Hoe test je op schimmel ?

Als u denkt dat schimmelsporen uw binnenluchtkwaliteit vervuilen en allergieën verergeren ? Dan kan een schimmel testkit en deze testtips uw zorgen verminderen.

hoe op schimmel testen

Ooit een badkamer binnengelopen en gepauzeerd om de mufheid van de ruimte in twijfel te trekken? Het is niets nieuws dat die vochtige plekken de belangrijkste voedingsbodem zijn voor schimmel en meeldauw, schimmels die natuurlijke elementen helpen afbreken zodat ze biologisch afbreekbaar zijn. Maar hoewel hun aanwezigheid buiten in uw composthoop van vitaal belang kan zijn, is het ongewenst in huizen en gebouwen vanwege de schade die het kan veroorzaken en de gezondheidseffecten die gemakkelijk in de lucht kunnen terechtkomen en geïnhaleerd kunnen worden naarmate de schimmel groeit.

Soms gaat de mufheid gepaard met andere aanwijzingen voor de aanwezigheid van schimmel: verkleurde plekken op muren en vloeren, de ontwikkeling van ademhalingsproblemen en een merkbare vochtigheid. Andere keren is het minder duidelijk dat er een probleem is.

Als u zich zorgen maakt dat de lucht in uw huis wordt gecompromitteerd wordt door schimmel, kunt u een beetje gerust worden, omdat u precies weet hoe u moet testen op schimmel. Gelukkig voor u kan het testen net zo eenvoudig zijn als het kopen van een schimmel testkit en het verzamelen van monsters op strategische locaties volgens de onderstaande instructies. In een best gevalscenario, komen de resultaten negatief terug en u kunt gerust zijn dat de geur iets tijdelijk is. In een worst-case scenario, indien de testresultaten voor schimmelsporen positief zijn, kunt u dan uw resultaten naar een laboratorium verzenden om te bepalen welk type van schimmel in uw huis aanwezig is en hoe u dit effectief kan behandelen.

Start hier: verborgen plaatsen waar schimmel zich kan bevinden

Om te kunnen groeien, heeft schimmel vocht nodig, dus schimmel wordt van nature gevonden in vochtige gebieden. Lekken in leidingen activeren vaak schimmel groei en moeten worden gerepareerd zodra men het opgemerkt heeft. De zichtbare schimmel zou overal in het huis onmiddellijk moeten worden verwijderd door de veilige methodes van de schimmelverwijdering te volgen. Maar hoe zit het met die schimmelgroei die je niet kunt zien? In gevallen van een muffe geur zonder zichtbare tekenen van schimmel (zwarte, witte of bruinachtige), is het waarschijnlijk dat je schimmel hebt die op een verborgen plek groeit.

Lees meer over:schimmel verwijderen van muren

De volgende zijn enkele van de meest voorkomende plekken voor schimmel om onopgemerkt te groeien en daarom slimme locaties om te testen op schimmel:

 • Achter uw koelkast
 • Onder de stapels kranten of karton
 • Achter de gipsplaten in de wandleuningen met leidingen
 • Onderaan de gootsteen
 • Achter en rond lekkende ramen
 • In ventilatiekanalen
 • Onder vloerbedekking die ooit nat was (overstroming, tapijtreiniging)
 • Achterkant van akoestische plafondtegels (indien het dak lekt)
 • Achter gipsplaten die zijn overstroomd....

Hoe een schimmel test uitvoeren

De de testuitrustingen van de schimmeltest zijn wijd beschikbaar bij de opslag van de huisverbetering en bij online detailhandelaars, maar niet alle testuitrustingen zijn hetzelfde. Sommigen worden ontworpen om slechts te bepalen of de schimmel op oppervlakten aanwezig is. Om te testen op schimmelsporen in de lucht die je inademt, moet je een levensvatbare schimmeltestkit kopen, die 20 tot 45 euro kost. Het hele testproces duurt een paar dagen, en als de test die u uitvoert bepaalt dat schimmelsporen aanwezig zijn in de lucht, kunt u de testmaterialen naar een laboratorium sturen dat een andere test zal uitvoeren om te bepalen welk type schimmel aanwezig is. De analyse van het laboratorium kan een extra 40 tot 70 euro kosten.

