Wat te doen met schimmel in je airconditioning

Bepaal de hoevleeheid van schimmelgroei in uw airco en neem de juiste maatregelen om het te verwijderen zodat het geen gevaar vormt voor de gezondheid.

wat te doen met schimmel in airconditioning

Vraag:
Er is de hele zomer een mysterieuze, licht beschimmelde geur in mijn huis geweest, en vanochtend, toen onze airconditioner aanging, merkte ik dat de geur onmiskenbaar van de unit kwam. Ik weet dat het ongezond is om lucht in te ademen die schimmelsporen bevat, maar ik koop liever geen nieuwe airco als ik het probleem zelf kan verhelpen. Is er een manier om schimmel uit een airconditioner te verwijderen?

Antwoord:
Schimmel heeft de neiging om te groeien in airconditioners die een tijdje niet gebruikt worden. Het is waarschijnlijk dat er in de winter schimmel in het apparaat is ontstaan en je hebt het niet gemerkt totdat je deze zomer je airco-unit hebt aangezet. En je hebt gelijk dat je je zorgen maakt over de gezondheidsproblemen die dit kan veroorzaken: Schimmelsporen produceren allergenen die kunnen leiden tot keelpijn, hoofdpijn en verschillende ademhalingssymptomen. Hoewel de kans groot is dat de schimmel in uw airco-unit niet de enge zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) is waar u over gehoord hebt, kan het inademen van schimmelsporen van welk type dan ook leiden tot ademhalingsstoornissen.

Lees meer over Schimmel verwijderen en bekijk de kosten

Het succesvol verwijderen van schimmel uit een airco hangt af van waar het zich bevindt. Als de schimmel toegankelijk is, kunt u hem misschien wel verwijderen, maar als hij groeit in een gebied dat moeilijk toegankelijk is, moet u waarschijnlijk het apparaat vervangen. Lees verder voor de speurpunten en reinigingsstappen die je nodig hebt om schone, veilige en koele lucht in je huis te brengen.

Zet uw airconditioner uit om te voorkomen dat er nog meer schimmelsporen uw huis binnenkomen. Als u vermoedt dat er schimmel in uw airco-unit zit, raden we u aan deze uit te schakelen zodat er geen schimmelsporen meer in uw huis kunnen circuleren en uw huis kunnen vervuilen.

Inspecteer de eenheid om de omvang van het probleem te bepalen. Haal de stekker uit het stopcontact, verwijder de afdekking van het voorrooster (de meeste breuken, maar sommige worden op hun plaats gehouden door schroeven) en trek vervolgens het filter onder het rooster uit. Pak een zaklamp en controleer de binnenkant van het apparaat op tekenen van schimmelgroei, die kunnen verschijnen als strepen of clusters van bruine, zwarte of groenachtige vlekken, waarvan sommige vaag kunnen lijken. Meeldauw, een veel voorkomende vorm van schimmel, produceert poederachtige grijze of witte vlekken. Als u slechts een paar sporen van schimmel op de harde oppervlakken in het apparaat vindt, ga dan verder met het reinigen. Als het gevuld is met zware schimmelgroei, aangegeven door schimmel- en meeldauwafzettingen die een derde of meer van de oppervlakte van de behuizing en de interne werking beslaan, is het waarschijnlijk tijd om het apparaat te vervangen (zie hieronder voor de problemen die gepaard gaan met zware schimmelgroei).

Reinig kleine hoeveelheden schimmel van binnenuit de kast en/of het rooster. Airco-units variëren in de manier waarop ze worden geassembleerd, dus raadpleeg uw gebruikershandleiding om te bepalen hoe u de buitenkast kunt identificeren en demonteren, zodat u toegang hebt tot het interieur. Voordat u begint, monteert u uw gereedschap en materialen en trekt u vervolgens een stofmasker, een veiligheidsbril en handschoenen aan.

schimmel verwijderen uit de airco

STAP 1:
Haal het apparaat uit het raam met behulp van een schroevendraaier om het frame te verwijderen waarmee het wordt vastgezet. AC-eenheden zijn zwaar, dus werf iemand aan om u te helpen het naar uw tuin of oprit te brengen en plaats het op een betonnen oppervlak of op een groot stuk multiplex.

STAP 2:
Verwijder het rooster en het filter van de voorkant van het apparaat. Laat het filter weken in een gootsteen met warm zeepwater, waaraan u ongeveer een half kopje bleekmiddel hebt toegevoegd.

STAP 3:
Verwijder de boven- en achterkant van de kast volgens de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing.

STAP 4:
Stofzuig stof en vuil uit de binnenkant van de airconditioner. Gebruik een mondstuk om er zoveel mogelijk uit te komen.

STAP 5:
Spuit de spoelen (U-vormige metalen buizen aan de voor- en achterzijde van de unit) met een commerciële spoelreiniger en laat het product in de buurt van de spoelreiniger staan zoals aangegeven door de fabrikant om alles op te lossen wat zich op de AC-spoelen heeft verzameld. Het reinigen van de smurrie op de spoelen is van cruciaal belang omdat het een voedingsbodem voor schimmel biedt.

STAP 6:
Spuit de spoelen met een tuinslang om de spoelreinigingsoplossing te verwijderen. Het zal de smurrie hebben opgelost en het zou direct moeten spuiten. Terwijl het raam AC-eenheden zijn vrij waterdicht, vermijd spuiten van de controles en de plaats waar het netsnoer is aangesloten.

STAP 7:
Vul een plastic emmer met een paar liter heet water en ongeveer een half kopje bleekmiddel.

STAP 8:
Verzadig een schuursponsje in de bleekoplossing en gebruik het om de binnenkant van de AC-unit af te vegen, waarbij alle sporen van zichtbare schimmel worden verwijderd. Het bleekmiddel zal overblijvende schimmelsporen doden.

STAP 9:
Spuit het filter dat in de gootsteen is gedrenkt met de slang om alle vuil te verwijderen.

STAP 10:
Laat het apparaat volledig aan de lucht drogen, wat tot 24 uur kan duren, voordat u het apparaat weer in elkaar zet en weer in uw venster installeert.

Neem voorzorgsmaatregelen om schimmelgroei in de toekomst te voorkomen. Als u eenmaal schimmel in de airconditioner heeft gehad, is er een verhoogd risico dat de schimmel zich ondanks uw reinigingsinspanningen weer zal ontwikkelen. Dit komt omdat schimmelsporen binnen de interne werking van de unit kunnen blijven die u niet kunt bereiken. De aanwezigheid van stof in het apparaat helpt schimmelsporen hechten en groeien, dus maak het een praktijk om het rooster en filter om de paar weken te verwijderen en het inwendige van het apparaat te zuigen om te voorkomen dat het stof zich gaat afzetten.