Veel gestelde vragen over doorslaand vocht

 • Wat is doorslaand vocht?
 • Hoe kan ik de doorslaande vochtigheid identificeren?
 • Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van indringend vocht?
 • Op welke plaatsen kan penetrerend vocht een invloed hebben?
 • Hoe droogt u doorslaand vocht af?
 • Kan spouwmuurisolatie vocht veroorzaken?
 • Kan binnendringend vocht gezondheidsproblemen veroorzaken?
 • Veroorzaakt binnendringend vocht schimmelvorming? Wat is vochtige schimmel?
 • Zou u een doe-het-zelf-doorslaande vochtige oplossingen aanbevelen?

Wat is doorslaand vocht?

Binnendringend vocht, ook wel zijdelings vocht genoemd, is de ontwikkeling van vocht door de muren en het dak of onder de grond van een gebouw. Zoals in de meeste gevallen kan vocht, indien het onbehandeld blijft, problemen veroorzaken voor de structuur en aanzienlijke schade aan de stof van uw huis.

Meer informatie over: Doorslaand vocht: Behandeling, oorzaken, gevolgen & Prijs

Als een indringend vochtig probleem onbehandeld blijft, kan het de structuur van uw woning aantasten, inclusief schade aan muren, vloeren en plafonds en kan het zelfs leiden tot verrotting van het hout. In tegenstelling tot optrekkend vocht, kan het op elk niveau van uw woning voorkomen. Het binnendringen van vocht kan van invloed zijn op elke leeftijd van het onroerend goed. Oudere eigendommen met een gebrek aan onderhoud lopen een groter risico op vochtproblemen, waardoor het bouwweefsel kan worden aangetast. Dit wil niet zeggen dat moderne gebouwen geen last hebben van indringend vocht. In sommige gevallen, als gevolg van gebrekkige afwerking of ontwerp, kunnen moderne gebouwen ook last hebben van vocht in muren.

Het vocht kan zich op geïsoleerde plaatsen vormen of kan de volledige muuroppervlakte aantasten. Het vocht kan erger worden na zware regenperiodes. Als u in het Verenigd Koninkrijk woont, loopt uw huis het risico dat er regenwater binnendringt, maar indringend vocht tast meestal gebieden aan die worden blootgesteld aan zware weersomstandigheden of er is een defect in de woning, zoals ontbrekende dakpannen of een defecte pleisterlaag, dakgoten en afvoerpijpen.

Het eerste teken van indringend vocht dat u kunt zien kan een watermerk zijn dat op uw decoratie verschijnt. Bij indringend vocht zullen vochtige plekken groeien naarmate het water verder binnendringt. Op de vochtige muur kan schimmel beginnen te groeien omdat er condensatie kan ontstaan op de bestaande koude vochtige oppervlakken.

Hoe kan ik de doorslaande vochtigheid identificeren?

Het binnendringen van vocht is lelijk en kan uiteindelijk leiden tot dure reparaties van houtrot. Hiervoor moet u de tekenen van indringend vocht kennen, zodat u er zo snel mogelijk mee om kunt gaan. Sommige tekenen van indringend vocht zijn dat wel:

 • Beschadiging/misvormde pleister. Gips zal blaarvorming vertonen, tekenen van desintegratie of tekenen van "zouten". Zouten is water dat natuurlijke zouten uit de muur naar de oppervlakte brengt en zal resulteren in een pluisachtige residu op het oppervlak van de pleister of decoratie.
 • Gelokaliseerde vochtigheid. Er kunnen gelokaliseerde vochtige plekken zijn op schijnbaar willekeurige plaatsen die niet uitdrogen, welke techniek u ook gebruikt.
 • Schimmelgroei. Als er zichtbare schimmelgroei of de bijbehorende muffe geur is, kan dit een indicatie zijn van de aanwezigheid van vocht in muren in combinatie met condensatie en schimmelgroei.
 • Beschadigde interne decoratie. Vochtige, verkleurde plekken op interne decoraties en muren of verkleurde vlekken op de binnenversieringen en muren of verkleurde vloedvlekken in lijn met de externe maaiveldhoogte of externe omhullingsdefecten.
 • Roterende vloertegels of plinten. Als deze tekenen van nat of droog rotting vertonen, is doorslaand vocht een zeer reële mogelijkheid.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van indringend vocht?

Binnendringend vocht treedt meestal op als u eigenaar bent van of woont in een gebouw dat gebreken vertoont, zoals een defecte dakbedekking, een lekkende regenwaterleiding of een defecte punt naar deuren en ramen. Enkele van de meest voorkomende gevallen van indringend vocht zijn afkomstig van defect metselwerk, pleisterwerk en voegwerk. Metselwerk, voegwerk en pleisterwerk kunnen door ouderdom, vorst of fysieke schade verslechteren. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom oudere gebouwen worden aangetast door binnendringend vocht, omdat hun bouwmaterialen in de loop der tijd kunnen verslechteren of door stormschade zijn aangetast en daardoor niet in staat zijn om het werk te doen waarvoor ze zijn ontworpen.