Materialen en benodigdheden

 • De uitvoerbare vorm van de schimmel test
 • Schilderstape
 • Tape (scotch of elektrisch)
 • Pen of stift

STAP 1
Sluit de ramen en deuren in de kamer die u 24 uur voordat u de test uitvoert. Hierdoor kunnen potentiële schimmelsporen zich verzamelen zonder te worden gestoord door tocht.

schimmeltest bij ramen

STAP 2
Haal de inhoud van de kit uit de verpakking. Typisch, vindt u ten minste een ondiepe plastic of glazen petrischaaltje met een deksel en een etiket. De binnenkant van de petrischaal is behandeld met een stof die bekend staat als een "microbiële cultuur" die de groei van schimmelsporen bevordert. Dit zou u moeten helpen om een adequaat monster te verzamelen bij het testen op schimmel in de hoeveelheid tijd die door de fabrikant wordt aanbevolen.

STAP 3
Haal het deksel van de petrischaal en plaats de schaal (open uiteinde naar boven) op een plat oppervlak op ongeveer tafelhoogte.

Laat de petrischaal ongeveer 48 uur onaangeroerd. Deze tijd kan licht variëren, afhankelijk van de instructies van de fabrikant. Beperk gedurende deze tijd het verkeer in de ruimte tijdens de testperiode indien mogelijk om te voorkomen dat de lucht wordt verstoord. Bedek de deuropening, indien nodig, met een strook schilderstape om de leden van het huishouden en de gasten eraan te herinneren dat deze ruimte tijdelijk verboden terrein is.

STAP 4
Plaats het deksel na het verstrijken van de wachttijd terug op de petrischaal en leg een laagje tape rond de naad waar het deksel de schaal raakt. Ofwel scotchtape of elektrische tape werkt goed, maar vermijd het gebruik van een tape die moeilijk te verwijderen is, zoals duct tape.

voorbeeld schimmel tester

STAP 5
Schrijf de datum van vandaag op het bij de kit gevoegde etiket en bevestig het etiket op de bodem van de petrischaal.

STAP 6
Plaats de afgeplakte petrischaal op een donkere plek, zoals een ladekast of op een kastplank.

STAP 7
Controleer de petrischaal in twee dagen op tekenen van schimmelgroei in de schaal. Als er schimmel aanwezig is, zal het er hetzelfde uitzien als de schimmel die je op oud voedsel in de koelkast zou aantreffen.

 • Als de petrischaal geen tekenen van schimmel vertoont, breng hem dan terug naar de donkere plek en controleer hem dagelijks opnieuw. Als je test op schimmel na in totaal vijf dagen (vanaf de datum op het etiket) niets oplevert, kun je de schaal in de prullenbak gooien - de kit heeft geen schimmel in de kamer gevonden.
 • Als de schimmel in de schotel aanwezig is, kunt u de petrischaal naar het laboratorium verzenden dat door de fabrikant wordt geadviseerd om zijn type en cursus van behandeling te bepalen. Vele uitrustingen omvatten een envelop voor verzending. U moet ook de betaling voor de analyse opsturen.

STAP 8
Geef drie tot acht weken de tijd om uw resultaten te ontvangen. Ondertussen, kunt u wensen om voor schimmel door het hele huis te blijven testen. Terwijl een variabele schimmeltest u kan vertellen of er schimmelsporen aanwezig zijn in een specifieke kamer, moet u extra kits gebruiken als u andere kamers in uw huis wilt testen.

hoe op schimmel testen en verwijderen

Gevaren van schimmel voor uw gezondheid

Terwijl er duizenden species van schimmels bestaand zijn, zijn de meeste huiseigenaars bezorgd over Stachybotrys chartarum, die algemeen als "giftige schimmel " of "zwarte schimmel wordt bekend.". Deze schimmelsoort is eigenlijk vrij zeldzaam, maar het is een van een aantal schimmels die een hoog niveau van mycotoxinen (gevaarlijke schimmelgebaseerde chemicaliën) produceert die een gevaarlijke thuisomgeving kunnen creëren. Dat gezegd hebbende, kan elke schimmelsoort een gezondheidsrisico worden als hij uit de hand mag lopen. Om aan de veilige kant te zijn, moet alle schimmelgroei die door een levensvatbare schimmeltest wordt geïdentificeerd, worden ontmoedigd en snel worden verwijderd.

Vertraging en iedereen kan last hebben van ademlucht die verontreinigd is door schimmelsporen. Het risico op gezondheidsproblemen neemt toe bij mensen met bekende allergieën, verminderde immuunsystemen en ademhalingsstoornissen, zoals astma. schimmel - de verwante symptomen omvatten:

 • Chronische hoest of piepende ademhaling
 • Kortademigheid
 • Regelmatig niezen
 • Geïrriteerde of jeukende huid
 • Waterige ogen
 • Loopneus
 • Chronische hoofdpijn
 • Huiduitslag
 • Chronische vermoeidheid
 • Geheugenverlies en verminderd concentratievermogen (in verband met giftige schimmels)