Herkennen en de gevolgen van zwarte schimmel

Herkennen en de gevolgen van zwarte schimmel

Vochtproblemen in huis kunnen voor veel overlast zorgen. Niet alleen aan de woning zelf, maar ook aan de bewoners van de betreffende woning. Het is misschien nog niet eens het vochtprobleem zelf wat voor grote overlast zorgt, maar wel de eventuele schimmels die, wanneer deze niet op tijd worden bestreden, grote problemen kunnen geven. Een van de meest voorkomende soort schimmels die men veel in woningen met vochtproblemen tegenkomt is zwarte schimmel.

Hoe ontstaan schimmels?

Hoe ontstaan schimmels?

Schimmels komen voort uit zogenaamde onzichtbare schimmelsporen. Deze schimmelsporen zijn overal aanwezig en komen ook in uw huis doordat de ze door de wind verspreid worden. Door het simpel openen van een raam of een deur kunnen de schimmelsporen de woning binnenkomen. Dit geeft verder geen overlast en is ook niet gevaarlijk. Mits de woning natuurlijk goed geventileerd wordt en er geen vochtproblemen zijn. Schimmelsporen die zich ontwikkelen tot een daadwerkelijke schimmels houden namelijk van een vochtige ruimte tot groei te komen. Wanneer u dus door vochtproblemen een vochtige muur heeft, zullen de schimmelsporen zich op de muur hechten en zich razendsnel gaan vermenigvuldigen tot een daadwerkelijke schimmel die schadelijk is. De schimmel kan de muren aantasten, maar ook de gezondheid.
Lees meer over het ontstaan van zwarte schimmels.

Wat is zwarte schimmel?

Wat is zwarte schimmel?

Zwarte schimmel is gemakkelijk te herkennen aan de grote zwarte plekken op de muur of plafond. Deze plekken zullen, wanneer het niet behandeld wordt, steeds groter worden. Daarnaast is zwarte schimmel besmettelijk voor andere ruimtes in uw woning. Vooral als ook de muren of plafonds van andere kamers vochtig zijn. Het is dan gemakkelijk voor zwarte schimmel om in een andere ruimte te komen en zich daar in de omgeving van vocht te vermenigvuldigen.

Hoe schadelijk is zwarte schimmel?

Welk effecten heeft zwarte schimmel op jouw gezondheid?

Als zwarte schimmel nog niet zo lang in uw huis aanwezig is zal de schade beperkt zijn tot het behang en pleisterwerk. Als u er niets aan doet, zal de schimmel zich dieper in de materialen nesten en het materiaal aantasten. Het is mogelijk dat u dan volledig wanden zult moeten ontdoen van gipsplaten of hout omdat de schimmel diep is doorgedrongen. Als de constructie van uw woning vooral van hout is, kan zwarte schimmel dus daadwerkelijk de constructie van uw woning aantasten.

Zwarte schimmel kan ook een nadelig effect op de gezondheid van de bewoners hebben. Gezondheidsklachten zullen zich vooral voordoen op het gebied van de luchtwegen. Het zal beginnen met milde klachten, zoals licht hoesten of niezen. Op de langere termijn kunnen er chronische klachten ontstaan, zoals astma, COPD en allerlei allergieën. Wanneer u reeds één van deze klachten heeft, dan zal zwarte schimmel voor verergering van de klachten zorgen. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Het is niet zo dat zwarte schimmel zelf dodelijk is, maar wanneer u reeds klachten heeft en de schimmel zorgt voor verergering van de klachten, dan is overlijden niet uit te sluiten.

Aanpak zwarte schimmel

hoe krijg ik zwarte schimmel weg

Het beste is, als u een de zwarte schimmel professioneel laat verwijderen. Tijdens het verwijderen komen er veel schimmelsporen vrij, wat absoluut niet gezond is. Maar enkel de zwarte schimmel aanpakken is niet voldoende. Sterker nog, als u niets aan het vochtprobleem in uw woning doet, is het verwijderen van zwarte schimmel een tijdelijke maatregel en zal en spoedig weer terugkeren. U zult dus uw vochtprobleem moeten aanpakken om definitief van zwarte schimmel verlost te zijn.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.