Als de structuur van een gebouw niet goed is, dan kan het zijn dat uw woning het vocht volledig door de muur laat doordringen. Dit is een teken dat uw woning niet waterdicht is. U kunt ook indringend vocht aantreffen op plaatsen waar het buitenste maaiveldniveau hoger is dan het binnenste maaiveld of waar vochtbestendige membranen op betonnen benedenverdiepingen of solums onder uw begane grond defect zijn. U kunt ook vocht aantreffen in ruimtes onder de begane grond zoals de kelder of kelders van uw huis.

Een juiste en nauwkeurige diagnose van het vochtprobleem is belangrijk, zodat de juiste herstelmaatregelen kunnen worden gespecificeerd. Elk van onze klanten ontvangt een gedetailleerd rapport zodra het onderzoek is voltooid door onze deskundige.

Welke gebieden kunnen worden beïnvloed door indringend vocht?

Enkele veel voorkomende plaatsen om te controleren op mogelijk binnendringend vocht zijn onder andere:

 • Het dak. Ontbrekende dakpannen, de voegen, de nokpannen (de gevormde dakpannen aan de bovenkant van het dak) en het gootstuk (het punt waar een dak de muur of een schoorsteen raakt) zijn allemaal belangrijke plaatsen om te controleren op de oorzaken van indringend vocht op een dak. Als een van deze plekken ontbreekt of loszit, moeten ze worden onderhouden om dit te voorkomen.
 • Kozijnen. Deze moeten worden gecontroleerd om te zien of er geen openingen of scheuren rond het kozijn zijn. Indien aanwezig, moeten deze worden gevuld met een flexibel afdichtmiddel voor het kozijn. Controleer ook of er onder de vensterbank een "druppelgroef" - een groef om te voorkomen dat er water op de muur stroomt - is aangebracht. Als die er wel is, zorg er dan voor dat hij niet is opgevuld, en als dat niet het geval is, is het een goede oplossing om een strook hardhout toe te voegen op een afstand van ongeveer 35 mm van de voorrand van de vensterbank.
 • Deurkozijnen. Eventuele scheuren rond de deurkozijnen moeten worden gerepareerd. Als uw buitendeur geen weerstang heeft - een plank die onderin de deur zit en bescherming biedt tegen overmatige regen - kan het bovendien tijd zijn om na te denken over de montage van een weerstang.
 • Buitenmuren. Scheuren in het buitenmetselwerk of ontbrekende stukken mortel (de vulling - cement of anderszins - tussen de stenen) kunnen leiden tot indringend vocht. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat deze worden gerepareerd met een geschikt vulmateriaal. Het metselwerk of de buitenste pleisterlaag kan poreus worden of barsten, waarbij de pleisterlaag loskomt van het metselwerk en er regenwater in kan komen. Neem contact op met ons team om meer te weten te komen over wat het beste is voor uw huis.
 • Externe regenwatergoten, regenpijpen en afvoeren. Controleer de status van uw externe regenwater goederen. Als ze lekken, kunnen ze indringend vocht in uw woning veroorzaken. Controleer de afvoeren om er zeker van te zijn dat ze niet verstopt zijn en dat er geen water in het gebouw terechtkomt.
 • Het kan ook zijn dat oude stenen of schoorsteenkoppen beschadigd en poreus zijn geworden, waardoor het water toegang heeft tot uw huis. Deze moeten worden gerepareerd of geschilderd met een buitenste siliconen waterafstotende of kalkwasmiddel dat uw muren nog steeds laat ademen. Dit verdubbelt ook als een goede preventieve maatregel; beter om het probleem nu in de kiem te smoren tegen een goedkopere prijs dan een veel duurdere oplossing verderop in de keten.

De vochtige de controleur die van het bezit de propertyWet rotte groei onder de dakRotten vensterbankProperty vochtig de controleur die de propertyWet rotte groei onder het dak onderzoekt.

Hoe droogt u doorslaand vocht af?

Bij Vochtbestrijding Snel hebben we een ervaren team dat u kan helpen om het vochtprobleem in uw woning uit te roeien. Wanneer onze experts uw woning bezoeken, zullen zij eerst een onderzoek uitvoeren om de oorzaak van het probleem vast te stellen.

Wij maken gebruik van traditionele bouwtechnieken en nieuwe producten en reparatiesystemen die uw woning droog houden. Wij kunnen een fysisch membraan of chemisch waterafstotend middel toepassen om te voorkomen dat het probleem terugkeert, indien nodig.

