan 10 vierkante voet behandelt of u om het even welke hoeveelheid de gevreesde zwarte schimmel vraag een beroeps vindt - het Agentschap van de Milieubescherming adviseert hebbend een deskundige schone vorm van deze aard. U kunt het schoonmaken van kleine gebieden behandelen die in gemeenschappelijke huishouden schimmel met een DIY reinigingsmachine worden behandeld. Eerst, bescherm me door handschoenen, veiligheidsbril, en een ademhalingsapparaat te dragen alvorens het werk te beginnen. Daarna, bespuit onderaan vorm met een mengsel van één kopazijn, één kopborax, en een gallon warm water. Laat het enkele uren zitten, gebruik dan een vijl of tandenborstel om de mal eraf te schrapen en weg te gooien. De poreuze materialen zoals plafondtegels en tapijt die aan schimmel zijn blootgesteld, zullen moeten worden verworpen. Ontsmet al uw gereedschap en kleding, en uw huis zal weer veilig zijn.