Bij sommige ernstige indringende vochtproblemen waarbij het metselwerk en de mortel zo poreus zijn geworden dat het vocht door alle buitenmuren heen in de woonruimte van het pand is geabsorbeerd, hebben wij een gespecialiseerd spouwmembraan gebruikt dat aan de buitenkant van de buitenmuren is aangebracht met een traditionele pleisterlaag. Dit membraansysteem maakt de buitenkant van het pand waterdicht en laat de oorspronkelijke stenen ademend vermogen van het huis zien.

Zodra het vochtprobleem is geïdentificeerd en opgelost, zal het enige tijd duren voordat het weefsel is opgedroogd en zal worden overwogen om speciale droogapparatuur te gebruiken, indien dit geschikt is voor de woning.

Kan spouwmuurisolatie vocht veroorzaken?

Spouwmuurisolatie is tegenwoordig erg populair omdat het de warmte-isolatie van de woning verbetert.

In het Verenigd Koninkrijk werden de meeste huizen die na 1920 werden gebouwd, gebouwd met een spouwmuurconstructie aan de buitenmuren. De spouwmuur bestaat uit een binnenmuur die gebouwd is om de binnenkant van het gebouw te omringen en een buitenmuur die bedekt kan worden met pleister, verf of kiezelsteen. Tussen de twee muren is een spleet of spouw gelaten om de binnenmuren te beschermen tegen indringend vocht.

In de afgelopen jaren is er in woningen waar spouwmuurisolatie is aangebracht, vocht in gang gezet. Wanneer binnendringend vocht door de buitenmuur is binnengedrongen, wordt het vocht door de spouwmuurisolatie geleid en tast het de binnenmuur van het pand aan.

De spouwmuurisolatie heeft bij veel huiseigenaren gefaald en als dit een probleem is, dan kan het nodig zijn om de isolatie te verwijderen.

Kan binnendringend vocht gezondheidsproblemen veroorzaken?

In de meeste gevallen, indien snel genoeg behandeld, moet u zich niet al te veel zorgen maken over de effecten van vocht. De herkenbare geur en uitstraling van vocht kan onaangenaam zijn, maar de gezondheidsrisico's zijn minimaal als er snel op wordt gereageerd. Het is niet goed voor mensen om langere tijd in een vochtige omgeving te leven en het probleem moet worden opgelost.

Als u woont of werkt in een woning die extreem vochtig is, kan dit leiden tot een uitbraak van zwarte schimmel, omdat er condensatie kan ontstaan op de koude vochtige muren in uw woning.

Als u zich zorgen maakt over de groei van zwarte schimmel of vocht in uw woning, neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Veroorzaakt binnendringend vocht schimmelvorming? Wat is vochtige schimmel?

Binnendringend vocht komt meestal voor op buitenmuren. Zoals gezegd, doorslaand vocht verschijnt vooral door een storing buitenshuis en kan na een periode van regenval beter merkbaar zijn. Als u op zoek bent naar een stukje doorslaand vocht, dan kan de aangetaste plaats er vochtig uitzien en aanvoelen of u kunt stromend water zien.

Schimmelgroei treedt op bij condensatie en als de binnendringende vochtige muren koud worden, kan er op dit oppervlak condensatie ontstaan en dit kan schimmelgroei veroorzaken.

Zou u een doe-het-zelf-doorslaande vochtige oplossingen aanbevelen?

Bij Vochtbestrijding Snel hebben we ervaring in de onroerend goed sector, dus we weten het belang van een nauwkeurige diagnose. De fout die veel huiseigenaren maken is de zelfdiagnose en zelfbehandeling van het gebied van vocht dat hun eigendommen aantast. Als de behandeling wordt gedaan op een verkeerde diagnose van het vochtige probleem zal dit niet alleen meer geld en tijd kosten, maar kan de schade nog erger worden.

Zelfbehandeling kan niet succesvol zijn, omdat het gemakkelijk is om een verkeerde diagnose te stellen van de vorm van vocht dat uw eigendom aantast, wat uw probleem niet zal oplossen en uw vastgoedinvestering zal blijven beïnvloeden. Mogelijk heeft u een of meer vochtige kwesties die van invloed zijn op de woning die de juiste behandeling vereisen om alle vochtige kwesties te elimineren. Onze experts op het gebied van vastgoedzorg zijn in staat om een diagnose te stellen en het probleem te behandelen door gebruik te maken van onze vele verschillende reparatiesystemen om uw vastgoedprobleem te verhelpen.

Bij Vochtbestrijding Snel hebben we gekwalificeerde en ervaren inspecteurs die uw woning kunnen bezoeken om een professionele beoordeling van de vochtige omstandigheden uit te voeren. Na het onderzoek zal onze deskundige u adviseren over hoe u het vocht effectief kunt behandelen. Merk op dat gerenommeerde bedrijven langdurige garanties zullen bieden, zoals onze 10 jaar overdraagbare (eenmaal verkochte) garantie van 10 jaar voor doorslaand vocht, ondersteund door de garantieverzekering (GPI).